Arónia patrí medzi ovocie, ktoré si u nás nachádza čoraz viac priaznivcov. Nie je to náhoda – jej drobné, sýtočierne bobuľky v sebe skrývajú obrovské množstvo prospešných látok. Bolo by preto veľkou chybou nechať ich bez povšimnutia alebo dokonca nevyužiť, keď dozrejú. Viete, ako ich správne spracovať a uchovať?
Prečo sa oplatí zaradiť aróniu do jedálnička
Tento opadavý ker, známy aj pod názvom čierny jarab, sa ľuďom páči najmä pre svoje lesklé tmavé plody. Treba si však dávať pozor – s čiernou bázou (bezinkou) si ju netreba mýliť, ide o úplne inú rastlinu.
Bobule arónie majú síce charakteristickú trpkú až sťahujúcu chuť, no práve vďaka vysokému obsahu antokyanov, vitamínu C, vitamínu K a minerálov patria medzi najvýživnejšie plody, ktoré si môžete dopriať. V skratke – právom ich mnohí označujú za jednu z najsilnejších superpotravín domáceho pôvodu.
Zaujímavosťou je, že sa dajú konzumovať aj úplne čerstvé. Pravdou však je, že málokto zje hŕstku surových bobúľ len tak, pretože ich chuť vie byť pre mnohých až príliš intenzívna. Oveľa lepšie chutia, ak plody najprv prejdú mrazom – či už prirodzene vonku na kríku, alebo rýchlo v domácej mrazničke. Po zamrazení sa trpkosť zmierni a bobule získajú jemnejšiu chuť.
Ak teda máte aróniu v záhrade alebo ste si jej plody doniesli od známeho, vyskúšajte niektorý z týchto piatich osvedčených spôsobov spracovania.
1. Sušenie arónie – čaj aj domáca granola
Najjednoduchšou metódou, ako si plody uchovať na zimu, je ich vysušiť. Sušené bobule si udržia veľa cenných látok a môžete ich využiť na rôzne spôsoby – pripraviť si z nich čaj, pridať ich do ranných vločiek, müsli alebo domácej granoly.
Postup:
Rozložte čerstvo umyté plody na plech s papierom na pečenie alebo na sitko a sušte pri teplote 40 až 50 °C v sušičke ovocia alebo v rúre. Po úplnom vysušení skladujte v dobre uzatvorenej nádobe na tmavom a suchom mieste.
2. Domáci sirup z arónie
Sirup má krásnu farbu a po zriedení vodou ho môžete piť ako limonádu, pridať do čaju či smoothie. Ak sa obávate prílišnej trpkosti, spojenie s jablkami a citrónom chuť vyrovná a štipka škorice dodá príjemnú arómu.
Ingrediencie:
- 1 kg bobúľ arónie
- 500 g jabĺk
- 1 citrón
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 1 lyžička škorice
Postup:
Aróniu spolu s jablkami, citrónom a koreninami povarte, následne preceďte. Do tekutiny pridajte cukor, miešajte, kým sa úplne nerozpustí, a ešte krátko povarte. Potom sirup nalejte do čistých fliaš a dobre uzavrite.
3. Džem z arónie – na chlieb aj do koláčov
Domáci džem je klasika, ktorá nikdy nesklame. Arónia vynikne sama o sebe, no ak ju skombinujete s hruškami, získate sladšiu chuť a jemnejšiu konzistenciu.
Ingrediencie:
- 1 kg arónie
- 500 g hrušiek
- 1 kg želírovacieho cukru
Postup:
Ovocie dajte variť, rozmixujte do hladka a pridajte želírovací cukor. Zmes krátko povarte a nalejte do čistých pohárov. Po uzavretí ich otočte hore dnom, nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom mieste.
4. Likér z arónie – pre trávenie aj ako darček
Likér z arónie má nádhernú tmavú farbu a jemne sťahujúcu chuť. Hodí sa ako príjemný digestív po jedle, ale aj ako originálny darček pre priateľov.
Ingrediencie:
- 1 kg bobúľ arónie
- 500 g cukru
- 1 l kvalitnej vodky alebo liehu
- kôra z jedného citróna
Postup:
Bobule zasypte cukrom, zalejte alkoholom a pridajte citrónovú kôru. Fľašu odložte na 4 až 6 týždňov na tmavé miesto a občas pretrepte. Potom obsah preceďte a rozlejte do fliaš. Likér je pripravený na konzumáciu aj dlhodobé skladovanie.
5. Tinktúra z arónie – posila pre imunitu
Tinktúra je silný koncentrovaný výťažok z bobúľ, ktorý sa užíva po kvapkách. Podporuje imunitný systém, posilňuje cievy a je skvelým pomocníkom pri jesennej únave.
Ingrediencie:
- 200 g arónie
- 500 ml 40 % alkoholu (vodky alebo liehu)
Postup:
Bobule zalejte alkoholom a nechajte macerovať približne tri týždne na tmavom mieste. Potom tekutinu preceďte a uchovajte v menších fľaštičkách. Užívajte 20 až 30 kvapiek denne.
Čierne bobule arónie možno na prvý pohľad nevyzerajú ako najlákavejšie ovocie, no ich účinky na zdravie a možnosti spracovania z nich robia skutočný poklad. Či už si z nich pripravíte čaj, sirup, džem alebo likér, vždy budete mať istotu, že do tela dostávate silnú dávku antioxidantov a vitamínov. Nezabudnite – táto superpotravina rastie priamo u nás, preto ju netreba nechať ležať ladom.