V čase socializmu sa mnohé pokrmy považovali za núdzové riešenie, ktoré ľudia konzumovali len vtedy, keď v obchodoch nič lepšie nebolo. V súčasnosti by práve na takýchto receptoch mohol vzniknúť úspešný trendový podnik, kam by si radi zašli hipsteri, milovníci zdravého životného štýlu či mladé rodiny. Kapustové karbonátky, domáce sušené jabĺčka alebo šťavelová polievka namiesto moderného smoothie – presne takéto jedlá sú dnes symbolom zdravého, lokálneho a lacného stravovania. Paradoxne sa o ne ľudia príliš nezaujímajú. A to je rozhodne veľká škoda.
Párky za pár korún, lančmítové konzervy, hrianky so syrom a k tomu kofola či farebná malinovka. Takto nejako sa nám vybaví socialistická klasika. Lenže nie všetko, čo sa v tých časoch jedlo, bolo nezdravé alebo nutrične slabé. Naopak – mnoho dnes zabudnutých retro pokrmov by mohlo smelo konkurovať moderným fit jedlám. Tieto jedlá boli lacné, jednoduché a často aj nutrične kvalitnejšie, než polotovary, ktoré dnes dominujú supermarketom.
Kuchyne v socializme boli plné improvizácie. Varenie prebiehalo z toho, čo bolo aktuálne dostupné, nie z toho, čo by sme si želali. Vďaka tomu vzniklo množstvo receptov, ktoré si dnes síce spájame so školskými jedálňami a nedostatkom, no v skutočnosti by mohli hrdo zaujať miesto v menu súčasných vegetariánskych bistier či zdravých reštaurácií. Niektoré sa pomaly vracajú do módy – ako pohánka, pšeno alebo rôzne tvarohové nátierky – iné zatiaľ čakajú na svoju renesanciu.
Tu je niekoľko jedál, ktoré si zaslúžia, aby sme ich vrátili do svojich kuchýň:
Tvarohová nátierka s pažítkou či cibuľkou
Kedysi jednoduchá desiata či olovrant, dnes by ju odporučil nejeden nutričný poradca. Stačí len tvaroh, pažítka, cibuľa, štipka soli a čierneho korenia – žiadne konzervanty, žiadne éčka. Lacný tvaroh je dnes vysoko cenený zdroj proteínov.
Prečo je taká zdravá?
- Obsahuje veľa kvalitných bielkovín.
- Je bohatá na vápnik, ktorý posilňuje kosti.
- Použitím polotučného tvarohu si navyše môžete kontrolovať množstvo prijatých tukov.
Ak chcete nátierku oživiť, pridajte čerstvú žeruchu a pár kvapiek citróna. Zaujímavou alternatívou je tiež islandský skyr či cottage syr, ktoré majú príjemnú chuť a skvelé nutričné hodnoty.
Sušené jabĺčka – krížalky bez cukru a chémie
V minulosti nechýbali takmer v žiadnej domácnosti. Jablká sa sušili na pôjde, pri peci alebo na slnku a stali sa lacnou pochúťkou pre deti i dospelých. Dnes ich nájdete v bio obchodoch za prémiové ceny.
Prečo sa oplatí krížalky znova objaviť?
- Obsahujú veľké množstvo vlákniny.
- Sú prirodzene sladké, takže zaženú chuť na nezdravé sladkosti.
- Zachovávajú väčšinu vitamínov a minerálov.
- Neobsahujú žiadne chemické prísady.
Krížalky si pritom môžete jednoducho pripraviť aj dnes – postačí elektrická sušička alebo obyčajná rúra. Okrem jabĺk skúste vysušiť aj hrušky, slivky alebo marhule.
Kapustové karbonátky – zeleninová náhrada mäsa
Kým kedysi predstavovali len lacnú náhradu masových karbonátkov, dnes sú ideálnym vegetariánskym jedlom. Tradične sa kapusta zmiešala s vajíčkom a strúhankou, prípadne s trochou mletého mäsa, ale moderná verzia tohto receptu využíva oveľa zdravšie spôsoby prípravy.
Ako ich pripraviť zdravšie?
- Pečte ich namiesto smaženia, vďaka čomu znížite obsah tuku.
- Pridajte syr alebo semienka, čím zvýšite obsah bielkovín.
- Kapusta je plná vlákniny, vitamínu K a kyseliny listovej, prospešnej pre srdce a zdravú pleť.
Zvlášť ženy po päťdesiatke by mali kapustu pravidelne zaradiť do jedálnička. Karbonátky sú navyše ľahké na trávenie, napriek tomu však výborne zasýtia.
Polievka zo šťaveľa alebo žihľavy – jarná vitamínová bomba
Brčálová polievka bola kedysi obľúbeným sezónnym pokrmom našich babičiek. Jej základom je mladý šťaveľ alebo čerstvé lístky žihľavy.
Zdravotné benefity:
- Žihľava účinne prečisťuje krv.
- Šťaveľ je mimoriadne bohatý na vitamín C a kyselinu listovú.
- Polievka podporuje trávenie a imunitu.
Jednoduchá príprava – cibuľku opražíte na masle, pridáte nasekané listy šťaveľa či žihľavy, zalejete vývarom, pridáte nakrájané zemiaky a dochutíte smotanou či vajíčkom.
Zabudnutá uhorková omáčka
Školská jedáleň túto omáčku nepreslávila práve najlepšie, ale kvalitne pripravená verzia vás určite prekvapí. Domáce zavárané uhorky majú totiž veľa zdravotných benefitov:
- Sú zdrojom prírodných probiotík a vlákniny.
- Obsahujú vitamíny A, C a K.
- Podporujú trávenie a pomáhajú pri redukcii hmotnosti.
Ak klasickú tučnú smotanu nahradíte jogurtom, získate ľahký a diétne vhodný pokrm, ktorý prospieva vášmu tráveniu i celkovému zdraviu.
Dnes je správny čas oprášiť tieto tradičné socialistické recepty, ktoré sú nielen zdravé, chutné a dostupné, ale majú v sebe aj kúsok nostalgie. Pretože práve v jednoduchosti sa často ukrýva to najlepšie pre naše zdravie i peňaženku.