Tieto plody ochránia vaše srdce a bojujú proti osteoporóze. Slováci ho však nejedia, aj keď je zadarmo. Rastie úplne všade

mirabelky
mirabelky Foto: www.shutterstock.com

Každoročne v lete sú naše záhrady, okraje ciest či lúky plné drobných žltých plodov, ktoré pripomínajú malé zlatisté slivky. Mirabelky sú plody, ktoré síce rastú doslova na každom kroku, no na naše taniere si cestu stále nenašli. Väčšina Slovákov okolo nich prechádza bez povšimnutia, pričom netušia, že tento malý a nenápadný plod má veľký potenciál pre naše zdravie.

Ak ste aj vy doteraz mirabelky ignorovali, možno práve po prečítaní tohto článku ich začnete využívať. Odborníci totiž upozorňujú, že táto drobná ovocná lahôdka dokáže podporiť srdce, bojovať proti osteoporóze, zlepšiť trávenie a dokonca pomáha udržať zdravý zrak a mladistvú pokožku.

Srdce a cievy dostanú ochranu navyše

Mirabelka je síce malá, no obsahuje výnimočné množstvo draslíka. Tento minerál má významný vplyv na reguláciu krvného tlaku a pomáha tak predchádzať hypertenzii. Okrem toho obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia cievne steny pred poškodením, čím znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Polyfenoly, ktoré mirabelky ukrývajú, navyše priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu a bránia usadzovaniu tuku v cievach.

Zázrak pre kosti a látkovú výmenu

Mirabelky sú bohaté aj na vitamín K a vápnik, čo z nich robí ideálnu prevenciu osteoporózy. Pravidelná konzumácia môže zlepšiť hustotu kostí, čo je mimoriadne dôležité predovšetkým u žien v menopauze, ale aj u seniorov či detí. Vitamín K zároveň podporuje správne fungovanie metabolizmu, vďaka čomu je najlepšie zaradiť mirabelky do jedálnička v ranných hodinách.

Lepšie trávenie a úľava pri zápche

Jednou z hlavných výhod mirabeliek je vysoký obsah vlákniny a sorbitolu. Tieto látky podporujú pravidelné vyprázdňovanie a zmierňujú tráviace problémy. Prírodný sorbitol pôsobí ako mierne preháňadlo, takže mirabelky sú vynikajúce na predchádzanie zápche. Už niekoľko mirabeliek denne môže výrazne zlepšiť činnosť vášho tráviaceho traktu.

Podporujú zrak a činnosť mozgu

Okrem minerálov obsahujú mirabelky aj významné množstvo karotenoidov, ako sú luteín a zeaxantín. Tieto látky ochraňujú zrak pred degeneratívnymi ochoreniami, napríklad pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou. Navyše majú pozitívny vplyv na činnosť mozgu, zlepšujú pamäť, koncentráciu a celkové kognitívne schopnosti.

Silná imunita a zdravšia pokožka

Vitamíny C a A v mirabelkách výrazne posilňujú imunitný systém, pomáhajú organizmu bojovať proti infekciám a vírusom a zároveň urýchľujú regeneráciu pokožky. Vitamín C navyše podporuje tvorbu kolagénu, čím pokožku spevňuje a pomáha ju udržať mladú a zdravú.

Ideálny plod pre ženy, ktoré si sledujú hmotnosť

Mirabelka má nízky glykemický index, preto je ideálnou potravinou pre ženy, ktoré chcú schudnúť alebo si udržiavať stabilnú váhu. Vysoký obsah vlákniny navyše navodzuje pocit sýtosti a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čím zabraňuje nadmernému prejedaniu či nekontrolovateľnej chuti na sladké.

Ako mirabelky využiť v kuchyni?

Ak vás presvedčili zdravotné benefity tohto nenápadného ovocia, možno premýšľate, ako ich zaradiť do stravy. Mirabelky sa dajú jesť čerstvé ako malé občerstvenie či prísada do ovocných šalátov. Skvelou voľbou je aj príprava domácich džemov alebo kompótov, vďaka ktorým si ich chuť uchováte na celý rok. Mirabelky môžete tiež vysušiť a využívať ako zdravú náhradu sladkostí napríklad pri pozeraní televízie.

V zahraničí sú mirabelky známe ako surovina na výrobu lahodných likérov či brandy, čo by mohlo zaujať milovníkov domácej výroby alkoholických nápojov aj u nás.

Kedy mirabelky radšej nekonzumovať?

Hoci mirabelky majú množstvo zdravotných výhod, existujú situácie, keď je potrebné byť opatrný. Kvôli pomerne vysokému obsahu prírodných cukrov (najmä fruktózy) by si mali dávať pozor osoby s diabetom alebo intoleranciou fruktózy. V prípade takýchto zdravotných obmedzení je vhodné konzumáciu mirabeliek konzultovať s lekárom alebo nutričným špecialistom.

Mirabelky sú teda nielen chutné a všestranné v kuchyni, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Aj keď rastú voľne, úplne zadarmo a v hojnom počte, stále sú neprávom prehliadané. Skúste im toto leto dať šancu, vaše telo aj chuťové poháriky sa vám poďakujú.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať