Tieto druhy zeleniny v chladničke nikdy neskladujte. Chlad z nich spraví nebezpečný jed

zelenina v chladničke
zelenina v chladničke Foto: František Stacho

Každý z nás chce byť zdravý, cítiť sa fit a plný energie. Kvalitná strava hrá pritom kľúčovú úlohu. Nestačí však len vybrať správne potraviny v obchode, rovnako dôležité je aj správne ich skladovať. Často automaticky odkladáme všetky čerstvé produkty do chladničky v presvedčení, že práve tam vydržia najdlhšie. To je však veľký omyl, ktorý vás môže stáť dokonca aj zdravie. Viete, ktoré druhy zeleniny by ste nikdy nemali skladovať v chlade?

Chladnička nie je univerzálnym riešením

Mnohí ľudia žijú v predstave, že nízke teploty v chladničke dokážu zachovať čerstvosť a predĺžiť životnosť všetkým potravinám. V prípade niektorých druhov zeleniny je však opak pravdou. Chlad môže spustiť nežiaduce chemické procesy, v dôsledku ktorých sa táto zelenina stane nielen menej chutnou, ale dokonca aj nebezpečnou pre naše zdravie. Ako je to možné?

Ide predovšetkým o vytváranie podmienok vhodných pre rast škodlivých mikroorganizmov, ale aj o vznik toxických látok, ktoré môžu byť v extrémnych prípadoch dokonca karcinogénne.

Zelenina, ktorú nikdy nedávajte do chladničky

Uhorky patria mimo chladničky

Prvým druhom zeleniny, ktorý by ste nemali skladovať v chlade, sú jednoznačne čerstvé uhorky. Výnimkou sú samozrejme sterilizované, nakladané uhorky. Pri skladovaní čerstvej uhorky v chladničke sa veľmi rýchlo začnú vytvárať vodnaté škvrny, ktoré sú ideálnym prostredím pre rozvoj plesní a baktérií.

Takáto uhorka sa veľmi rýchlo kazí a po konzumácii môže spôsobiť zažívacie problémy, bolesti brucha či dokonca vážnejšiu infekciu. Lepším miestom na skladovanie je teda chladnejšia miestnosť, kde je sucho a kde uhorky môžu voľne „dýchať“.

Baklažán nemá rád vlhko ani chlad

Baklažán je ďalšou zeleninou, ktorá veľmi citlivo reaguje na nízke teploty a vlhkosť. V chladničke sa jeho štruktúra rýchlo zhoršuje, začína hniť a podliehať plesniam. Ak ho už musíte dať do chladničky, mali by ste ho dôkladne zabaliť do papierovej utierky, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť a predĺži jeho životnosť. Ideálne však je, ak ho uskladníte na chladnejšom, tmavom mieste mimo chladničky.

Cesnak a bylinky patria na vzduch

Možno vás prekvapí, že do chladničky nepatrí ani cesnak. Chlad a vysoká vlhkosť spôsobujú, že cesnak rýchlo stratí svoju typickú arómu a začne plesnivieť. Cesnak potrebuje dýchať, a preto sa odporúča skladovať ho na suchom, vetranom mieste.

Podobne sú na tom čerstvé bylinky ako bazalka, oregano alebo petržlen. Vlhkosť v chladničke ich veľmi rýchlo zničí, čím sa znehodnotia ich výživné aj chuťové vlastnosti. Bylinky radšej vložte do pohára s vodou alebo ich voľne uložte na kuchynskej linke.

Zemiaky sú v chlade doslova nebezpečné

Samostatnou kapitolou sú zemiaky, ktoré predstavujú pri skladovaní v chladničke skutočné zdravotné riziko. Pri nízkych teplotách totiž začína v zemiakoch pôsobiť enzým, ktorý rozkladá sacharózu na glukózu a fruktózu. Na prvý pohľad neškodná chemická reakcia však pri tepelnom spracovaní (najmä pri pečení či smažení) vedie k vzniku vysoko nebezpečnej látky – akrylamidu.

Akrylamid je preukázateľne toxická látka s karcinogénnymi účinkami. Môže poškodzovať nervový systém, poškodiť DNA a dokonca vplývať aj na vývoj plodu v tehotenstve. Preto nikdy neskladujte surové zemiaky v chladničke. Radšej ich umiestnite do tmavej, chladnej, ale suchej pivnice či špajze, kde vydržia dlho a bez rizika.

Záver: Zdravie závisí aj od správneho skladovania

Nie je dôležité len to, čo jeme, ale aj spôsob, akým potraviny skladujeme. Dodržiavaním jednoduchých pravidiel správneho skladovania dokážeme udržať zeleninu čerstvú, chutnú a najmä bezpečnú. Pamätajte, že nie vždy platí pravidlo „čím chladnejšie, tým lepšie“.

Ak si osvojíte správne návyky skladovania, vaše telo sa vám odvďačí pevnejším zdravím a lepším trávením. Od dnes už teda viete, ktoré druhy zeleniny patria mimo chladničky, aby vám na tanieri priniesli skutočný úžitok a nie skryté riziko.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať