Tento jesenný zázrak má viac vitamínu C než citrón! Vypestujete si ho ľahko aj na vlastnej záhrade

šípky
šípky Foto: www.shutterstock.com

Šípky sú nielen krásnou jesennou ozdobou prírody, ale zároveň aj jedinečným zdrojom vitamínov, ktoré dokážu posilniť imunitu a dodať telu energiu počas chladných dní. Mnohí si ich spájajú s vôňou detstva – s čajom, ktorý nám pripravovali staré mamy, keď sme boli prechladnutí alebo unavení. Dobrá správa je, že už nemusíte chodiť po lúkach, lesoch či popri cestách, aby ste nazbierali tieto červené plody. Šípkové ruže si viete jednoducho vypestovať priamo na svojej záhrade a mať tak vitamínovú bombu stále poruke.

Prečo sa oplatí pestovať šípky doma

Výhod je hneď niekoľko. Plody šípok obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínu C než citróny a v časoch, keď hrozí chrípka či nachladnutie, sú doslova pokladom. Okrem toho sú šípkové kríky nenáročné a vedia poslúžiť aj ako živý plot alebo útočisko pre vtáky.

Šípky zostávajú na konároch často až do jari, takže počas zimy poskytujú potravu drozdom, kosom či sýkorkám. Vďaka tomu vaša záhrada nebude pôsobiť prázdne ani v najchladnejších mesiacoch. Ruže majú rady slnečné stanovište a hlbšiu pôdu obohatenú kompostom. Ak im doprajete pár rokov, odmenia vás nádhernými kvetmi v lete a bohatou úrodou plodov na jeseň.

Ktoré druhy ruží sú najvhodnejšie na šípky

Na trhu sa dá nájsť viacero druhov ruží, no na pestovanie pre šípky sú najlepšie tieto dva:

  • Ruža šípková (Rosa canina) – ide o klasiku, ktorú poznáme z prírody. Kvety bývajú biele alebo jemne ružové a veľmi lákajú včely a iný hmyz. Šípky dorastajú do veľkosti približne 2–3 cm a dozrievajú koncom leta. Keďže na kríkoch vydržia až do jari, máte dostatok času na zber. Táto ruža je mrazuvzdorná a prakticky nevyžaduje špeciálnu starostlivosť.
  • Ruža vráskavá (Rosa rugosa) – obľúbená najmä pre veľké plody s priemerom až 4 cm, ktoré majú sýtu červenú farbu a dužinatú konzistenciu. Z nich sa výborne pripravuje sirup, džem či víno. Kvety sa objavujú od mája a na jeseň majú listy krásne oranžové sfarbenie. Okrem toho tento druh veľmi dobre znáša mrazy a predávajú sa aj menej tŕnité kultivary, takže zber je pohodlnejší.

Kedy a ako šípky zbierať

Otázka správneho času na zber sa často spomína. Tradične sa hovorí, že najlepšie sú šípky až po prvých mrazoch, pretože sú sladšie. Problém je však v tom, že vtedy už prichádzajú o značnú časť vitamínu C. Odborníci preto odporúčajú zbierať šípky v priebehu októbra – vtedy sú pevné, jasne červené a lesklé.

Vyhnite sa zberu počas daždivých dní, pretože vlhké plody rýchlejšie podliehajú plesniam. Ideálne je, ak si na zber vyberiete suché a slnečné počasie. Takéto šípky sa dajú dobre usušiť a uchovať na celú zimu.

Ako šípky využiť v kuchyni aj v liečiteľstve?

Šípky sú neuveriteľne univerzálne. Okrem klasického čaju, ktorý posilňuje imunitu, si z nich môžete pripraviť:

  • sirup – sladký, aromatický a výborný na posilnenie organizmu
  • marmeládu alebo džem – má jemne kyslastú chuť a je plná vitamínov
  • domáce víno – zaujme ovocnou arómou a osviežujúcou kyselkavou príchuťou

Okrem toho pôsobia močopudne, takže čistia telo od toxínov, podporujú trávenie a urýchľujú rekonvalescenciu po chorobách.

Praktické tipy pre úspešné pestovanie

  • Ruže vysádzajte od septembra do novembra, kým pôda ešte nepremrzla.
  • Najlepšie sa ujímajú sadenice v kontajneroch.
  • Po výsadbe ich nezabudnite pravidelne polievať, aspoň do príchodu mrazov.
  • Zvoľte slnečné stanovište a pôdu obohatenú kompostom.

Ak si vysadíte na záhrade šípkové ruže, získate omnoho viac než len zásobu vitamínov. Kríky prilákajú vtáky, dodajú záhrade farbu a štruktúru aj v zimných mesiacoch a stanú sa zdrojom domácej „superpotraviny“. Keď si nabudúce pripravíte šálku voňavého šípkového čaju, budete presne vedieť, že pijete niečo, čo vyrástlo priamo u vás doma – a to je pocit, ktorý sa nedá ničím nahradiť.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať