Máte doma tvrdé rožky, zaschnutý chlieb alebo gumové žemle? Neponáhľajte sa ich vyhadzovať! V slovenských domácnostiach často končia zvyšky pečiva v koši zbytočne, hoci existuje množstvo jednoduchých spôsobov, ako ich premeniť na vynikajúce pokrmy. Nielenže tým šetríte svoju peňaženku, ale navyše robíte aj niečo dobré pre životné prostredie.
Kým Francúzi staré bagety nejedia, u nás má včerajší chlieb stále šancu
Francúzi majú známe príslovie, že nič nie je staršie než včerajšia bageta, a tak ju väčšinou nechajú bez povšimnutia. U nás na Slovensku si však s kúskom stvrdnutého chleba ešte vždy dokážeme poradiť. Keď už nie je mäkký na chrumkavý krajec s maslom, stačí ho nakrájať na plátky a pripraviť chrumkavé hrianky s cesnakom. Ale staré pečivo zvládne oveľa viac než len rýchlu večeru – stačí trocha kreativity.
Skvelým trikom, ktorý som si obľúbila, je zahusťovanie krémových polievok starším chlebom namiesto múky. Stačí, ak do hotovej polievky nalámete zopár krajcov chleba, necháte krátko povariť a rozmixujete ponorným mixérom. Výsledkom je krásne hustá, krémová polievka bez zbytočného pridávania múky či škrobu.
Chlebová strúhanka – taliansky trik, ktorý vás očarí
Viete, že v Taliansku sa kedysi používala chlebová strúhanka namiesto parmezánu v tradičnom peste? Tento „syr chudobných“ si pripravíte jednoducho – rozdrobený starší chlieb opečiete na masle či kvalitnom olivovom oleji. Opečením chlieb získava príjemnú, orechovo-syrovú chuť a dokonalú konzistenciu, vďaka ktorej môže výborne poslúžiť práve ako netradičná náhrada syra.
Prečo by ste staré pečivo nikdy nemali vyhadzovať?
Vyhadzovať staršie pečivo je zbytočné mrhanie jedlom. Na rozdiel od mäsa, rýb či mliečnych výrobkov, ktoré po dátume spotreby môžu byť zdraviu škodlivé, starý chlieb a pečivo vám nespôsobia zažívacie ťažkosti. Navyše, v časoch, keď potraviny výrazne zdraželi, sa každá ušetrená minca počíta.
Podľa nedávneho prieskumu Češi ročne vyhodia potraviny v priemernej hodnote viac ako 4 600 Kč na osobu. Alarmujúce je, že najčastejšie plytvá jedlom mladšia generácia medzi 18 a 26 rokmi, pričom viac ako polovica priznáva, že vyhadzujú jedlo minimálne raz týždenne. Situácia na Slovensku je pritom podobná – preto je na mieste učiť sa šetrnosti, ktorá je dnes viac než aktuálna.
Ako teda staré pečivo šikovne využiť? Prinášame najlepšie tipy:
Domáca strúhanka
Tvrdé rožky či žemle jednoducho nastrúhajte alebo rozmixujte v mixéri. Uchovávajte v uzatvorenej nádobe a použite na obaľovanie rezňov, fašírok alebo na zahustenie omáčok a polievok.
Chrumkavé krutóny
Staršie pečivo nakrájajte na kocky, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte bylinkami, soľou a korením a pečte približne 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Takéto krutóny perfektne oživia paradajkovú polievku, cesnačku či svieži Caesar šalát.
Chlebová pizza
Ostáva vám starý chlieb? Rozkrojte ho pozdĺžne na polovicu, pokropte trochou mlieka, natrite rajčinovou omáčkou, pridajte syr, zeleninu alebo šunku a zapečte v rúre. Máte tak rýchlu večeru alebo skvelú chuťovku, ktorú milujú hlavne deti.
Rýchle a lacné recepty, ktoré budete robiť stále dokola:
Chlebová omeleta
Nakrájané pečivo namočte do mlieka, pridajte rozšľahané vajíčka, soľ, čierne korenie, bylinky a prípadne aj cibuľku, slaninu či syr. Zmes potom opečte na panvici z oboch strán dozlatista. Vznikne vám sýta, chutná a lacná večera.
Granola zo starého chleba
Netradičný, ale geniálny spôsob, ako zužitkovať tvrdý (ideálne kváskový) chlieb. Nakrájajte ho na malé kúsky, rozmixujte v mixéri, pridajte med, nasekané orechy alebo semienka a pečte asi 35 minút v rúre na 175 °C. Domáca granola je výborná na raňajky s jogurtom alebo len tak na chuť.
Klasická sladká žemľovka
Žemle alebo rožky nakrájajte na plátky a namočte do zmesi sladkého mlieka s vajíčkom a vanilkovým cukrom. V pekáči vrstvite namočené pečivo s nastrúhanými jablkami, hrozienkami a škoricou. Prelejte zvyšným mliekom a zapekajte v rúre dozlatova. Deti ju budú milovať a chutí aj na druhý deň.
Lacné chlebové knedlíky
Staršie pečivo nakrájajte na kocky, zmiešajte s trochou mlieka, dvomi vajíčkami, trochou hladkej múky, soľou a petržlenovou vňaťou. Zo vzniknutého cesta vytvarujte knedle a varte ich 10–12 minút v osolenej vode. Servírujte k mäsu či vašej obľúbenej omáčke.
Odteraz už staré pečivo nemusí končiť v koši. Využite tieto jednoduché recepty a uvidíte, že vaše jedlo už nikdy nevyjde nazmar. Okrem toho sa môžete tešiť aj zo skvelých chutí a z pocitu, že robíte niečo užitočné – pre seba, svoju rodinu a aj pre planétu.