Socialistické jedlá, za ktoré sme sa kedysi hanbili, sú dnes hitom: Výživoví experti na ne nedajú dopustiť

Kapustové karbonátky
Kapustové karbonátky Foto: www.shutterstock.com

Niektoré jedlá si spájame s minulosťou – s časmi, keď v obchodoch nebolo z čoho vyberať a museli sme variť z toho, čo bolo práve po ruke. Dnes však odborníci na zdravú výživu tvrdia, že práve tieto „núdzové“ jedlá z obdobia socializmu by mohli byť tajnou zbraňou, ako sa vrátiť k zdravej, udržateľnej a dostupnej strave. Moderné bistrá a kaviarne sa môžu smelo inšpirovať socialistickou kuchyňou – veď kapustové karbonátky, sušené jabĺčka či žihľavová polievka by boli ideálne na trendy menu, ktoré láka milovníkov zdravej stravy i ekologicky zmýšľajúcich hipsterov.

Retro jedlá nemusia byť len nezdravé nostalgické pochúťky

Keď sa povie socialistická kuchyňa, vybavia sa nám lacné párky, lančmítové konzervy, mastné langoše či sladké malinovky, ktoré mnohí dnes pokladajú za symboly nezdravého životného štýlu. Lenže pravdou je, že socialistická gastronómia ponúkala aj množstvo jedál, ktoré svojou jednoduchosťou a prirodzenými surovinami prevyšujú dnešné fastfoody či polotovary.

Napriek predsudkom boli mnohé socialistické pokrmy nutrične bohaté, prirodzene bez konzervantov a éčok, a navyše lacné. Možno práve dnes je ideálny čas opäť im dať šancu.

Zabudnuté poklady socialistických kuchýň

Pozrime sa na recepty, ktoré sa dnes dostávajú späť do povedomia, pretože sú zdravé, dostupné a vhodné pre každého:

Tvarohová nátierka – jednoduchá desiata, ktorá tromfne drahé fitness produkty

Čo si kedysi ľudia natreli na chlieb ako lacnú a rýchlu večeru či desiatu, dnes odborníci oslavujú ako ideálnu nutričnú kombináciu. Čerstvý tvaroh s pažítkou či cibuľkou je totiž fantastický zdroj bielkovín, neobsahuje konzervanty a dodá telu potrebný vápnik na spevnenie kostí.

Prečo je ideálnou voľbou aj dnes?

  • Obsahuje kvalitné bielkoviny pre rast svalov a regeneráciu.

  • Je zdrojom vápnika, ktorý chráni kosti.

  • Pri použití nízkotučného tvarohu máte navyše pod kontrolou kalórie.

Chcete ju posunúť na vyššiu úroveň? Pridajte sviežu žeruchu, čerstvý citrón, alebo skúste alternatívu v podobe islandského skyru či cottage syra.

Krížalky zo sušených jabĺk – socialistické „superfood“

Sušené jabĺčka, alebo krížalky, boli kedysi v každej domácnosti samozrejmosťou. Jablká sa sušili prirodzene na pôjde, pri peci alebo vonku na slnku. Dnes sú rovnaké krížalky v biopredajniach považované za luxusný produkt.

Prečo ich zaradiť späť do stravy?

  • Krížalky sú plné vlákniny, ktorá podporuje trávenie a črevnú mikroflóru.

  • Majú prirodzenú sladkosť, čím pomáhajú obmedziť nezdravé sladkosti.

  • Zachovávajú väčšinu vitamínov a minerálov.

  • Sú úplne bez konzervantov a prídavkov chémie.

Môžete si ich pripraviť aj doma v rúre či elektrickej sušičke. Okrem jabĺk vyskúšajte slivky, hrušky či marhule, ktoré sú tiež skvelé a plné vitamínov.

Kapustové karbonátky – vegetariánska pochúťka s bohatou históriou

Kedysi sa považovali za núdzovú náhradu mäsa, no dnes sú kapustové karbonátky skvelou voľbou aj pre vegánov a vegetariánov. Kapusta má minimum kalórií, ale množstvo vlákniny a vitamínov, takže zasýti a navyše prospieva zdraviu.

Ako ich zdravo pripraviť?

  • Namiesto vyprážania ich pečte v rúre, znížite tak príjem tuku.

  • Pridajte cottage syr, čedar alebo semienka pre zvýšenie obsahu bielkovín a minerálov.

  • Kapusta je skvelý zdroj vitamínu K, kyseliny listovej a antioxidantov.

Obzvlášť pre ženy po päťdesiatke je kapusta v jedálničku neoceniteľným pomocníkom pri podpore trávenia, srdca či hormonálnej rovnováhy.

Polievka zo šťaveľa či žihľavy – jarná detoxikačná bomba

Kedysi ju varili staré mamy ako sezónny pokrm. Čerstvá šťaveľová alebo žihľavová polievka je pritom plná vitamínov a minerálov.

Výhody tejto jarnej klasiky:

  • Žihľava čistí krv a podporuje detoxikáciu.

  • Šťaveľ obsahuje mimoriadne veľa vitamínu C a posilňuje imunitu.

  • Polievka je ľahko stráviteľná, prospieva tráveniu a očisťuje organizmus.

Príprava je jednoduchá – cibuľka opražená na masle, čerstvé listy, zemiaky, vývar a trocha smotany či vajíčko na zahustenie.

Uhorková omáčka – probiotická bomba zo školskej jedálne

Dnes neprávom zabudnutá, kedysi bežná súčasť menu školských jedální. Ak namiesto smotany použijete kvalitný biely jogurt, dostanete ľahké a zdravé jedlo.

Benefity omáčky:

  • Domáce kyslé uhorky sú bohaté na probiotiká, prospešné pre črevnú mikroflóru.

  • Obsahujú vitamíny A, C a K a pomáhajú pri trávení.

Doplňte túto omáčku čerstvým kôprom a podávajte s varenými zemiakmi – výsledok vás určite príjemne prekvapí.

Staré recepty ako moderný trend

Je najvyšší čas zbaviť socialistické jedlá stigmy núdzových riešení. Sú lacné, chutné, zdravé a dokážu v mnohom predčiť dnešné moderné superpotraviny. Ich návrat je preto nielen nostalgický, ale aj mimoriadne prospešný pre zdravie aj rozpočet. Vráťte ich na svoje taniere – vaše telo a peňaženka vám poďakujú!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať