Slovenský poklad pre zdravie. Ľahko ho vypestujete aj kúpite. Zničí baktérie, posilní obranyschopnosť a podporí trávenie

chren

Chren je tradičná slovenská pochúťka, ktorá nesmie chýbať pri údenom mäse, pečenom bravčovom kolene, grilovaných klobáskach alebo hovädzom vývare. Jeho ostrú chuť však oceníte nielen v kuchyni. Táto koreňová zelenina totiž patrí k najúčinnejším prírodným antibiotikám a býva často prezývaná aj ako „slovenský ženšen“.

Už naši predkovia ho používali ako univerzálny liek na rôzne zdravotné problémy, pretože je nabitý vitamínmi a minerálmi. V chrene nájdete mimoriadne vysoké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje obranyschopnosť organizmu. Okrem toho obsahuje vitamíny zo skupiny B, ktoré pomáhajú udržiavať nervovú sústavu v dobrej kondícii, ako aj dôležité minerály: vápnik, draslík, horčík či železo. Za jeho ostrú chuť a vôňu sú zodpovedné horčičné silice, konkrétne látky známe ako glukozinoláty.

V čom spočíva liečivá sila chrenu?

Ak chren čerstvo nastrúhate, narušíte bunkovú štruktúru koreňa a práve vtedy sa uvoľňuje veľmi silná látka – allylizotiokyanát. Táto látka je príčinou intenzívnej arómy a ostrej chuti, ale zároveň pôsobí ako mimoriadne účinný antibakteriálny a protizápalový prostriedok. Dokáže dokonca likvidovať aj mimoriadne odolné baktérie, ktoré spôsobujú nebezpečné choroby ako salmonelóza alebo týfus.

Prečo pestovať chren vo vlastnej záhrade?

Ak chcete mať vždy po ruke čerstvý a kvalitný chren, nie je nič jednoduchšie, ako si ho vypestovať doma na záhrade. Vlastný chren je totiž nielen lacnejší, ale aj oveľa silnejší a chutnejší než ten kupovaný. Navyše je to nenáročná rastlina, ktorá sa vám rýchlo rozrastie aj bez veľkej starostlivosti.

Chrenová pomoc pri prechladnutí, nádche a kašli

Ak ste už niekedy strúhali čerstvý chren, určite poznáte jeho silu, ktorá vás ihneď „pretiahne“. Práve vďaka tomu je výborným pomocníkom pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Aromatické silice intenzívne pôsobia na nosnú sliznicu a uvoľňujú upchatý nos, znižujú opuch dutín a efektívne rozpúšťajú hlieny. Zároveň pôsobia dezinfekčne, čím ničia vírusy aj baktérie. Ak je na vás chren príliš silný v čerstvom stave, pripravte si jednoduchý domáci sirup alebo čaj z chrenu s medom a citrónom. Táto kombinácia účinne zmierni dráždivý kašeľ a skráti dĺžku prechladnutia.

Účinná obnova trávenia po antibiotikách či tučných jedlách

Existuje dobrý dôvod, prečo sa chren tradične podáva k ťažkým a mastným jedlám. Podporuje totiž trávenie a uľahčuje prácu žalúdku pri rozkladaní tukov. Ak často trpíte pocitom ťažoby v žalúdku, chren dokáže tento problém výrazne zmierniť. Je výborným doplnkom stravy aj v období rekonvalescencie po antibiotickej liečbe, pretože pomáha obnovovať črevnú mikroflóru, ktorá je po užívaní antibiotík oslabená. Pravidelná konzumácia chrenu zároveň posilní celkovú imunitu a pôsobí preventívne proti artritíde a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Ako bezpečne konzumovať chren? Pozor na množstvo!

Hoci má chren mnoho zdravotných benefitov, nie je vhodné preháňať to s jeho konzumáciou. Pri väčších dávkach totiž môže byť dráždivý pre tráviaci trakt, najmä ak trpíte žalúdočnými vredmi, zápalmi čriev alebo dvanástnika. Zvýšenú opatrnosť treba zachovať aj počas tehotenstva, kedy je vhodné konzumáciu chrenu obmedziť alebo radšej úplne vylúčiť. Dlhodobé prekračovanie odporúčaného množstva, ktorým sú maximálne dve polievkové lyžice denne, môže viesť k problémom s obličkami, podráždeniu štítnej žľazy alebo zhoršeniu trávenia.

Chren je skrátka slovenským pokladom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Správne používaný je skvelým prírodným liekom, ktorý vás spoľahlivo ochráni pred bacilmi, posilní imunitu a zlepší trávenie. Vypestujte si ho doma a využite jeho silu naplno!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať