Slováci robia veľkú chybu: najlepší olej nechávajú nepovšimnutý, pritom ho majú priamo pod nosom

repkový olej
repkový olej Foto: www.shutterstock.com

Výber správneho jedlého oleja patrí medzi neustále diskutované témy v oblasti stravovania a zdravej výživy. Každým rokom môžeme sledovať, ako výrobcovia prichádzajú na trh s novými druhmi olejov, pričom sľubujú doslova zázračné účinky pre naše zdravie. Zatiaľ čo v minulosti boli v slovenských kuchyniach zastúpené najmä slnečnicový alebo repkový olej, v súčasnosti na pultoch nájdeme oleje z najrôznejších exotických plodín – kokosový, sezamový, avokádový a mnohé ďalšie. Paradoxne, ten najlepší olej máme priamo pred očami už desaťročia a ani si ho poriadne nevšímame.

Prečo je repkový olej u nás nedocenený?

Ak v obchode natrafíme na nový exotický olej, väčšinou neodoláme a s nadšením ho kupujeme, v očakávaní mimoriadnych zdravotných účinkov. Často však po čase zisťujeme, že išlo iba o marketingový ťah. Niekedy dokonca riskujeme, že daný olej používame nesprávne – napríklad kokosový olej nemusí byť vždy vhodný na všetky druhy tepelných úprav, ako si mnohí myslia.

Medzitým však zabúdame na repkový olej, ktorý pestujeme na Slovensku, a ktorý patrí k najkvalitnejším dostupným olejom vôbec. Jeho nízka cena a jednoduchá dostupnosť spôsobujú, že ho veľa ľudí mylne pokladá za menej hodnotný alebo dokonca lacný a nekvalitný výrobok. Pravda je pritom úplne opačná – repkový olej má zloženie, ktoré môžu závidieť aj tie najdrahšie zahraničné alternatívy.

Je repkový olej lepší ako obľúbený olivový olej?

Olivový olej si v našich domácnostiach našiel pevné miesto ako symbol zdravej stravy. Tento produkt je importovaný prevažne zo stredomorských krajín, čo mu automaticky pridáva určitý „prémiový“ status. Skutočne je pravdou, že olivový olej má vysoký dymový bod, čo znamená, že je vhodný nielen na studenú kuchyňu, ale aj na vyprážanie a fritovanie.

Len málokto však vie, že aj repkový olej ponúka rovnakú výhodu. Jeho bod prepálenia je veľmi podobný ako pri olivovom oleji, a preto je skvelou univerzálnou voľbou pre všetky druhy prípravy jedál. Či už ho použijete do šalátovej zálievky, marinády, alebo s ním orestujete zeleninu, vždy urobíte dobre.

Navyše, repkový olej sa nachádza v mnohých potravinách, ktoré bežne kupujeme – od majonéz cez rôzne rastlinné nátierky, až po hotové šalátové dressingy. Často ho tak konzumujeme aj bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali.

Prečo zaradiť repkový olej do jedálnička? Vedecké štúdie hovoria jasne

Jednou z najväčších výhod repkového oleja je vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Tieto esenciálne mastné kyseliny sú kľúčové pre naše srdce, cievy a celkovú vitalitu. Pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu, chránia pred zápalmi a výrazne prispievajú k správnej funkcii kardiovaskulárneho systému.

To nie sú len marketingové tvrdenia, ale fakty potvrdené viacerými medzinárodnými štúdiami. Napríklad prestížne zdravotnícke inštitúcie v USA vo svojich odporúčaniach zdôrazňujú, že repkový olej by mal byť súčasťou stravy u všetkých vekových skupín vďaka ideálnemu pomeru omega mastných kyselín.

Zhodne ho odporúča aj Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE). Tá zostavila špeciálnu „pyramídu“ olejov, v ktorej repkový olej jasne zvíťazil a dokonca predbehol aj populárny olivový olej. Je zaradený ako olej, ktorý by sme mali konzumovať najčastejšie a vo väčšom množstve než iné, drahšie a často propagovanejšie alternatívy.

Záver: Najlepší olej môže byť práve ten, ktorý ste roky prehliadali

Ak teda hľadáte skutočne zdravú, dostupnú a cenovo prijateľnú alternatívu, nie je nutné podliehať módnym trendom a investovať do exotických noviniek. Skúste sa vrátiť k domácemu repkovému oleju. Napriek svojej „obyčajnosti“ má vlastnosti, ktoré sa vyrovnajú či dokonca prevyšujú drahšie oleje zo zahraničia.

Dajte teda repkovému oleju šancu a využívajte ho pravidelne v kuchyni – či už do šalátov, pri vyprážaní alebo v studených pokrmoch. Vaše telo, srdce a nakoniec aj váš rodinný rozpočet to nepochybne ocenia. Skúste teda na chvíľu odložiť predsudky a spoznajte, čo máte doma naozaj kvalitného.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať