Slováci často nevedia rozoznať kvalitné maslo. Vyskúšajte tento jednoduchý domáci test! Prezradí vám to aj (ne)vhodná farba

maslo
maslo Foto: depositphotos.com

Nákup kvalitného masla sa môže na prvý pohľad zdať ako úplne banálna záležitosť. Často však pred chladiacim boxom plným rôznych výrobkov zmätene váhame, čo vložiť do košíka. Viete však vôbec, ako pravé, kvalitné maslo spoľahlivo rozoznať? Prinášame jednoduché rady, ktoré vám výber výrazne uľahčia.

Maslo vyvoláva vášne i pochybnosti

Maslo patrí k základným potravinám takmer každej domácnosti, no zároveň dokáže vyvolať búrlivé diskusie – či už kvôli rastúcim cenám, zdravotným rizikám, prípadne práve kvôli neistote, či kupujeme skutočne kvalitný produkt. Obchody sú totiž plné výrobkov, ktoré maslo pripomínajú iba vzdialene a namiesto smotany obsahujú rôzne rastlinné náhrady či chemické prísady.

Ako rozoznať skutočné maslo od náhrad?

Základom je dôkladne čítať etiketu. Pri prvom pohľade sa vyhnite produktom označeným ako „rastlinné maslo“ alebo „maslový výrobok“. To je jasný znak, že nejde o klasické maslo. Pravé maslo má jednoduché zloženie – čím menej položiek v zozname ingrediencií, tým lepšie. Ideálne by malo obsahovať iba mliečny tuk vo forme emulzie a vodu.

Podľa slovenských aj európskych noriem musí kvalitné maslo obsahovať od 80 do 90 % mliečneho tuku. Najbežnejšia hodnota sa pohybuje okolo 82 %. Obsah vody nesmie presiahnuť 16 %, inak už výrobok nezodpovedá norme a výrazne stráca na kvalite. Zvyšné 2 % pripadajú na netukové mliečne zložky ako sú bielkoviny, laktóza, vitamíny A, D a E či minerály (vápnik, fosfor a draslík).

Chuť, vôňa a farba – čo vám prezradia?

Kvalitné maslo má príjemne jemnú, krémovú chuť s jemne sladkastým nádychom. Po jeho ochutnaní by vám v ústach rozhodne nemala zostať žiadna neprirodzená či chemická pachuť.

Dôležitým ukazovateľom je aj farba masla. Mnohí si myslia, že čím žltšie maslo, tým lepšie. Opak je však pravdou – príliš výrazná, sýto žltá farba môže byť dôsledkom umelých farbív, ktorými sa snažia výrobcovia zaujať zákazníka. Skutočné kvalitné maslo by malo byť prirodzene svetložlté až jemne krémové. Je však pravdou, že intenzita odtieňa sa môže meniť podľa ročného obdobia. V lete, keď kravy spásajú čerstvú trávu bohatú na beta-karotén, môže byť maslo o niečo sýtejšie.

Jednoduché domáce testy pravosti masla

Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si môžete pravosť masla overiť sami doma. Prvý z nich spočíva v tom, že kúsok masla necháte pri izbovej teplote. Pravé maslo sa začne topiť rovnomerne a získa jemne plastickú konzistenciu, podobnú hustému krému. Naopak, ak ide o nekvalitný produkt s vyšším podielom rastlinných tukov alebo nadbytočnou vodou, začne sa rozpadať, drobiť alebo sa z neho oddeľuje tekutina.

Podobný test môžete vykonať aj pri varení – dajte kúsok masla na rozpálenú panvicu. Pravé maslo sa pomaly rozpustí a vytvorí jemnú penu. Ak však maslo prská alebo sa z neho začne oddeľovať voda, máte jasno – ide o nekvalitný výrobok.

Ďalší test je možný priamo v chladničke. Skutočné maslo by malo byť po vychladení tvrdé, pevné, pričom produkty s pridanými rastlinnými tukmi ostávajú mäkšie a ľahšie roztierateľné.

Nepodceňujte čerstvosť!

Kvalitu masla však určuje aj jeho čerstvosť. Maslo označené ako „čerstvé“ sa podľa legislatívy môže predávať maximálne 20 dní od dátumu výroby. Takéto maslo nikdy nebolo zmrazené a zachováva si optimálne chuťové aj výživové vlastnosti.

Naopak, produkty s označením „stolové maslo“ môžu byť skladované oveľa dlhšie – pokojne až dva roky – no často za cenu ich predošlého zmrazenia, ktoré vplýva na chuť a štruktúru.

Bio, farmárske alebo gazdovské – ktoré zvoliť?

Dnes si môžete vyberať z rôznych typov masiel. Bio maslo pochádza výhradne z ekologických fariem, ktoré musia dodržiavať prísne pravidlá výroby bez použitia chemických hnojív a pesticídov. Nutričné rozdiely sú však oproti bežnému maslu minimálne. Podporujete však ekologické hospodárstvo.

Farmárske maslo býva o niečo tučnejšie, no vyrába sa v menších množstvách, často regionálne, preto býva čerstvejšie a chutnejšie. Gazdovské či sedliacke maslo sa vyrába zo zakysanej smotany tradičnými metódami. Aj to je znak poctivosti.

Lokálny pôvod je najlepšia voľba

Hoci si možno myslíte, že kvalitné maslo kúpite iba na trhu či farme, pravdou je, že aj v bežnom supermarkete môžete nájsť výborný produkt. Stačí sa orientovať na maslá lokálneho pôvodu, ktoré necestujú naprieč celou Európou, vďaka čomu sú čerstvejšie a chutnejšie. Zabudnite na umelo zvýraznené chute soľou či žiarivú žltú farbu – skutočné kvalitné maslo si vás podmaní svojou prirodzenou jemnosťou a pravou chuťou.

Ak budete dodržiavať tieto jednoduché rady, výber kvalitného masla pre vás už nikdy nebude problémom!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať