Hrušky sa v koláčoch neobjavujú tak často, ako by si zaslúžili – a pritom sú do sladkých aj slaných pečených dobrôt ako stvorené.
Ich príprava je jednoduchá a výsledok nadchne každého, kto ochutná. Uvidíte, ako rýchlo sa tento hruškový koláč po upečení stratí zo stola.
Hrušky patria medzi sladké, šťavnaté a zároveň zdravé ovocie. Sú bohaté najmä na vitamín C a draslík. V čínskej medicíne sa používajú už viac než 2 000 rokov.
Majú nízky glykemický index a obsahujú dobre stráviteľnú rozpustnú vlákninu. Práve preto sa odporúčajú malým deťom aj ľuďom, ktorí musia dbať na špeciálnu diétu.
Hrnčekový hruškový koláč
Skúste si tipnúť, koľko zaplatíte za všetky suroviny. Môžeme prezradiť, že spolu vás určite nevyjdú viac než 100 Kč.
Koláč si môžete pripraviť podľa tohto videoreceptu:
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček hrubej múky
- vanilkový cukor
- ¾ hrnčeka kryštálového cukru
- kypriaci prášok do pečiva
- 1 hrnček mlieka
- 1 vajce
- hrušky
- kokos
- 125 g masla
Najskôr si pripravte drobenku. Maslo roztopte, múku preosejte cez sitko a spolu s cukrom všetko spracujte do sypkej zmesi. Časť drobenky si odložte bokom – použijete ju na posypanie koláča.
Zvyšok drobenky premiešajte s ostatnými prísadami. Testo môže byť miestami hrudkovité, no vôbec to neprekáža.
Hotovú zmes vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie, poukladajte na ňu tenké plátky hrušiek, posypte odloženou drobenkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
Pečte, kým koláč nezíska zlatú farbu. Skvele chutí so zakysanou smotanou alebo bielym jogurtom.
Nebojte sa hrušky kombinovať
Hrušky sú do koláčov ideálne najmä preto, že sa pri pečení nerozpadnú a pekne držia tvar. Výborne ladia s cestami, v ktorých je aromatické korenie, a skvelo si rozumejú aj s orechmi, smotanou, tvarohom či rôznymi syrmi.
Koláč vhodný aj pre diabetikov
Ak pripravujete koláč pre človeka s cukrovkou alebo s poruchou metabolizmu tukov, stačí pár jednoduchých úprav.
Vynechajte vanilkový cukor a maslo nahraďte kefírom či cmarom. Namiesto kryštálového cukru použite približne 50 g dia-cukru na pečenie. Pre príjemnú vôňu môžete koláč dochutiť škoricou.