Určite sa nikto nebude hádať, že paradajky sú veľmi chutné. A ak k nim pridáte cesnak a trošku ďalších zelenín, vznikne nielen vitamínová bomba, ale aj skvelá pochúťka! Ak sa paradajky často objavujú na vašom stole, okrem zeleninových šalátov a omáčok môžete vyskúšať aj jedlá, ktoré nenechajú chladným ani vás, ani vašich hostí.
Marinované paradajky (sladko-pikantná chuť)
Ingrediencie:
- 2 kg čerstvých paradajok (dozrievajúce a pevné)
- 1 červená chilli paprička
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 1 sladká paprika
- čierne korenie
- klinčeky
- cukor
- soľ
- 9%-ný ocot
Postup:
- Do čistých zaváracích pohárov vložte 3–5 guličiek čierneho korenia, 3–5 kvetov klinčeku, 1 strúčik cesnaku (nakrájaného na kolieska), 1/4 sladkej papriky a malý kúsok chilli papričky.
- Paradajky umyte a osušte, vložte do pohárov a zalejte vriacou vodou na 20–30 minút.
- Vodu zlejte a pripravte nálev – na 1 liter vody pridajte 4 polievkové lyžice cukru a 2 polievkové lyžice soli.
- Nálev priveďte do varu a nalejte do pohárov. Pridajte 2 polievkové lyžice octu na každý litrový pohár.
- Zaviečkujte, otočte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Paradajky po kórejsky
Ingrediencie:
- 2 kg veľkých nakrájaných paradajok
- 4 sladké papriky
- 2 hlávky cesnaku
- 2 chilli papričky
- čerstvé bylinky
Na marinádu:
- 100 g octu
- 100 g rastlinného oleja
- 100 g cukru
- 2 polievkové lyžice soli
Postup:
- Cesnak a chilli papričky premeľte cez mlynček na mäso.
- Nakrájajte bylinky a v 3-litrovom pohári ukladajte paradajky, zmes cesnaku a chilli a bylinky vrstvami.
- Zalejte marinádou, pohár zakryte viečkom a vložte do chladničky obrátený hore dnom.
- Po 8 hodinách je jedlo pripravené!
Cukety v paradajkovej omáčke
Ingrediencie:
- 5 kg mladých cukiet
- 2 l paradajkovej šťavy
- 2 poháre cukru
- 1 PL soli
- 200 ml rastlinného oleja
- 150 ml 9 % octu
- 1 ČL červenej mletej papriky
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 2 hlavičky cesnaku
Postup:
- Cukety umyte, odrežte konce a nakrájajte na kolieska hrubé najviac 1 cm.
- Do každej zaváracej nádoby vložte pár vetvičiek petržlenu a naskladajte cukety.
- Na prípravu omáčky nalejte paradajkovú šťavu do hrnca.
- Pridajte cukor, soľ, rastlinný olej, ocot, rozdrvený cesnak a mletú papriku.
- Omáčku priveďte k varu na strednom ohni a varte približne 10 minút.
- Horúcu paradajkovú omáčku nalejte do pohárov s cuketami, prikryte viečkom a sterilizujte 25 minút.
- Nakoniec poháre s cuketami v paradajkovej omáčke uzavrite, otočte hore dnom a dôkladne zabaľte, aby pomaly chladli. Poháre nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Baklažány v paradajkách
Ingrediencie:
- 3 kg paradajok
- 2 kg baklažánov
- 200 g rastlinného oleja
- 200 g cukru
- 100–150 g 9 % octu
- 2 struky čili papričiek
- 2 hlavičky cesnaku
- 2 PL soli
Postup:
- Paradajky a čili papričky rozomeľte v mlynčeku na mäso, pridajte soľ a varte na strednom ohni 15 minút.
- Baklažány nakrájajte na stredne veľké hranolčeky (nie na mesiačiky ani na tenké pásiky, ale na hranolčeky).
- Ak je šupka príliš hrubá, môžete ju odstrániť.
- Nakrájané baklažány pridajte k paradajkám s papričkami.
- Prilejte slnečnicový olej, pridajte cukor a ocot. Varte 40 minút a na konci varenia pridajte rozdrvený cesnak.
- Zmes rozlejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite ich, otočte hore dnom a zabaľte, aby pomaly chladli. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.