Skvelé recepty, vďaka ktorým si ešte viac zamilujete paradajky

omáčka z paradajok
omáčka z paradajok Foto: www.shutterstock.com

Určite sa nikto nebude hádať, že paradajky sú veľmi chutné. A ak k nim pridáte cesnak a trošku ďalších zelenín, vznikne nielen vitamínová bomba, ale aj skvelá pochúťka! Ak sa paradajky často objavujú na vašom stole, okrem zeleninových šalátov a omáčok môžete vyskúšať aj jedlá, ktoré nenechajú chladným ani vás, ani vašich hostí.

rajčiny
rajčiny Foto: www.shutterstock.com

Marinované paradajky (sladko-pikantná chuť)

Ingrediencie:

  • 2 kg čerstvých paradajok (dozrievajúce a pevné)
  • 1 červená chilli paprička
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 1 sladká paprika
  • čierne korenie
  • klinčeky
  • cukor
  • soľ
  • 9%-ný ocot

Postup:

  1. Do čistých zaváracích pohárov vložte 3–5 guličiek čierneho korenia, 3–5 kvetov klinčeku, 1 strúčik cesnaku (nakrájaného na kolieska), 1/4 sladkej papriky a malý kúsok chilli papričky.
  2. Paradajky umyte a osušte, vložte do pohárov a zalejte vriacou vodou na 20–30 minút.
  3. Vodu zlejte a pripravte nálev – na 1 liter vody pridajte 4 polievkové lyžice cukru a 2 polievkové lyžice soli.
  4. Nálev priveďte do varu a nalejte do pohárov. Pridajte 2 polievkové lyžice octu na každý litrový pohár.
  5. Zaviečkujte, otočte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
marinované paradajky
marinované paradajky Foto: www.shutterstock.com

Paradajky po kórejsky

Ingrediencie:

  • 2 kg veľkých nakrájaných paradajok
  • 4 sladké papriky
  • 2 hlávky cesnaku
  • 2 chilli papričky
  • čerstvé bylinky

Na marinádu:

  • 100 g octu
  • 100 g rastlinného oleja
  • 100 g cukru
  • 2 polievkové lyžice soli

Postup:

  1. Cesnak a chilli papričky premeľte cez mlynček na mäso.
  2. Nakrájajte bylinky a v 3-litrovom pohári ukladajte paradajky, zmes cesnaku a chilli a bylinky vrstvami.
  3. Zalejte marinádou, pohár zakryte viečkom a vložte do chladničky obrátený hore dnom.
  4. Po 8 hodinách je jedlo pripravené!

Cukety v paradajkovej omáčke

Ingrediencie:

  • 5 kg mladých cukiet
  • 2 l paradajkovej šťavy
  • 2 poháre cukru
  • 1 PL soli
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 150 ml 9 % octu
  • 1 ČL červenej mletej papriky
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 2 hlavičky cesnaku

Postup:

  1. Cukety umyte, odrežte konce a nakrájajte na kolieska hrubé najviac 1 cm.
  2. Do každej zaváracej nádoby vložte pár vetvičiek petržlenu a naskladajte cukety.
  3. Na prípravu omáčky nalejte paradajkovú šťavu do hrnca.
  4. Pridajte cukor, soľ, rastlinný olej, ocot, rozdrvený cesnak a mletú papriku.
  5. Omáčku priveďte k varu na strednom ohni a varte približne 10 minút.
  6. Horúcu paradajkovú omáčku nalejte do pohárov s cuketami, prikryte viečkom a sterilizujte 25 minút.
  7. Nakoniec poháre s cuketami v paradajkovej omáčke uzavrite, otočte hore dnom a dôkladne zabaľte, aby pomaly chladli. Poháre nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
zaváranie paradajok
zaváranie paradajok Foto: www.shutterstock.com

Baklažány v paradajkách

Ingrediencie:

  • 3 kg paradajok
  • 2 kg baklažánov
  • 200 g rastlinného oleja
  • 200 g cukru
  • 100–150 g 9 % octu
  • 2 struky čili papričiek
  • 2 hlavičky cesnaku
  • 2 PL soli

Postup:

  1. Paradajky a čili papričky rozomeľte v mlynčeku na mäso, pridajte soľ a varte na strednom ohni 15 minút.
  2. Baklažány nakrájajte na stredne veľké hranolčeky (nie na mesiačiky ani na tenké pásiky, ale na hranolčeky).
  3. Ak je šupka príliš hrubá, môžete ju odstrániť.
  4. Nakrájané baklažány pridajte k paradajkám s papričkami.
  5. Prilejte slnečnicový olej, pridajte cukor a ocot. Varte 40 minút a na konci varenia pridajte rozdrvený cesnak.
  6. Zmes rozlejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite ich, otočte hore dnom a zabaľte, aby pomaly chladli. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať