Sapodilla. Zázračné ovocie, ktoré Slováci nepoznajú. Vyzerá ako marhuľa a prospieva srdcu aj cievam

sapodilla
sapodilla Foto: www.shutterstock.com

Na prvý pohľad pripomína väčšiu marhuľu alebo exotické zlaté kiwi. Keď sa však pozriete zblízka, všimnete si, že jej šupka je dokonale hladká a pod povrchom ukrýva šťavnatú, mäkkú dužinu plnú drobných tmavohnedých semienok. Chuťou vám toto ovocie možno pripomenie sladkú hrušku s jemnými tónmi karamelu či vanilky, no v skutočnosti ide o tropický plod s unikátnymi účinkami pre naše zdravie. Jeho pravidelná konzumácia prospieva predovšetkým srdcu a môže pomôcť dokonca aj znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Odkiaľ toto zázračné ovocie pochádza a kde sa pestuje?

Sapodilla, ako sa tomuto ovociu hovorí, pochádza pôvodne zo Strednej Ameriky, konkrétne z oblasti južného Mexika a okolitých krajín. Dnes sa však rozšírila do mnohých tropických oblastí sveta – úspešne sa pestuje napríklad v Indii, na Filipínach či dokonca v niektorých oblastiach Afriky. Ide o ovocie stromového typu, ktoré rastie na pomerne mohutných stromoch dorastajúcich do výšky až dvadsať metrov. Napriek tomu, že jej domovinou sú tropické oblasti, vďaka dovozu už môžete sapodillu občas nájsť aj v niektorých špecializovaných bio obchodoch či exotických potravinách u nás.

Pozrite si video recepty na lahodné smoothie tu:
Pozrieť video na YouTube

Nie je to marhuľa, bluma ani zlaté kiwi – spoznajte sapodillu!

Z botanického pohľadu nesie sapodilla oficiálny názov Manilkara zapota. Hoci v bežných supermarketoch toto ovocie zatiaľ často nenájdete, ak naň narazíte, rozhodne sa oplatí ho vyskúšať. Na prvý pohľad sa môže zdať ako nenápadný plod, no pod hnedastou šupkou sa ukrýva chuťový poklad plný výživných látok.

Plody sú síce farebne podobné marhuliam, avšak ich odtieň je skôr svetlohnedý až jemne okrový. Ich sladkosť pripomína kvalitné dezerty – v chuti sa spájajú tóny zrelých hrušiek, karamelovej sladkosti a jemného vanilkového nádychu. Sapodillu si môžete vychutnať čerstvú, rozrezanú na polovice, podobne ako kiwi, pričom dužinu pohodlne vydlabete lyžičkou. Je však potrebné dávať si pozor na tvrdšie, tmavohnedé semienka, ktoré určite ľahko rozpoznáte.

Video: Nemáte po ruke sapodillu? Nevadí, pripravte si zdravé smoothie podľa týchto receptov!

 Pozrieť video na YouTube

Sapodilla: Vitamínová bomba a silný antioxidant

Sapodilla je mimoriadne bohatá na antioxidanty, predovšetkým polyfenoly, ktoré majú zásadný význam pri ochrane srdca a ciev. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú k vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho obsahuje aj významné množstvo draslíka, ktorý pomáha znižovať krvný tlak a predchádzať hypertenzii.

Ďalšou skvelou látkou, ktorú sapodilla obsahuje, je vláknina. Tá je pre telo prospešná z mnohých dôvodov – podporuje trávenie, pomáha pravidelnému vyprázdňovaniu a má vplyv na znižovanie zlého cholesterolu v krvi. Tým pádom nepriamo chráni aj naše srdce a cievy pred ukladaním tukov.

Tajným tromfom sapodilly sú taníny – látky s liečivými účinkami

Taníny, známe aj ako triesloviny, sú látky, ktoré bežne spájame predovšetkým s červeným vínom. Ich priaznivé vlastnosti však nájdeme aj v mnohých iných rastlinách – sapodilla ich obsahuje vo veľkom množstve. Tieto látky majú protizápalové a antibakteriálne účinky, čo je ideálne nielen pre zdravie ciev, ale aj pre celkovú imunitu organizmu.

Sapodillu už oddávna využíva aj tradičná čínska medicína a ájurvéda

Hoci je u nás sapodilla novinkou, tradičná čínska medicína a ájurvéda ju poznajú už dlhé stáročia. Tieto liečiteľské tradície ju využívajú napríklad na zmiernenie kašľa, proti hnačkám alebo na pomoc pri problémoch so spánkom a nespavosťou. Niekedy využívajú dokonca aj listy alebo kôru stromu sapodilly, my však určite najviac oceníme jej sladké a lahodné plody.

Ako si ju dopriať?

Sapodillu najlepšie konzumujeme čerstvú, ale môžete ju vyskúšať aj vo forme sirupov, džemov či marmelád, ktoré občas ponúkajú špecializované obchody s exotickými potravinami. Vďaka svojej sladkej, karamelovo-vanilkovej chuti dokonale vylepší smoothie, raňajkovú kašu alebo dezerty.

Zoznámte sa so sapodillou a objavte jej zdravotné výhody, ktoré už dávno oceňujú mnohé kultúry sveta. Toto exotické ovocie si určite zaslúži miesto aj vo vašom jedálničku!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať