Rýchlorastúca zelenina, ktorá vám zabezpečí vitamíny a opakovanú úrodu. Tieto druhy sa oplatí pestovať

reďkovka
reďkovka Foto: depositphotos.com

Máte radi čerstvú zeleninu, ktorú si môžete kedykoľvek nazbierať priamo na záhrade? Nechcete pritom čakať celé mesiace, kým sa objavia prvé plody? Potom sa zamerajte na druhy zeleniny, ktoré rastú neuveriteľne rýchlo a doprajú vám úrodu aj niekoľkokrát počas jednej sezóny. Stačí poznať pár jednoduchých pravidiel, ktoré vám zaručia bohaté zbery počas celého roka.

Jar je tradične obdobie, kedy väčšina ľudí začína vysádzať svoju zeleninovú záhradku. Ak ste však tento rok zaspali a už je leto v plnom prúde, nemusíte si zúfať. Ešte stále môžete pestovať zeleninu, ktorá dokáže vyrásť aj za necelý mesiac. Čerstvé šalátové listy, šťavnaté reďkovky či aromatická jarná cibuľka vám tak môžu robiť spoločnosť od skorej jari až do jesene. A to všetko bez použitia chemikálií, s minimálnymi nákladmi a navyše s garanciou čerstvosti a skvelej chuti.

Tip: Ak vás zaujíma detailnejší postup, ako pestovať reďkovky zo semien a čo všetko z nich môžete využiť, pozrite si praktické video:

Ako pestovať reďkovky zo semien a čo všetko je z nich jedlé (YouTube)

Ktoré druhy zeleniny rastú najrýchlejšie?

Ak chcete dosiahnuť rýchlu úrodu, mali by ste si vybrať overené druhy, ktoré nevyžadujú dlhé obdobie rastu. Najobľúbenejšími a najrýchlejšími druhmi sú jednoznačne šaláty (najmä listové odrody), reďkovky, jarná cibuľka, špenát, poľníček či mangold. Tieto rastliny sú ideálne na opakovaný výsev a ich zber môžete realizovať viackrát za sezónu.

Dobrá pôda ako základ úspechu

Základom úspešného pestovania rýchlorastúcej zeleniny je kvalitná pôda. Tá by mala byť predovšetkým priepustná, humózna, ľahká a obohatená o organické látky. Ak ste nestihli na jeseň aplikovať kompost alebo prírodný hnoj, môžete pôdu ešte teraz obohatiť granulovanými organickými hnojivami alebo kuchynskými zvyškami, ktoré pôde dodajú potrebné živiny a podporia rýchly rast rastlín.

Šaláty pre netrpezlivých záhradkárov

Listový a hlávkový šalát je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí sa nevedia dočkať prvej úrody. Najrýchlejšie rastú práve listové šaláty, ktorých prvé listy môžete zbierať už približne za tri týždne. Ak začnete so šalátom v skleníku či parenisku, jeho rast sa ešte urýchli. Po presadení na vonkajšie záhony si vždy nechajte miesto na ďalšie výsevy, aby ste mohli zberať čerstvé listy po celú sezónu bez prestávky.

Ak si radi pochutnáte na niečom netradičnejšom, vyskúšajte farebné odrody šalátov, napríklad dubáček či pikantnú rukolu. Tie nielenže spestria váš jedálniček, ale oživia aj záhony a jedlá svojimi rôznorodými farbami a chuťami.

Reďkovky – štart každej sezóny

Reďkovky patria medzi najtypickejšie jarné zeleniny, no vďaka svojej nenáročnosti ich môžete vysádzať priebežne aj počas leta a začiatkom jesene. Semená reďkoviek môžete vysievať už od marca do skleníka, prípadne od apríla priamo do záhonov. Táto zelenina miluje slnko, pravidelnú zálievku a vlhkú, no priepustnú pôdu. Dôležité je pravidelné preriedovanie, ktoré podporí správny rast bulvičiek a zároveň umožní priebežný zber.

Nezabúdajte, že reďkovky ponúkajú aj množstvo odrôd rôznych tvarov a farieb – od klasickej červenej guľatej cez biele pretiahnuté až po fialové špicaté odrody, ktoré ozvláštnia vaše pokrmy a zatraktívnia každú úrodu.

Mangold, špenát a poľníček – skvelé aj ako hlavné jedlo

Aj keď nie sú v našich končinách úplne tradičné, mangold, poľníček a špenát by nemali chýbať v žiadnej modernej kuchyni. Mangold je krásny na pohľad, nenáročný na pestovanie a umožňuje niekoľkonásobný zber počas celej sezóny. Jeho listy sa hodia ako príloha, ale tiež do slaných koláčov, polievok či smoothie.

Špenát a poľníček sú zasa mimoriadne cenné z hľadiska obsahu železa a vitamínov, a navyše ich môžete pestovať pokojne aj na balkóne v kvetináčoch. Už pár týždňov po výseve získate čerstvú dávku živín, ktoré ocení celá rodina.

Tipy na záver – ako získať maximálnu úrodu?

Najväčšie tajomstvo bohatej a priebežnej úrody je veľmi jednoduché: Nikdy nevysievajte všetko naraz. Rozdeľte si výsev do niekoľkých fáz, napríklad každý týždeň či dva pridajte nový riadok. Tým si zabezpečíte priebežnú úrodu počas celej sezóny.

Dôležité je aj správne striedanie jednotlivých druhov zeleniny na záhonoch. Tým sa predchádza vyčerpaniu pôdy a zaručuje sa jej trvalá úrodnosť. Ideálne je napríklad po šaláte vysadiť reďkovku, po reďkovke špenát a podobne. Takýmto spôsobom nielenže chránite pôdu, ale získate aj rôznorodú úrodu, ktorá vás nikdy neomrzí.

S týmito jednoduchými tipmi získate zo svojej záhradky to najlepšie a už za krátky čas sa budete tešiť z bohatej úrody plnej vitamínov a sviežej chuti.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať