Recept starý tisíc rokov. Keď ochutnáte tieto placky, neuveríte, že v nich nie je mäso

cícerové karbonátky
cícerové karbonátky Foto: depositphotos.com

Máte už skúsenosť s prípravou karbonátkov alebo možno s varením chutnej polievky z cíceru? Určite áno, no veľa ľudí v našom regióne ešte túto výživnú strukovinu nepozná do hĺbky. To je veľká strata, pretože cícer je v Stredomorí a na Blízkom východe mimoriadne populárny už viac ako 7 000 rokov. Cícer sa najviac podobá hrachu, avšak je väčší a jeho chuť je výraznejšia, preto ho často nazývajú aj rímsky hrách.

Výhody cícera pre zdravie a stravu

Cícer je skutočne výživný pokrm, bohatý na vápnik a železo, ktoré sú esenciálne pre silné kosti a zdravé krvné bunky. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú a množstvo vitamínov, ktoré podporujú celkové zdravie organizmu. Cícer je tiež vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, čo zabezpečuje dlhodobú sýtosť a podporuje zdravé trávenie. Vďaka týmto vlastnostiam môže cícer často slúžiť ako zdravá alternatíva k mäsu, čo je obzvlášť výhodné v súčasnej dobe, keď sú ceny mäsa vysoké. Navyše, vyšší príjem vlákniny z cibera môže znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva až o 40 %, čo je významný zdravotný benefit.

Príprava cícera v kuchyni

Cícer sa zvyčajne predáva v sušenej forme, podobne ako ostatné strukoviny. Hoci je možné zakúpiť aj predvarený cícer v konzervách, táto verzia je zvyčajne drahšia, má menej výraznú chuť a najlepšie sa hodí do šalátov alebo pomazánok. Pre optimálnu chuť a textúru je však lepšie používať sušený cícer, ktorý je potrebné namočiť cez noc. Nasledujúci deň sa cícer varí približne hodinu v čistej vode, až kým nie je úplne mäkký. Tento proces však stojí za to, pretože výsledkom je bohatá, oriešková chuť, ktorá vytvára vynikajúce základy pre rôzne jedlá.

Recept na chutné cícerové karbonátky

Tieto karbonátky z cícera sú nielen chutné, ale aj veľmi jednoduché na prípravu. Stačí nasledovať tieto kroky a užívajte si zdravé a výživné jedlo, ktoré si vaši blízki zamilujú.

Potrebné ingrediencie:

  • 250 g sušeného cicera
  • menšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • čerstvá majoránka
  • čierne korenie
  • soľ podľa chuti
  • chilli papričky (ak máte radi pikantné jedlá)
  • ovsené vločky na zahustenie zmesi

Postup prípravy:

  1. Príprava cícera: Sušený cícer namočte do studenej vody a nechajte ho cez noc napučať. Nasledujúce ráno cícer scedíme a dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou. Potom ho varíme v čistej vode približne hodinu, kým nie je úplne mäkký.
  2. Smaženie cibule a cesnaku: Medzitým nakrájame cibuľu a cesnak na jemno. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a orestujeme cibuľu spolu s cesnakom, až kým nezmäknú a nezačnú voňať.
  3. Mixovanie cícera: Uvarený cícer rozmixujeme ponorným mixérom alebo kuchynským robotom na hladkú pastu. Pridáme orestovanú cibuľu a cesnak, potom pridáme vajce, olej, čerstvo mletý čierny korenie, sušenú alebo čerstvú majoránku a chilli papričky podľa chuti.
  4. Zahustenie zmesi: Do cícerovej zmesi vmiešame ovsené vločky, ktoré pomôžu zmes zahustiť a uľahčia tvarovanie karbonátkov. Necháme zmes odpočívať asi 20 minút, aby vločky nasiakli tekutiny a cesta získala správnu konzistenciu.
  5. Tvarovanie a smaženie: Z pripraveného cesta tvarujeme karbonátky požadovanej veľkosti. Na vyhriatej panvici s olejom ich smažíme dozlatista z oboch strán. Pre extra chrumkavú kôrku môžete karbonátky obaliť v trojobale z múky, vajíčka a strúhanky pred smažením.

Konzervovaný cícer sa na prípravu karbanátkov neodporúča, pretože pri smažení sa môže cesta začať rozpadávať a výsledný pokrm môže stratiť svoju štruktúru a chuť.

Vynikajúca cícerová polievka pre chladné dni

Pre tých, ktorí uprednostňujú husté a výživné polievky, je cícerová polievka ideálnou voľbou. Je nielen lahodná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu, čo z nej robí skvelý obed alebo večeru, najmä v chladných dňoch.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Menšia cibuľa, nakrájaná na drobno
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na malé kúsky
  • 3 hrsti namočeného a uvareného cícera
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • sladká alebo kyslá smotana (alebo konzerva krájaných paradajok ako alternatíva)

Postup prípravy:

  1. Smaženie zeleniny: V hrnci zohrejeme olej a na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú a nezačnú voňať.
  2. Pridanie zeleniny a cícera: Pridáme nakrájané mrkvy a uvarený cícer. Všetko spolu varíme, kým mrkva nezmäkne, čo trvá približne 20-30 minút. Môžete pridať viac vody alebo vývaru podľa požadovanej konzistencie polievky.
  3. Mixovanie polievky: Po uvarení všetky ingrediencie rozmixujeme do hladka pomocou ponorného mixéra. Polievku dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti.
  4. Dokončenie polievky: Pre krémovú a bohatú textúru pridáme sladkú alebo kyslú smotanu. Ak preferujete paradajkovú verziu, namiesto smotany môžete pridať konzervu krájaných paradajok a všetko spolu dôkladne rozmixovať, čím polievka získa výraznejšiu chuť a farebný kontrast.

Tieto recepty s cícerom sú nielen vynikajúce a chutné, ale aj mimoriadne výživné a ekonomické. Cícer ponúka množstvo zdravotných výhod a zároveň poskytuje veľkú variabilitu pri príprave jedál, čo z neho robí ideálnu alternatívu k tradičným mäsovým pokrmom. Vyskúšajte tieto recepty a objavte nové možnosti varenia s cícerom ktoré obohatia váš jedálniček a prinesú do vašej kuchyne nové, chutné a zdravé jedlá.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať