Keď sa povie obľúbené korenie, väčšina z nás si predstaví základnú trojicu: soľ, čierne korenie či papriku. Lenže v pozadí týchto stálic často nenápadne stojí rasca – korenina, ktorá je možno trochu nenápadná, no jej prínos pre zdravie je obrovský. Toto aromatické korenie, známe aj ako kmín, ponúka oveľa viac, než len príjemnú chuť a vôňu. Dokáže totiž výrazne podporiť trávenie, ochrániť pankreas, stabilizovať hladinu cukru v krvi a dokonca pomôcť pri chudnutí. Ak vás doteraz rasca nechávala chladnými, pripravte sa na prekvapenie – táto bylinka môže skutočne zmeniť váš pohľad na stravovanie aj zdravie.
Rasca lúčna vs. rímska – v čom sa líšia?
Mnohí ľudia si často pletú rascu lúčnu a rímsku rascu, hoci ide o dve úplne odlišné korenia s iným pôvodom, chuťou i použitím.
Rasca lúčna (Carum carvi)
U nás známa najmä ako „kmín“. Má typické tmavohnedé, jemne prehnuté semienka a jej chuť je príjemne korenistá, mierne sladkastá, s nádychom anízu. Najčastejšie sa s ňou stretneme v receptoch stredoeurópskej kuchyne – v kapustových jedlách, zemiakoch, chlebe, či mäse.
Rímska rasca (Cuminum cyminum)
Známa ako „cumin“, pochádza z Orientu a má svetlejšie, rovnejšie semená s výraznou, zemito-horkastou chuťou, ktorá pripomína kuchyňu Indie či Blízkeho východu. Využíva sa najmä v karí, hummuse alebo mexických omáčkach.
Obe tieto rasce však patria medzi mimoriadne hodnotné potraviny, ktoré dokážu výrazne podporiť zdravie.
Vitamíny a minerály, ktoré v rasci nájdete
Bez ohľadu na to, ktorú rascu použijete, jej semienka sú nabité množstvom cenných látok:
Vitamíny: Rasca je bohatá na vitamíny A, C, E a celý komplex vitamínov skupiny B. Tieto látky posilňujú imunitu, podporujú energiu, pomáhajú bojovať s únavou a zlepšujú vzhľad pokožky.
Minerály: Obsahuje železo, vápnik, zinok, fosfor, mangán a draslík. Táto kombinácia je dôležitá pre zdravé kosti, krvotvorbu a správnu funkciu metabolizmu.
Antioxidanty: Vďaka obsahu antioxidantov dokáže rasca chrániť bunky pred voľnými radikálmi, čím pomáha spomaľovať starnutie a znižovať zápaly v tele.
Zdravé trávenie a podpora čriev
Jednou z najväčších výhod pravidelného používania rasce je jej pozitívny vplyv na tráviaci trakt. Rasca už po stáročia pomáha pri:
plynatosti a kŕčoch,
syndróme dráždivého čreva,
zápche aj hnačke.
Semienka stimulujú produkciu tráviacich enzýmov a žlče, vďaka čomu sa potrava lepšie strávi a zároveň sa zníži nepríjemný pocit nafúknutia.
Ochrana pankreasu a kontrola cukru v krvi
Rasca obsahuje špecifické látky ako kuminol či kuminaldehyd, ktoré dokážu stimulovať pankreas k efektívnejšej produkcii inzulínu. To vedie k lepšej regulácii cukru v krvi, čím sa výrazne znižuje riziko cukrovky druhého typu. Ak s diabetom už bojujete, rasca môže byť užitočným pomocníkom na udržanie vyrovnanej glykémie.
Kardiovaskulárny systém pod ochranou
Vďaka schopnosti znižovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a súčasne zvyšovať hladinu „dobrého“ HDL, sa rasca stáva cenným pomocníkom aj pre vaše srdce. Pravidelné používanie rasce tak môže významne znížiť riziko infarktu či cievnej mozgovej príhody.
Pomocník pri chudnutí a zrýchľovaní metabolizmu
Rasca dokáže stimulovať metabolizmus a zrýchliť spaľovanie tukov. Jednoduché zaradenie do každodenného jedálnička môže byť skvelým doplnkom zdravého životného štýlu a pomôcť vám rýchlejšie dosiahnuť ciele v chudnutí.
Antibakteriálne účinky pre zdravšiu pokožku
Rasca je účinná aj pri starostlivosti o pokožku vďaka antibakteriálnym a protiplesňovým účinkom. Pravidelné použitie rascového odvaru alebo masky môže pomôcť zmierniť zápaly, akné a drobné infekcie, čím pokožku nielen lieči, ale aj omladzuje.
Pestovanie rasce doma – nič jednoduchšie!
Rasca je extrémne nenáročná rastlina, ktorá výborne rastie na balkóne aj v záhrade. Potrebuje iba dostatok svetla, dobre priepustnú pôdu a minimálnu starostlivosť. Semienka rasce môžete ľahko zbierať a používať vo vašej kuchyni.
Ako ľahko zaradiť rascu do jedálnička?
Stačí malé množstvo rasce denne a vaše zdravie pocíti rozdiel:
Polievky – pridaním rasce zlepšujete stráviteľnosť tukov.
Mäso a zelenina – vylepšuje chuť aj zdravie.
Pečivo – domáci chlieb či koláče získajú zaujímavú chuť.
Prečo zaradiť rascu do života?
Podporuje trávenie a pankreas.
Stabilizuje hladinu cukru a cholesterolu.
Má antibakteriálne a kozmetické účinky.
Pomáha pri chudnutí.
Je ľahko dostupná a lacná.
Rasca je skrátka výnimočným korením, ktoré by vo vašej domácnosti rozhodne nemalo chýbať. Najbližšie, keď si budete pripravovať jedlo, skúste siahnuť práve po nej – vaše telo vám za to určite poďakuje.