Rasca – nenápadný zázrak pre trávenie, pankreas aj krásnu pleť

Rasca

Len máloktoré korenie sa môže pochváliť takou silou a všestrannosťou ako rasca, známa aj ako rímska rasca či jednoducho kmín. Táto malá hnedá semienka sú nielen skvelým dochucovadlom, ale aj doslova liekom z prírody, ktorý si zaslúži pevné miesto v každej kuchyni. Jej horkastá, jemne oriešková chuť dokáže prehĺbiť arómu mäsových, rybacích aj zeleninových jedál, výborne sa hodí do chleba, polievok, zemiakov i sladkého pečiva. No najväčšou hodnotou rasce nie je chuť, ale jej mimoriadne priaznivý vplyv na zdravie – najmä na črevá, trávenie a pankreas.

Odkiaľ pochádza a čo všetko v sebe ukrýva

Rasca má svoj pôvod v oblasti Stredomoria, kde sa pestovala už v staroveku. Ide o jednoročnú rastlinu z čeľade mrkvovitých (dáždnikovitých) a po stáročia sa využívala nielen ako korenie, ale aj ako liečivá rastlina.

Jej sila spočíva v bohatom zložení. Obsahuje množstvo vitamínov A, C, E a skupiny B, ale aj minerálne látky, ako sú vápnik, železo, fosfor, mangán a zinok. Práve vďaka tejto kombinácii je rasca považovaná za prirodzený stimulant tráviaceho systému a ochrancu pankreasu.

Prečo by sme ju mali konzumovať každý deň

Pravidelné zaraďovanie kmínu do jedálnička má celý rad prínosov. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako sú plynatosť, nadúvanie, kŕče či hnačky. Uvoľňuje napätie v črevách, podporuje tvorbu tráviacich štiav a urýchľuje spracovanie potravy. V ľudovej medicíne sa rasca odporúčala aj pri nespavosti, prechladnutí, zápale dýchacích ciest, anémii a syndróme dráždivého čreva.

Okrem toho má pozitívny vplyv aj na srdce a cievy. Pomáha znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi, pričom zároveň podporuje tvorbu dobrého HDL cholesterolu. Tým zmenšuje riziko vzniku aterosklerózy, mŕtvice a infarktu.

Pomocník pri chudnutí a udržaní hladiny cukru v krvi

Ak sa snažíte schudnúť, rasca by nemala chýbať vo vašej kuchyni. Obsahuje tymol, látku, ktorá stimuluje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, čím podporuje lepšie spaľovanie tukov. Navyše obsahuje kuminol a kuminaldehyd, ktoré aktivujú pankreas a zlepšujú vylučovanie inzulínu – hormónu nevyhnutného na správny prenos glukózy do buniek.

Vďaka tomu rasca pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že môže mať preventívny účinok pri inzulínovej rezistencii.

Korenie, ktoré pomáha aj pokožke

Zdravie zvnútra nie je jedinou výhodou tejto rastlinky. Rasca má aj kozmetické využitie – jej éterické oleje a aldehydy majú silné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Preto sa často používa ako prírodná zložka v krémoch, balzamoch a maskách.

Podporuje regeneráciu pokožky, urýchľuje hojenie drobných poranení, pôsobí proti akné a vďaka obsahu antioxidantov chráni kožné bunky pred predčasným starnutím. Navyše pomáha neutralizovať voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za poškodenie buniek a vznik niektorých druhov rakoviny.

Ako zaradiť rascu do denného jedálnička

Rascu môžete pridávať do jedál v rôznych podobách – celé semienka, mleté korenie alebo čaj z rasce. Výborná je aj v kombinácii s feniklom a anízom, ktoré spoločne tvoria upokojujúcu zmes pre tráviaci trakt.

Varenie s rascou je jednoduchý spôsob, ako prirodzene podporiť trávenie a detoxikáciu tela – a zároveň pridať pokrmom charakteristickú, teplú chuť.

Záver

Ak ste tento článok dočítali až sem, už pravdepodobne chápete, že rasca nie je len obyčajné korenie. Je to malý, ale mocný pomocník pre naše zdravie, trávenie, srdce aj pokožku. Stačí ju pravidelne používať pri varení a vaše telo sa vám odvďačí lepším trávením, pevnejšou imunitou aj krajšou pleťou.

Zaraďte rascu do svojho každodenného jedálnička – je to jednoduchý krok k zdravšiemu životu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať