Pri vyprážaných pokrmoch sa vyhnite tejto bežnej chybe. Väčšina ľudí o nej ani netuší

vyprážané jedlo
vyprážané jedlo Foto: depositphotos.com

Vyprážané pokrmy patria medzi obľúbené pochúťky mnohých ľudí, pretože dokážu uspokojiť chuť na poriadne sýte jedlo. Niektorí z nás by si ich najradšej pripravili vopred na niekoľko dní dopredu, aby ich stačilo len vybrať z chladničky či mrazničky a rýchlo ohriať. Vedeli ste však, že existuje dôležité pravidlo, ktoré by sa pri vyprážaných jedlách nikdy nemalo porušiť?

Mrazenie ako obľúbená metóda skladovania

Mrazenie potravín je rokmi overený a veľmi efektívny spôsob, ako si vytvoriť zásobu surovín či polotovarov. Predlžuje trvanlivosť jedla a uľahčuje tak plánovanie jedálnička na dni či dokonca týždne dopredu. Vďaka mrazničke môžeme odložiť väčšie nákupy na neskôr a mať pritom stále k dispozícii množstvo surovín, z ktorých si rýchlo pripravíme obed alebo večeru. V zásade platí, že pravidelné využívanie mrazenia je výborným riešením, pokiaľ dodržiavate základné odporúčania na správne mrazenie.

Základné pravidlá pri mrazení

  1. Vhodný výber potravín – Nie všetky suroviny či hotové jedlá sú vhodné na mrazenie. Niektoré potraviny môžu v dôsledku nízkych teplôt zmeniť svoju chuť alebo konzistenciu.
  2. Občasné vyprázdnenie mrazničky – Odporúča sa pravidelne kontrolovať obsah mrazničky a snažiť sa spotrebovať to, čo už tam je. Predídete tak plytvaniu a zabezpečíte, že potraviny zostanú čerstvé.
  3. Opätovné zamrazovanie – Raz rozmrazené potraviny by sa nemali znova zamrazovať, aby sa neohrozila ich kvalita a zdravotná bezpečnosť.

Ktoré potraviny sa neodporúča mraziť

Do mrazničky by za žiadnych okolností nemali ísť pokrmy, ktoré obsahujú zemiaky, majonézu alebo surovú zeleninu, pokiaľ nebola vopred tepelne spracovaná (napríklad blanšírovaná). Mrazenie takisto nie je vhodné pre vajcia v škrupine či huby, keďže pri opätovnom rozmrazení môžu stratiť konzistenciu, chuť alebo dokonca spôsobiť zažívacie problémy.

Najväčšie riziko: vyprážané potraviny

Jedna z najväčších chýb, ktorú mnohí ľudia robia, je mrazenie už hotových vyprážaných pokrmov. Obľúbené vyprážané rezne, syr v trojobale či vyprážaná zelenina sa síce môžu zdať ako ideálna varianta rýchleho jedla na neskôr, v skutočnosti sa však neodporúča tento krok vôbec praktizovať.

Prečo vyprážané jedlá nepatria do mrazničky

  • Olej nezmrzne: Vyprážané jedlá sú často nasiaknuté olejom, a ten pri veľmi nízkych teplotách nestuhne tak, ako by sme očakávali. Na niektorých miestach môže zostať polotekutý, čo vytvára ideálne prostredie na rast baktérií.
  • Možné tráviace ťažkosti: Pri opätovnom ohrievaní môže dôjsť k narušeniu štruktúry vyprážaného cesta a k zvýšeniu rizika kontaminácie. Tým sa otvára priestor pre vznik potenciálnych zdravotných problémov, najmä u ľudí s citlivejším zažívaním.
  • Strata krehkosti a chuti: Kto by nemal rád chrumkavú kôrku na čerstvo vyprážanom rezni? Mrazenie a následné rozmrazenie túto krehkú konzistenciu zničí. Po ohriatí bude jedlo mäkké, gumovité a celkovo menej chutné.

Ako si ušetriť čas bez mrazenia vyprážaných jedál

Ak napriek tomu chcete mať k dispozícii rýchle rezne či vyprážaný syr, môžete zvoliť iný postup. Zmrazte si len surové mäso nakrájané na tenké plátky a predpripravenú strúhanku, ktorú máte vo vzduchotesnej nádobe. Keď potom dostanete chuť na niečo vyprážané, jednoducho mäso vyberiete z mrazničky, necháte rozmraziť, obalíte a rýchlo vypražíte. Využiť môžete aj kvalitnú panvicu s nepriľnavým povrchom alebo moderné kuchynské spotrebiče, ktoré celý proces zrýchlia.

Tip pre ešte lepší výsledok

Na prípravu vyprážaných jedál zvoľte správny typ oleja, ktorý je tepelne stabilný (napríklad repkový alebo slnečnicový), aby ste dosiahli chutné a bezpečné výsledky. Rovnako dôležité je postrážiť si správnu teplotu pri smažení – príliš vysoká teplota môže spôsobiť prepálenie obalu a produkciu nežiaducich látok, príliš nízka zase nasiaknutie jedla olejom.

Zhrnutie

Aj keď je mrazenie výborným riešením pre predĺženie trvanlivosti potravín a na uľahčenie organizácie každodenného varenia, vyprážané jedlá by ste do mrazničky rozhodne vkladať nemali. Strácajú totiž chuť, menia konzistenciu a navyše môžu vytvárať prostredie vhodné pre množenie baktérií. Ak túžite po chutnom vyprážanom pokrme, vyhraďte si čas na jeho prípravu krátko pred konzumáciou. Jedine tak si doprajete chrumkavú kôrku bez zbytočných rizík a zaručíte si ten pravý gurmánsky zážitok.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať