Pri pečení nemusíte míňať peniaze na drahé vajíčka. Tieto jednoduché náhrady máte doma a nič vás nestoja

príprava na pečenie
príprava na pečenie Foto: www.shutterstock.com

Každému sa už určite stalo, že sa pustil do pečenia obľúbeného koláča či sladkosti a zistil, že mu doma chýba základná ingrediencia – vajíčka. Nie je však dôvod prepadať panike alebo sa okamžite vybrať na nákup. Existuje totiž hneď niekoľko jednoduchých a lacných spôsobov, ako vajcia v receptoch plnohodnotne nahradiť. Stačí trocha kreativity a výsledok bude rovnako chutný, ako by ste použili pravé vajíčka.

Prečo vlastne dávame do koláčov vajcia?

Vajíčka v receptoch nie sú len preto, aby koláč pekne vyzeral alebo mal peknú farbu. Ich úloha je oveľa dôležitejšia. V prvom rade pôsobia ako spojivo, ktoré pomáha držať jednotlivé zložky cesta pekne pokope. Navyše, vďaka našľahaným bielkom sa cesto stáva nadýchanejším, mäkším a má krásny objem.

Napriek tomu existujú situácie, keď vajcia použiť nemôžeme alebo jednoducho nechceme. Možno ich práve nemáme doma, možno nám ich konzumáciu neodporúča lekár kvôli alergii, alebo pripravujeme zákusky pre vegánov. V takých prípadoch prichádzajú na rad overené triky, ktoré vajíčka skvelo zastúpia.

Zdravé náhrady vajec – máte ich doma

Mnoho ľudí, ktorí z rôznych dôvodov vajcia nepoužívajú, už dávno objavili rôzne alternatívy. A tie sú často nielen zdravé, ale aj veľmi chutné.

Skvelým príkladom je napríklad obyčajný zrelý banán. Ak ho roztlačíte vidličkou a pridáte do cesta, stane sa ideálnym spojivom. Banán dokáže skvelo nahradiť vajcia tým, že spojí jednotlivé suroviny, pričom cesto zároveň príjemne zvláčni. Ako bonus navyše dodá koláču aj jemne sladkastú chuť, vďaka ktorej môžete ubrať cukru.

Dokonalá náhrada – chia semienka

Ďalšou obľúbenou voľbou sú chia semienka. Stačí ich vopred nechať chvíľu napučať vo vode (asi 1 lyžica chia semienok na 3 lyžice vody, počkať približne 15 minút). Vznikne tak hmota podobná gélu, ktorá skvele nahradí funkciu vajec. Výsledkom bude krásne kompaktné a vláčne cesto. Chia semienka majú navyše neutrálnejšiu chuť ako banán, takže ich môžete použiť aj tam, kde nechcete ovplyvniť chuť finálneho dezertu.

Objem cesta zabezpečí jedlá sóda s octom či citrónom

Ak je hlavným dôvodom použitia vajec nadýchanosť cesta, je tu ešte jedna šikovná domáca metóda. Skombinujte čajovú lyžičku jedlej sódy s lyžicou octu alebo citrónovej šťavy. Vznikne chemická reakcia, ktorá cesto výrazne nadýchne a počas pečenia zabezpečí, že krásne „vyskočí“. Je to núdzový trik, ale overený a spoľahlivý, navyše úplne lacný. Túto kombináciu oceníte najmä pri jednoduchých koláčoch, bábovkách či muffinoch.

Jogurt alebo cmar – skvelá voľba pre vláčne cesto

Pokiaľ nepečiete pre vegánov alebo nemáte problémy s laktózou, skvelou voľbou na nahradenie vajec je jogurt, kefír alebo cmar. Ich krémová textúra zabezpečí, že výsledný koláč bude jemný, vláčny a príjemne osviežujúci. Tieto produkty sa výborne hodia najmä pri príprave letných koláčov, ktoré majú byť ľahšie a vzdušnejšie. Nielenže tieto suroviny koláč dokonale spoja, ale tiež dodajú cesto príjemnú jemnú chuť.

Extra tip: Jablkové pyré ako univerzálny pomocník

Jednou z menej známych, no veľmi efektívnych náhrad za vajcia je aj jablkové pyré. To sa skvele hodí najmä do muffinov, palaciniek či rôznych zákuskov. Jednoducho ho pridajte do cesta namiesto vajec – podobne ako banán, aj jablkové pyré dokáže cesto krásne spojiť a zároveň mu dodať sviežosť a vláčnosť. Pyré je dostupné v obchode, no ľahko si ho pripravíte aj doma rozvarením a rozmixovaním jabĺk.

Ako vidíte, existuje mnoho spôsobov, ako úspešne nahradiť vajcia pri pečení. Tieto jednoduché triky nielenže zachránia váš recept, ale často mu dodajú aj nový, zaujímavý chuťový rozmer. Nabudúce teda nemusíte panikáriť, ak v chladničke chýbajú vajíčka. Vystačíte si s tým, čo už doma máte, a výsledok vás príjemne prekvapí!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať