Snáď každý záhradkár sa už stretol s tým, že na chvíľku odvrátil zrak od svojej úrody a z malej, roztomilej cuketky sa stala doslova gigantická zelenina. Či už ste boli na dovolenke, prípadne jednoducho prehliadli správny čas zberu, nemusíte zúfať. Aj prerastená cuketa môže byť základom výborného jedla, na ktorom si skutočne pochutnáte. Skvelých receptov, ako premeniť zdanlivo nevyužiteľnú zeleninu na lahodné pokrmy, je totiž viac než dosť.
Pozor na toxické látky v prezretých cuketách
Predtým než sa pustíte do varenia, je potrebné si uvedomiť niekoľko dôležitých faktov o starších, prezretých plodoch. Aj keď dnes už riziko nie je také veľké ako v minulosti, stále existuje možnosť, že niektoré príliš dozreté cukety môžu obsahovať horkú a toxickú látku – kukurbitacín.
Tento toxín bol vďaka moderným odrodám a šľachteniu z väčšiny dostupných cukiet odstránený. Cukety zakúpené v obchodoch alebo pestované zo semien označených symbolom „F1“ sú takmer vždy bezpečné a kukurbitacín v nich nehrozí.
Existuje však niekoľko rizikových faktorov, ktoré môžu výskyt toxickej látky podporiť:
- extrémne prezreté a prerastené plody
- rastliny vystavené stresu (napríklad horúčavám alebo suchu)
- pestovanie z vlastných, neprešľachtených semien
Jednoduchou pomôckou na identifikáciu tejto toxickej látky je chuť. Ak je cuketa horká, ide o jasný znak prítomnosti kukurbitacínu. Takúto zeleninu rozhodne nekonzumujte, pretože toxín sa nedá odstrániť ani dôkladnou tepelnou úpravou. Neostáva nič iné, ako ho radšej vyhodiť na kompost.
Ideálne je zbierať cukety skôr, než prerastú
Všetci sa tešíme, keď sa nám na záhrade darí a úroda je bohatá, avšak lepšie než obrovské plody sú mladé a krehké cuketky. Majú ešte nevyvinuté semená, príjemne jemnú štruktúru, sú chutné aj surové, takže ich môžete zjesť pokojne aj bez akejkoľvek úpravy.
Keď už však dôjde k tomu, že vám cuketa prerastie, nemusíte ju automaticky vyhadzovať. Ak nie je horká a bola vypestovaná zo spoľahlivých semien, stačí ju len správne upraviť – zbaviť tvrdej šupky a vydlabať väčšie semená, ktoré môžu byť nepríjemné pri konzumácii. Jemná dužina, ktorá vám zostane, sa dá skvelo použiť do chutného jedla plného zeleniny, byliniek a paradajok.
Recept na výbornú cuketovú omáčku s paradajkami a bylinkami
Paradajky a cuketa sú odjakživa v kuchyni skvelými partnermi. Môžete ich pripraviť rôznymi spôsobmi – nielen zapekať, ale aj variť vo väčšom hrnci či panvici. Výsledkom je vždy výborná, svieža a ľahká omáčka, ktorá chutí každému.
Na prípravu tejto lahodnej zeleninovej pochúťky budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 väčšiu prezretú cuketu (olúpanú, zbavenú semienok, nakrájanú na menšie kocky)
- 2 lyžice kvalitného olivového oleja
- 1 stredne veľkú cibuľu (očistenú a nakrájanú nadrobno alebo na menšie kúsky)
- 2–3 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky)
- približne 400 g čerstvých paradajok (nakrájaných na menšie kúsky)
- čerstvú bazalku, oregano, tymián alebo rozmarín podľa vlastnej chuti
- soľ, čierne korenie a malú štipku cukru na vyváženie chuti
Ako postupovať pri príprave:
- V hrnci alebo hlbšej panvici na miernom ohni rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Jemne orestujte, aby cibuľa zosklovatela a cesnak príjemne zavoňal.
- Pridajte nakrájanú cuketu, dobre premiešajte a opražte niekoľko minút, až kým nebude cuketa mierne zlatistá.
- Potom pridajte čerstvé nakrájané paradajky, soľ, korenie a štipku cukru na zjemnenie kyslosti paradajok.
- Premiešajte, pridajte bylinky a nechajte zmes pod pokrievkou jemne variť na miernom plameni približne 20 minút, kým všetky ingrediencie pekne nezmäknú a ich chute sa krásne nespoja.
Táto zeleninová omáčka má skvelú chuť a konzistenciu, je vhodná na cestoviny, ako príloha k ryži alebo dokonca len tak k čerstvému pečivu. Ak ju chcete ešte trochu vylepšiť, skúste ju posypať nastrúhaným pikantným syrom, ako je napríklad parmezán, pridať štipku čili papričiek, prípadne kúsky opečenej klobásky či inej obľúbenej údeniny.
Využijete tak aj cuketu, o ktorej ste si možno mysleli, že jej osudom bude kompost. Namiesto odpadu získate chutný pokrm, ktorý určite ocení celá rodina.