Zrejme už ste v minulých rokoch zaznamenali, že kaviarne ponúkajú niektoré druhy káv s tekvicovou príchuťou. Trik je v použití sladkého sirupu, ktorý ozvláštni caffè latte alebo cappuccino. Nemusíte však zakaždým do kaviarne, tekvicový sirup si pripravíte aj doma.
Tekvicový sirup v sebe kombinuje chuť tekvice s typickým jesenným korením, ako je škorica, muškátový oriešok, zázvor a klinčeky. Keď sa potom tieto ingrediencie spoja, vytvoria zmes chutí, ktorá je ideálna pre sychravejšie obdobie, pretože evokuje pocit tepla a útulnosti. Až teda prídu prvé jesenné dni, buďte na ne pripravení.
Okrem kávy je možné tekvicový sirup použiť ako sladidlo do jogurtu, na kaše, palacinky, vafle a ďalšie sladké pokrmy. Samozrejme treba brať na zreteľ, že obsahuje značné množstvo cukru, a tak je na mieste striedmosť. Na druhú stranu… k príjemnej jesennej atmosfére skrátka prispieť vie.
Recept na tekvicový sirup
Budete potrebovať:
- polovicu menšej tekvice hokkaido
- 500 ml vody
- 180 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- lyžičku škorice
- môžete pridať aj polovicu lyžičky mletého sušeného zázvoru, ak máte radi štipľavejšiu chuť.
Ako na to?
Tekvicu nakrájajte na kocky, uvarte a sceďte. V inom hrnci zmiešajte vodu, cukry a korenie a chvíľku varte. Potom pridajte uvarenú tekvicu, pár minút znova povarte a následne rozmixujte. Za občasného zamiešania varte do zhustnutia. Hneď nalejte do perfektne čistých pohárov, ktoré otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Nerozrobené poháre uchovávajte v chlade a tme, rozrobené v chladničke.