Ak ste už niekedy uvažovali, či epsomská soľ skutočne chutí slano, odpoveď vás možno prekvapí. Napriek slovu „soľ“ v názve nejde o klasickú kuchynskú soľ, ale o síran horečnatý. Vďaka tomu je jej chuť mimoriadne horká, a nie slaná. Práve toto zloženie z nej robí výnimočné hnojivo, ktoré dokáže rýchlo dodať rastlinám potrebný horčík a síru. Ak chcete zlepšiť kondíciu svojich záhradných rastlín či zvýšiť úrodu ovocných stromov, určite neprehliadnite, ako epsomskú soľ správne používať a prečo s ňou treba zaobchádzať opatrne.
Ako sa epsomská soľ objavila a v čom spočíva jej zloženie
Prvé zmienky o epsomskej soli siahajú až do 17. storočia, kedy bola získaná z prírodného horkého prameňa blízko mesta Epsom v anglickom grófstve Surrey. Odborne ju označujeme ako síran horečnatý – teda zlúčeninu horčíka a síranu. Na pohľad vyzerá veľmi podobne ako klasická kuchynská soľ, no jej chuť je radikálne odlišná. V našich záhradách ju skôr poznáme pod názvom horká soľ, keďže je naozaj horká, a nie slaná.
Bežne sa vyskytuje napríklad v morskej soli alebo v niektorých vápencových baniach, kde sa ťaží a následne spracúva. Do popredia sa dostala nielen ako záhradné hnojivo, ale aj ako obľúbená prísada do kúpeľa. Ak sa však rozhodnete využiť jej schopnosti v záhrade, je dobré vedieť, kedy a ako ju aplikovať, aby ste rastlinám pomohli, nie uškodili.
Prečo sú horčík a síra pre rastliny kľúčové
Horčík je už dlhodobo známy svojimi priaznivými účinkami na ľudský organizmus – ovplyvňuje napríklad správne fungovanie svalov, nervov a dokonca prispieva k tvorbe hormónu šťastia, serotonínu. Ak je pre človeka taký dôležitý, o to viac je nepostrádateľný aj pre rastliny. Horčík v rastlinnom svete tvorí hlavný stavebný prvok chlorofylu, ktorý je nenahraditeľný pri fotosyntéze. Ak ho rastliny nemajú dostatok, listy môžu začať blednúť a strácajú svoju typickú živú zelenú farbu. Takto oslabené rastliny sú menej odolné voči rôznym chorobám a škodcom.
Síra je zase nevyhnutná pri tvorbe bielkovín, chlorofylu, rôznych enzýmov a vitamínov. Pri jej deficite začínajú listy (najmä tie najmladšie) žltnúť a u kvetov môže dokonca dôjsť k odumretiu púčikov. Tým sa následne spomaľuje aj celkový rast a kvitnutie rastlín. V mnohých pôdach je pritom prirodzený obsah síry a horčíka nedostatočný, preto je vhodné tieto prvky rastlinám pravidelne dopĺňať.
Postrek epsomskou soľou: Ako a kedy ho používať
Jednou z hlavných výhod epsomskej soli je výborná rozpustnosť vo vode. Vďaka tomu sa účinné látky dokážu efektívne dostať ku koreňom, prípadne môžu prenikať priamo cez listy pri postreku. Po doplnení horčíka a síry rastliny ľahšie vstrebávajú aj iné dôležité živiny, vďaka čomu:
- Získavajú sýtu a zdravú farbu.
- Rastú rýchlejšie a sú odolnejšie voči škodcom a chorobám.
- Prinášajú bohatšie a kvalitnejšie kvety alebo chutnejšie ovocie.
Ak však zistíte, že rastliny prejavujú nedostatok niektorej z týchto živín (napríklad blednutie listov, žltnutie nových výhonkov či spomalený rast), môžete siahnuť po epsomskej soli vo forme preventívneho alebo ozdravného postreku. Záleží len na konkrétnych potrebách rastlín a typu pôdy, ktorú máte v záhrade. V každom prípade sa odporúča vykonávať aplikáciu od jari až do konca leta, teda približne od marca do septembra, prípadne podľa potreby aj neskôr, ak to vyžaduje stav rastlín.
Pozor na predávkovanie: Rovnako ako pri iných hnojivách, ani pri epsomskej soli netreba zabúdať na striedmosť. Nadmerné množstvo môže viesť k prehnojeniu, ktoré má na rastliny negatívny vplyv. Pred samotnou aplikáciou si preto radšej skontrolujte odporúčané dávkovanie.
Horká soľ na záhrade
Konkrétne návody na riedenie a používanie epsomskej soli
Ovocné stromy a kry
Pre ríbezle, čučoriedky, hrušky či jablone sa odporúča postrek v pomere 20 g epsomskej soli na 1 liter vody. Ide o univerzálnu koncentráciu, ktorá sa uplatní pri väčšine ovocných stromov a kríkov.Zelenina (rajčiny a papriky)
Aj pri pestovaní rajčín a paprík sa osvedčilo riedenie 20 g epsomskej soli na 1 liter vody. Takýto postrek pomáha rastlinám získať dostatok horčíka, vďaka čomu plody lepšie dozrievajú, majú krajšiu farbu a často aj lepšiu chuť.Ruže
Ak chcete docieliť bohaté a výrazné kvitnutie ruží, môžete použiť roztok pripravený z 1 čajovej lyžičky epsomskej soli (približne 5 g) na 4 litre vody. Postrek sa odporúča aplikovať raz mesačne počas celej sezóny, aby boli ruže dostatočne „vyživené“ a zdravé.Ihličnany
Pre väčšinu ihličnatých stromov sa odporúča roztok s vyššou koncentráciou: 30 až 50 g epsomskej soli na 1 liter vody. Ide o účinnú pomoc najmä po zime, keď ihličie môže hnednúť a rastliny vyzerajú zoslabnuté. Ak žlté či hnedé sfarbenie ihličia pretrváva, môžete postrek pokojne zopakovať po 10 až 14 dňoch.Okrasné kry a iné stromy
Ak spozorujete nedostatok síry či horčíka aj pri iných druhoch okrasných drevín, platí podobné dávkovanie – teda približne 30 g na 1 liter vody. Mierna úprava množstva závisí od veľkosti a typu konkrétnej rastliny.
Prečo epsomská soľ stojí za vyskúšanie
- Rýchle doplnenie živín: Vďaka ľahkej rozpustnosti sa horčík a síra dostanú k rastline okamžite po aplikácii.
- Univerzálne použitie: Je vhodná pre rôzne druhy ovocných stromov, zeleniny, okrasných kvetín i ihličnanov.
- Zlepšenie rastu a zdravia rastlín: Rastliny sú vďaka epsomskej soli odolnejšie, rýchlejšie rastú, viac kvitnú a sú menej náchylné na napadnutie škodcami.
- Jednoduchá aplikácia: Stačí ju rozpustiť vo vode a rastliny jednoducho postriekať, prípadne priliať k pôde.
Napriek všetkým výhodám je však kľúčom úspechu správna rovnováha. Pri prehnojení môže dôjsť k poškodeniu koreňov alebo k narušeniu pôdnej rovnováhy, čo rastlinám v konečnom dôsledku viac uškodí než pomôže. Vždy je preto dobré zvážiť, či rastlina skutočne epsomskú soľ potrebuje, a ak áno, dbať na presné dávkovanie.
Zhrnutie
Epsomská soľ môže byť v záhrade skutočne prospešným pomocníkom – od ovocných stromov cez zeleninu až po okrasné kvety či ihličnany. Jej sila spočíva v rýchlom prísune horčíka a síry, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý vývoj rastlín. Aby ste však neprekročili hranicu medzi osohom a škodou, postupujte pri hnojení vždy uvážlivo. Keď dodržíte správne dávkovanie a vhodný čas aplikácie, vaše rastliny sa vám odvďačia krásnym vzhľadom, bohatým kvitnutím a vyššou úrodou.