Prečo sa na Vianoce podáva kapor a odkedy zdobíme stromček? Tajomstá Vianoc, ktoré ste možno netušili

na Vianoce kapor
na Vianoce kapor Foto: www.shutterstock.com

Vianoce sú obdobím plným zvykov a rituálov, ktoré si rok čo rok s láskou pripomíname. No zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo sa na vianočný stôl kladie kapor, ako vznikla legenda o zlatom prasiatku alebo prečo má imelo taký zvláštny význam? Tieto tradície sú pevne zakorenené v histórii a ich pôvod je často fascinujúci. Poďme spoločne odkryť menej známe fakty o Vianociach, ktoré vás môžu prekvapiť.

Ako vzniklo pomenovanie Vianoce?

Názov „Vianoce“, ktorý používame dodnes, má svoje korene v dávnej minulosti. Pochádza zo staronemeckého výrazu „wihen Nachten“, čo znamená „sväté noci“ alebo „posvätné noci“. Tento výraz sa postupom času pretavil do súčasnej podoby nemeckého „Weihnachten“, ktorý sa následne adaptoval do češtiny a slovenčiny. Pomenovanie odráža podstatu tohto sviatku ako obdobia naplneného duchovným významom, rodinnou pohodou a chvíľami pokoja.

Tajomstvo zlatého prasiatka: Odkiaľ pochádza táto povera?

Držíte na Štedrý deň pôst v nádeji, že uzriete zlaté prasiatko? Táto povera má hlboké korene, ktoré siahajú až do stredoveku. Verilo sa, že ten, kto sa počas celého dňa zrieknu mäsa a iných lahôdok, sa na večer dočká vízie zlatého prasiatka, symbolu šťastia, hojnosti a zdravia. Zlaté prasiatko tak malo predstavovať odmenu za trpezlivosť a pokoru. Tento zvyk bol kedysi súčasťou prísne dodržiavaného predvianočného pôstu, ktorý mal očistiť telo aj myseľ.

Kapor na vianočnom stole: Ako sa stal súčasťou sviatočného menu?

Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom je dnes neodmysliteľnou súčasťou štedrovečernej večere. Táto tradícia sa však u nás začala udomácňovať až v 19. storočí, a to predovšetkým v oblastiach, kde boli rozšírené rybníky a rybárstvo. Kapor sa pôvodne pripravoval na modro alebo na čierno. Recept na vyprážaného kapra, ako ho poznáme dnes, sa začal šíriť až začiatkom 20. storočia, keď sa stal populárnym najmä v mestách. Významný podiel na tom mala známa kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová, ktorá tento pokrm zaradila do svojej slávnej kuchárskej knihy.

História zdobenia vianočných stromčekov

Zdobenie vianočného stromčeka je jedným z najkrajších a najviac očakávaných rituálov Vianoc. Táto tradícia však siaha hlboko do minulosti, dokonca až do 6. storočia. Podľa legendy prvý vianočný stromček ozdobil misionár Kolumbán z Bobbia v roku 573 na dvore burgundského kráľa Gontrana. Stromček zdobili fakle v tvare krížov, ktoré symbolizovali svetlo Krista. Táto prax sa postupne rozšírila po celej Európe a postupne sa vyvinula do podoby, akú poznáme dnes. Dnes si už málokto vie predstaviť Vianoce bez bohato ozdobeného stromčeka.

Bozk pod imelom: Prečo je tento zvyk taký populárny?

Bozkávanie pod imelom patrí medzi najromantickejšie tradície, ktoré sa viažu k Vianociam. Tento zvyk má korene v 16. storočí a pôvodne sa udomácnil na Britských ostrovoch a v severských krajinách. Podľa starej legendy bol prvým, kto pobozkal svoju milú pod imelom, svätý Mikuláš. Tento láskyplný rituál si neskôr obľúbil aj známy spisovateľ Charles Dickens, ktorý ho spopularizoval vo svojich dielach, najmä v knihe Kronika Pickwickovho klubu. Tradícia hovorí, že bozk pod imelom prináša šťastie a lásku na celý nasledujúci rok.

Štedrý deň: Čas, keď sa stretáva rodina a oslavuje láska

Štedrý deň, ktorý slávime 24. decembra, je vyvrcholením celého adventného obdobia. Tento deň je neodmysliteľne spojený s rodinnými stretnutiami, prípravou slávnostnej večere a výmenou darčekov. Každá kultúra má svoje špecifické zvyky a tradície, no v každej časti sveta symbolizuje Štedrý deň pokoj, lásku a spolupatričnosť. V niektorých krajinách sa darčeky rozdávajú už večer 24. decembra, zatiaľ čo v iných až na Prvý sviatok vianočný, teda 25. decembra. Nech je to akokoľvek, Vianoce sú predovšetkým časom radosti, odpočinku a zdieľania krásnych chvíľ s blízkymi.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať