Pozor na tieto huby. V slovenských lesoch pribúdajú dvojníci pravákov, môžu vám pokaziť zdravie aj náladu

hríb smrekový
hríb smrekový Foto: www.shutterstock.com

Milujete zbieranie húb? Nie ste sami. Pre Slovákov je hubárčenie takmer národným športom – relax, zážitok aj adrenalín. No každé hubárske dobrodružstvo so sebou prináša aj riziko, pred ktorým odborníci varujú každý rok. Hoci si možno myslíte, že hravo rozoznáte jedlého praváka od jeho nejedlého dvojníka, realita býva zložitejšia. Niektoré huby totiž vyzerajú na prvý pohľad úplne identicky s jedlými druhmi, no môžu vás dostať do nepríjemných problémov.

Huby vždy dôkladne prezrite – najkrajšie môžu byť tie najnebezpečnejšie

Skúsení hubári radia jasne: „Čím krajšia huba, tým opatrnejší musíte byť.“ Každú hubu, ktorú nájdete, si dôkladne prehliadnite ešte predtým, než ju odtrhnete z lesa. Nestačí sa spoliehať len na to, ako dobre hubu poznáte z obrázkov či spomienok. Ak si nie ste stopercentne istí, nechajte ju radšej rásť ďalej. Dôležitá je aj vôňa, vzhľad na reze, sfarbenie a prostredie, v ktorom sa huba vyskytuje.

Pravák vs. podhríb– zámena, ktorá vám zničí jedlo

Obľúbený hríb smrekový, ľudovo nazývaný „pravák“, je v našich lesoch na poprednom mieste rebríčka obľúbenosti. Zbieranie pravákov je doslova potešením – ich krásne tvary a výborná chuť sú priam legendárne. No v posledných rokoch sa v slovenských lesoch čoraz častejšie objavuje jeho zákerný dvojník – hríb žlčový, známy tiež ako „podhríb“.

Rozlíšiť ich môžete relatívne jednoducho. Hríb žlčový má výraznú tmavohnedú sieťku na nohe a póry ružovkastého odtieňa. Už pri minimálnej ochutnávke okamžite ucítite silnú horkosť, ktorá vám dokonale pokazí chuť jedla aj náladu.

Hríb sosnový vs. hríb Le Galovej – jedlý poklad vs. nebezpečný dvojník

Podborovák, teda hríb sosnový, je veľmi chutná a žiadaná huba. Mnohí hubári si ho cenia, pretože ho málokedy nájdu červivý, navyše je výborný v akejkoľvek kuchynskej úprave. Bohužiaľ, táto huba sa z našich lesov postupne vytráca a objavuje sa stále menej často.

Jeho zákerným dvojníkom je hríb Le Galovej, nazývaný aj Špinarov hríb, ktorý je jedovatý. Nápadne pripomína obávaný hríb satan, no je menej známy, a preto o to zákernejší. Hríb Le Galovej spoznáte podľa ružovkastého klobúka a výrazne červených pórov. Naproti tomu jedlý podborovák má masívny tmavohnedý klobúk a vo vyššom veku biele rúrky.

Kozák osikový vs. hríb zrnitohlúbikový

Kozák osikový patrí medzi veľmi vyhľadávané huby. Nájdete ho najmä v zmiešaných lesoch pod dubmi či osikami a jeho hlavná sezóna vrcholí v auguste. Okrem výbornej chuti má jednu veľkú výhodu – hmyz sa mu zväčša vyhýba. Skvelý je sušený, vyprážaný, ale aj naložený v octe.

Naopak, hríb zrnitohlúbikový, známy tiež ako kříšť, je krásny, no absolútne nejedlý pre jeho výrazne horkú chuť. Rozlíšiť ich môžete jednoducho podľa farby dužiny a stonky. Kříšť má dužinu intenzívne žltú a červenú nohu pokrytú sieťkou. Na druhej strane kozák osikový nemá na nohe žiadnu sieťku, noha je svetlá až sivá a posiata typickými drobnými tmavými šupinkami. Po narezaní jeho dužina na vzduchu sivie.

Masliak vs. sliziak lepkavý – chutná huba alebo slizký podvodník?

Masliaky patria k jedným z najpopulárnejších húb, a to hlavne vďaka svojej príjemnej, jemnej maslovej chuti a lahodnej konzistencii. Výborne sa hodia do polievok, omáčok či na dusenie. Masliaky rastú hojne aj na miestach, kde by ste to možno nečakali – napríklad v mestských parkoch či záhradách.

Ich neškodný, ale chuťovo odpudivý dvojník, sliziak lepkavý, vám však môže pokaziť hubársku radosť. Sliziak má lupene, ktoré môžu pripomínať šampiňóny, zatiaľ čo masliak má rúrky. Masliaky majú navyše typický žltkastý až oranžový klobúk a na nohe charakteristický prstenec. Sliziak lepkavý má farbu klobúka skôr sivofialovú až hnedú a na nohe prstenec nenájdete.

Hubárčenie je síce nádherná záľuba, ale neopatrnosť vás môže stáť zdravie. Preto buďte v lese vždy pozorní a radšej si hubu niekoľkokrát overte, než ju hodíte do košíka. Nie nadarmo sa hovorí, že dobrý hubár nie je ten, kto veľa nazbiera, ale ten, kto sa bezpečne vráti z lesa domov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať