Postup krok za krokom: ako založiť kapustu tak, aby sa nepokazila a nechytala plesne!

Kapusta
Kapusta Foto: depositphotos.com

Kapusta patrí medzi najdostupnejšie a zároveň najhodnotnejšie suroviny, ktoré si môžete na zimu pripraviť.

Kyslá kapusta je doslova nabitá vitamínmi a jej priaznivé účinky si všímala nielen ľudová tradícia, ale aj moderný výskum.

V jednej jedinej hlávke sa skrýva prekvapivé množstvo prospešných látok – od vitamínu C, K a skupiny B až po minerály ako draslík, horčík, vápnik, fosfor, síra či fluór.

Pravidelné jedenie kvasenej kapusty podporuje tvorbu krvi a hormónov, pomáha telu bojovať s únavou, prispieva k znižovaniu krvného tlaku a významne čistí črevá od toxínov.

Niet divu, že u námorníkov bola kedysi nenahraditeľná – chránila ich pred skorbutom. Dokonca sa hovorí, že nebyť kyslej kapusty, Kolumbus by možno ani nedoplával do Ameriky.

Kyslá kapusta je skvelá príloha k lokšiam, bramborákom či pečenej husi – a doma ju môžete mať vždy po ruke.

Ako si pripraviť kapustu na kvasenie

Najlepšia je biela kapusta z neskorších odrôd, často označovaných ako krouhárenské. Z hlávok odstráňte vonkajšie poškodené alebo zvädnuté listy, rozrežte ich na štvrtiny a vyrežte koštiaľ.

Video návod k rezaniu kapusty:

Potom sa pustite do krájania alebo krouhania. Režte vždy vertikálne na jemné prúžky. Ak nechcete príliš dlhé rezance, každú štvrtinu kapusty môžete ešte rozdeliť.

Zeleninu možno spracovať ručne, ale aj pomocou kuchynského robota – len dávajte pozor, aby ste ho nepreťažili, a vkladajte doň menšie kúsky.

Dochucovanie a príprava na kvasenie

Nakrájanú kapustu nasypte do veľkého lavoru, posoľte ju a premiešajte s korením. Na 1 kilogram kapusty rátajte približne 15 až 20 gramov soli.

Môžete pridať aj rascu, cesnak, kôpor, feferónky, horčičné semienko či kúsky jabĺk.

Hmotu poriadne „udusajte“ – buď dreveným tĺčikom, alebo, ako kedysi, čistými nohami. Týmto spôsobom vytlačíte vzduch a uvoľní sa kapustná šťava.

Tekutinu postupne odlievajte, ale iba do tej miery, aby kapusta zostala neustále ponorená.

Keď máte hotovo, naplňte obsah do kameninových nádob a zaťažte ho čistým kameňom.

Kvasenie a skladovanie

Kapustu nechajte pracovať pri teplote okolo 15 – 20 °C približne 4 až 8 dní. Potom ju premiestnite do chladnejšej miestnosti, kde teplota neklesá pod 15 °C, a nechajte ju dokvasiť ďalšie 4 až 6 týždňov.

Priebežne kontrolujte, či je kapusta stále ponorená. Ak zistíte, že šťavy ubudlo, jednoducho ju doplňte 2 % vychladeným slaným roztokom (na 1 liter vody dajte 20 g soli a nechajte prevariť).

Po dokvasení nádobu uskladnite do pivnice alebo chladnej komory a občas ju skontrolujte, aby kapusta zostala „pod vodou“. Takto pripravená je skvelá ku kačacine, bramborákom alebo ako základ do kapustnice.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať