Portulaka. Nenápadná burina, ktorá sa stáva modernou superpotravinou. Ako ju správne využiť v kuchyni?

portulaka
portulaka Foto: www.shutterstock.com

Zdanlivo obyčajná rastlina, ktorú záhradkári často odstraňujú ako nevítanú burinu, ukrýva veľké tajomstvo. Portulaka zelená, ktorú možno poznáte aj pod názvom portulaka, je v skutočnosti mimoriadne výživná a chutná plodina, ktorá má čoraz viac priaznivcov. Vďaka svojim nutričným hodnotám a jedinečnej chuti si zaslúži pozornosť nielen nadšencov zdravej výživy, ale každého, kto rád objavuje nové chute a recepty.

Portulaka zelená: nenáročná, chutná a zdravá

Táto rastlinka so šťavnatými, mäsitými lístkami, patrí medzi sukulenty, čo znamená, že dokáže uchovávať vodu. Preto prežije aj v extrémnych podmienkach, kde iné rastliny nemajú šancu uspieť. Je ideálnou voľbou pre suché záhrady a slnečné miesta s chudobnou pôdou, pretože nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť. Stačí ju iba občas zaliať a môžete sledovať, ako sa rýchlo rozrastá.

Čím je však portulaka naozaj výnimočná, je jej vysoký obsah vzácnych omega-3 mastných kyselín rastlinného pôvodu, ktoré sú prospešné pre srdce, mozog a celkovú imunitu. Okrem toho obsahuje významné množstvo vitamínov A, C a E, a tiež minerály ako železo, vápnik a horčík. Vďaka tomu je prínosná pre dobré trávenie, posilnenie imunity aj celkovú vitalitu.

Ak vás zaujíma praktická ukážka, ako šruchu pripraviť a konzumovať, môžete si pozrieť video od Jany Vlkovej na kanáli „Kytky k jídlu“:
https://www.youtube.com/watch?v=drg8lnNSVW4&t=

Ako konzumovať portulaku? Možností je veľa

Jedným z najjednoduchších a najpopulárnejších spôsobov, ako si portulaku vychutnať, je pridať ju čerstvú do šalátov. Jej lístky majú mierne kyslastú chuť a príjemne chrumkavú textúru. Výborne nahradí rukolu, žeruchu alebo polníček. Skvele ladí napríklad v kombinácii s feta syrom a paradajkami v tradičnom gréckom šaláte. Použiť ju môžete aj ako dekoráciu na sendviče, jednohubky či na ozdobenie krémovej polievky.

V rôznych kultúrach má portulaka svoje špecifické využitie. V Turecku alebo Bulharsku ju radi pridávajú do chladivých jogurtových polievok, ktoré tak získajú sviežu chuť a dodatočnú porciu vitamínov. Táto netradičná kombinácia vás možno príjemne prekvapí.

Teplé jedlá a experimenty v kuchyni

Hoci je portulaka známa predovšetkým v studenej kuchyni, výborne sa osvedčí aj v teplých pokrmoch. Pri krátkej tepelnej úprave začne trochu slizovatieť podobne ako okra, vďaka čomu môže slúžiť ako prírodné zahusťovadlo do polievok či omáčok. V Mexiku sa portulaka nazýva „verdolagas“ a často sa pridáva k mäsu, zemiakom alebo fazuli v dusených pokrmoch.

Ak ste dobrodružnejšie typy, skúste portulaku obaliť v cestíčku a osmažiť ako netradičnú chrumkavú pochúťku, prípadne ju pridajte do omelety alebo krátko poduste s ostatnou zeleninou. V modernej gastronómii si už našla svoje miesto aj ako základ pesto omáčok alebo dokonca v podobe tempury.

Konzervovanie a sušenie na zimu

Ak si chcete užívať výhody tejto rastliny aj v zimných mesiacoch, jednoducho si ju môžete zakonzervovať. Portulaka sa dá skvele fermentovať alebo naložiť do octového nálevu s koreninami, podobne ako kyslé uhorky. Takto naložená rastlina je výbornou prílohou k pečenému mäsu alebo súčasťou syrových tanierov.

Tradične sa portulaka v minulosti tiež sušila a používala ako korenie v chudobnejších časoch. Dnes ju môžete usušiť a potom rozomlieť na prášok, ktorý pridáte do cesta na pečivo alebo do ranných kaší na zvýšenie ich nutričnej hodnoty.

Pozor na kyselinu šťaveľovú

Portulaka obsahuje aj kyselinu šťaveľovú, podobne ako špenát, preto by mali byť opatrní tí, ktorí trpia na tvorbu obličkových kameňov. Obsah tejto látky však možno výrazne znížiť krátkou tepelnou úpravou, napríklad blanšírovaním alebo povarením vo vode.

Ako si portulaku vypestovať doma?

Jej pestovanie je mimoriadne jednoduché. Vystačí si aj s veľmi chudobnou pôdou, slnečným stanoviskom a len občasnou zálievkou. Ak ju objavíte vo svojej záhrade, pokojne presuňte pár rastliniek do kvetináča, kde sa rýchlo uchytí. Portulaka sa ľahko množí semenami alebo odrezkami, a najlepší čas na zber je ráno, keď sú listy najchrumkavejšie a ich chuť je najmenej kyslá. Pri pravidelnom zbere rýchlo dorastá, takže z niekoľkých kusov môžete čerpať vitamíny počas celej sezóny.

Aj keď portulaka na prvý pohľad vyzerá ako obyčajná burina, v skutočnosti ponúka nielen množstvo vitamínov a živín, ale aj výbornú chuť a praktické využitie v kuchyni. Táto nenápadná rastlina si zaslúži svoje miesto v záhrade aj na tanieri. Nabudúce preto nemusíte hľadať exotiku na regáloch supermarketov – možno ju už máte doma priamo pod nohami, stačí ju len spoznať a vyskúšať.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať