Udržať potraviny dlhodobo čerstvé je občas poriadne tvrdý oriešok. Často sa totiž stáva, že to, čo si bežne prinesieme z obchodu, má tendenciu rýchlo sa pokaziť. A potom nám neostáva nič iné, než pokazené potraviny vyhodiť rovno do koša. Tento problém sa týka nielen mäsa, mliečnych výrobkov či pečiva, ale takisto ovocia a zeleniny.
Určite sa vám už neraz stalo, že ste si na trhoch alebo v supermarkete kúpili krásne čerstvé ovocie či zeleninu, no nestihli ste ich včas spotrebovať. O pár dní ste zistili, že na nich vznikli nepekné škvrny alebo začali podliehať hnilobe, takže putovali rovno do odpadkov. Platí to aj pre banány – tie sa síce vyslovene nekazia tak rýchlo ako iné potraviny, ale v momente, keď zostanú dlhšie bez povšimnutia, začnú černať a strácajú svoju pôvodnú atraktívnu žltú farbu.
Mnohí ľudia majú radi banány aj vtedy, keď ich šupka mierne sčernie, pretože sú vtedy sladšie. No veľa z nás jednoducho nemá dobrý pocit z tmavých banánov, a tak ich radšej vyhodí. Z hľadiska minimalizovania odpadu to určite nie je ideálne riešenie. Čo teda robiť, aby banány zostali žlté dlhšie a ich plody sa dali jesť bez toho, aby sme ich rýchlo menili na banánové chlebíky či múčniky?
Udržanie čerstvosti potravín
Všetci si zakladáme na tom, aby sme konzumovali chutné a zdravé jedlo. To bezpodmienečne súvisí aj s čerstvosťou daných potravín. V okamihu, keď sa čerstvé produkty začnú kaziť, ako prvé sa to prejaví na chuti, vôni a neraz aj na vzhľade. Navyše, z pokazených potravín nám hrozí zdravotné riziko.
Rýchlejšiemu kazeniu sa často nevyhneme ani pri ovocí a zelenine. Stačí nevhodná manipulácia v obchode alebo nešetrné zaobchádzanie počas prepravy a ľahko môže dôjsť k drobným poškodeniam. Pri takýchto natlčených či otlačených kusoch sa kazenie výrazne urýchľuje. A rovnako, ak prekročíme určený čas skladovania alebo ovocie necháme príliš dlho na slnku, môže nám doma zbytočne sčernieť či zhniť.
Banány sú v tomto ohľade špecifické. Ak zostanú nejaký čas bez povšimnutia, ich šupka začne hnednúť a ľudia, ktorí preferujú iba dokonale žltú šupku, ich potom už nechcú konzumovať. Existuje však jednoduchý trik, ako banány skladovať tak, aby k tomuto neželanému zrýchlenému procesu nedošlo.
Obyčajný alobal ako záchranca
Možno vás to prekvapí, ale žiadny sofistikovaný prípravok či špeciálny obal nepotrebujete. Všetko, čo k uchovaniu žltých banánov na dlhšiu dobu stačí, je obyčajný alobal, ktorý nájdete takmer v každej domácnosti.
Prečo práve alobal? Kameňom úrazu pri banánoch je, že uvoľňujú plyn zvaný etylén, ktorý prirodzene urýchľuje proces dozrievania (a tým pádom aj tmavnutia banánovej šupky). Najviac etylénu sa uvoľňuje práve z miesta, kde sú banány spojené – čiže z koncovej časti, nazývanej stonka alebo stopka. Ak túto časť obalíte kúskom alobalu, etylén zostane zachytený a nedostane sa tak vo veľkej miere do dužiny. Banány potom neprejdú tak rýchlou zmenou farby ako zvyčajne.
Takto pripravené banány môžete ponechať buď voľne položené v kuchyni, alebo ich uložiť na chladnejšie miesto, avšak vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu či príliš vysokej teplote. Mnohí ľudia dávajú banány do chladničky, ale v istom štádiu zrenia môže byť ich chuť iná, než akú poznáme z izbovej teploty. To je už však osobná preferencia.
Banány a ich využitie
Pre niektorých z vás je možno tmavá šupka banánov signálom, že je čas ich rovno skonzumovať alebo zamraziť na neskoršie použitie do smoothie. Sú však aj jedinci, ktorí už nechcú jesť ovocie, čo získalo tmavé bodky. S alobalom si dokážeme šupku ochrániť pred nepekným hnednutím a predĺžiť tak ich „estetickú“ životnosť.
Tento trik je skvelý najmä vtedy, ak nakupujete banány do zásoby pre celú rodinu, prípadne ich plánujete využiť neskôr na pečenie či do varenia. Vďaka pár kúskom alobalu sa môžu naozaj dlhšie udržať v stave, ktorý budete považovať za vhodný na priamu konzumáciu.
Ďalšie zaujímavé tipy ku zdraviu a stravovaniu
- Aké je najlepšie ovocie na prirodzené čistenie tepien a žíl? Mnoho zdrojov uvádza, že existuje viac druhov ovocia bohatého na antioxidanty a vlákninu, ktoré pomáhajú udržiavať kardiovaskulárne zdravie. Medzi veľmi prospešné patrí napríklad bobuľové ovocie, no hodí sa aj citrusové ovocie či avokádo.
- Ovocie pre ženy v menopauze: Možno ste už počuli o tom, že niektoré druhy ovocia či zeleniny pôsobia ako malý zázrak v prípade žien po päťdesiatke. Prirodzene môžu obsahovať fytoestrogény, vlákninu a vitamíny, ktoré prispievajú k hormonálnej rovnováhe a lepšiemu tráveniu.
Sú to síce iné tipy, ale potvrdzujú, že ovocie ako také má významné miesto v našej strave nielen pre svoju chuť, ale aj množstvo cenných látok. Preto je dôležité vedieť, ako rôzne druhy potravín správne skladovať, aby sme ich čerstvosť a kvalitu udržali čo najdlhšie.
Zhrnutie na záver
Ak teda chcete, aby vám banány vydržali žlté a svieže čo najdlhšie, nezabudnite na jednoduchý trik s alobalom. Zabaľte doň stonky banánov a nechajte ich ďalej oddychovať v bezpečnej vzdialenosti od zdrojov tepla a priameho slnka. Týmto spôsobom výrazne spomalíte dozrievanie a vyhnete sa nepekným tmavým škvrnám, ktoré by vás inak mohli odradiť od ich konzumácie.
Vďaka takejto malej, ale dôležitej vychytávke minimalizujete potravinový odpad a ušetríte si tak peniaze, ako aj zbytočné starosti s likvidáciou prezretého ovocia. A nezabudnite – ak vás napriek tomu láka využiť banány s tmavšou šupkou, môžete z nich pripraviť výborný banánový chlebík, smoothie či ovocné palacinky. Dobrú chuť a úspešné skladovanie!