Quinoa patrí medzi najstaršie pseudoobilniny na svete. Možno vám jej slovenský názov veľa nepovie, no ak počujete výraz quinoa, okamžite sa vám vybaví potravina, ktorú mnohí označujú za jednu z najzdravších vôbec. Táto drobná zrnká majú bohatú históriu a mnohostranný prínos pre zdravie človeka, pričom ich benefity dnes oceňujú ľudia po celom svete.
Poklad starých civilizácií
Starí Inkovia quinou pestovali už pred viac ako 5000 rokmi v Andách a nazývali ju „matkou všetkých zŕn“. Verili, že ide o posvätnú plodinu, ktorá dodáva silu nielen bojovníkom, ale aj deťom a ženám počas tehotenstva. Quinoa sa stala neodmysliteľnou súčasťou ich každodenného života najmä vďaka tomu, že poskytovala komplexnú výživu, energiu a odolnosť voči drsným podmienkam.
Dnes sa quinoa opäť vracia do povedomia ako moderná superpotravina. Okrem svojej výživnej hodnoty má veľmi nízky obsah kalórií a je ideálna pre každého, kto sa snaží zhodiť prebytočné kilogramy alebo si jednoducho udržať štíhlu postavu. Taktiež je skvelou alternatívou pre celiatikov, pretože neobsahuje žiadny lepok.
Výživový poklad v každom zrne
Čím si quinoa získala pozornosť odborníkov na zdravú výživu? Predovšetkým svojím mimoriadne vysokým obsahom živín. Quinoa obsahuje veľké množstvo kvalitných rastlinných bielkovín, vlákniny a dôležitých minerálov ako vápnik, železo, horčík, meď či zinok. Taktiež je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia telo pred oxidačným stresom a podporujú imunitu.
Už 100 gramov uvarenej quinoy pokryje až 27 % dennej potreby mangánu. Tento dôležitý minerál prospieva nervovému systému, pomáha regulovať hladinu cholesterolu a priaznivo ovplyvňuje libido, sexuálnu vitalitu aj plodnosť. Zaujímavosťou je, že quinoa obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, čím sa vyrovná kvalitným mliečnym bielkovinám ako je kazeín.
Pomoc pri migrénach a vysokom tlaku
Vďaka obsahu horčíka quinoa prospieva ľuďom trpiacim migrénami a chronickými bolesťami hlavy. Taktiež má schopnosť pomáhať znižovať vysoký krvný tlak a pozitívne vplýva na správnu činnosť obličiek. Preto sa odporúča pravidelne zaradiť ju do jedálnička ako prevenciu srdcovo-cievnych ochorení či problémov s obličkami.
Quinoa tiež obsahuje rezistentný škrob, ktorý slúži ako potrava pre prospešné baktérie v črevách. Tým prispieva k lepšej črevnej mikroflóre, zlepšuje trávenie a podporuje celkové zdravie tráviaceho traktu.
Rýchla a jednoduchá príprava, stovky receptov
Quinoa má jemnú orieškovú príchuť, čo z nej robí univerzálnu potravinu. Môžete ju pripraviť podobne ako ryžu – stačí ju variť v pomere jeden diel quinoy na dva diely vody. Varte približne 15 až 20 minút, až kým zrnká nie sú „al dente“.
V obchodoch nájdete najčastejšie bielu quinou, ktorá sa podobá ryži a má jemnú maslovú chuť. Trochu výraznejšia a chrumkavejšia je červená quinoa s ľahko orieškovými tónmi. Najvýraznejšou chuťou a najchrumkavejšou textúrou sa vyznačuje quinoa čierna, ktorá skvele oživí rôzne pokrmy.
V kuchyni je quinoa neuveriteľne všestranná. Najčastejšie sa používa ako príloha k duseným pokrmom alebo ako základ do najrôznejších šalátov. Skúste z nej pripraviť aj raňajkovú kašu s ovocím, zapiecť ju do paradajok alebo papriky, použiť ju namiesto ryže v mäsových guľkách či zahustiť ňou polievky. Výborne sa hodí k strukovinám, ako je cícer, a tiež k rybám ako losos alebo tuniak.
Kalórie a nutričné hodnoty quinoy
Uvarená quinoa obsahuje približne 71,6 % vody, 4,4 % bielkovín a len 1,92 % tuku. Jedna šálka quinoy (asi 185 gramov) poskytne okolo 222 kalórií, 8 gramov proteínov a 5,2 gramu vlákniny, čo pokrýva asi 20 % odporúčanej dennej dávky vlákniny.
Obsah sacharidov je podobný ako u ryže alebo jačmeňa, ale vďaka relatívne nízkemu glykemickému indexu (GI približne 53) quinoa nezvyšuje prudko hladinu cukru v krvi, čo je veľké plus pre diabetikov a ľudí sledujúcich hladinu glukózy v krvi.
Môže quinoa spôsobiť alergie?
Napriek výborným vlastnostiam sa ojedinele vyskytujú prípady alergickej reakcie na quinou, konkrétne na látku saponín, ktorá pokrýva vonkajšiu časť zrniek. Typickými príznakmi alergie sú vyrážka, svrbenie, žalúdočné ťažkosti, vracanie, hnačky či problémy s dýchaním.
Ak máte citlivejšie trávenie, odporúča sa quinou pred varením aspoň 30 minút namáčať vo vode a potom dôkladne prepláchnuť. Tým odstránite väčšinu saponínov a riziko neželaných zažívacích problémov výrazne znížite.
Quinoa je teda skvelou voľbou pre každého, kto hľadá zdravú a chutnú potravinu na každý deň. Objavte jej čaro a nechajte sa inšpirovať kuchyňou dávnych civilizácií, ktoré už dávno vedeli, že quinoa je malý, no veľmi silný dar prírody.