Halloween, teda anglosaská verzia sviatku Všetkých svätých, si našiel miesto aj v našich končinách. A hoci ho niektorí stále berú len ako „americký výstrelok“, pravda je, že každoročne pribúda ľudí, ktorí si radi ozdobia dom, zapaľujú tekvice a pripravujú strašidelné dobroty. Ak sa tento rok chystáte usporiadať halloweensku párty, alebo chcete len prekvapiť rodinu či kolegov netradičnou desiatou, tieto recepty vás zaručene dostanú. Vyzerajú hrozivo, no chutia neodolateľne.
Chlebíčkové oči – strašidelný pohľad priamo z taniera
Tradičný český chlebíček v halloweenskom prevedení? Prečo nie! Stačí trocha fantázie a obyčajné suroviny premeníte na efektné „oči“, ktoré sledujú každého, kto sa priblíži k stolu.
Skvelý nápad pre rýchle občerstvenie na párty alebo ako žartovná večera pre deti.
Na 15 kúskov / príprava: 30 minút
Ingrediencie:
- 125 g mini mozzarelly
- 15 zelených olív plnených paprikou
- 300 g prosciutta (alebo kvalitnej šunky)
- 2 rožky
- približne 50 g čerstvého krémového syra
Postup:
- Rožky nakrájajte na tenké plátky a každý natrite vrstvou krémového syra.
- Do každej guličky mozzarelly urobte okrúhly otvor (napríklad koncom cukrárskej špičky) a vložte doň olivu.
- Mozzarellu obtočte prosciuttom a položte na pripravený chlieb.
- Podávajte ihneď – oči budú vyzerať ešte realistickejšie, ak ich rozložíte na tmavý podnos či tanier.
Tip: Pre ešte desivejší efekt môžete olivy nahradiť čiernymi – vytvoria temný, démonický pohľad.
Príšerné sušienky – linecká klasika v strašidelnom šate
Linecké pečivo je obľúbené po celý rok, no na Halloween mu môžete dodať temnejší vzhľad.
Stačí použiť vykrajovačky v tvare lebiek, netopierov či duchov, alebo si pomôžte len obyčajným kolieskom a fantáziou. Tieto sušienky sú ideálne pre deti aj dospelých – krásne vyzerajú, úžasne voňajú a ešte lepšie chutia.
1 plech / príprava: 1 hodina / odležanie: cez noc
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 280 g zmäknutého masla
- 140 g kryštálového cukru
- 2 veľké žĺtky
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
- malinový džem na spájanie
Postup:
- Múku zmiešajte so soľou, cukrom a citrónovou kôrou. Pridajte žĺtky a maslo nakrájané na kúsky. Vypracujte hladké, kompaktné cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte cez noc odležať v chladničke.
- Na druhý deň cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte tvary podľa chuti. Ak chcete vytvoriť „tváre“, do polovice sušienok vyrežte oči a nos.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 8 minút, kým jemne nezružovejú.
- Po vychladnutí ich spojte džemom – ideálne malinovým, ktorý pripomína krvavý odtieň.
Tip redakcie: Linecké sušienky chutia najlepšie po pár dňoch, keď sa preležia. Kľudne ich pripravte aj týždeň pred oslavou.
Pavúčia focaccia – talianska klasika s temným humorom
Kto hovorí, že focaccia musí byť nudná? Stačí pár čiernych olív, trocha fantázie a na stole sa vám rozlezie kolónia pavúkov.
Tento nápad ocenia najmä milovníci slaného pečiva a talianskej kuchyne – focaccia je vláčna, voňavá a ideálna ako príloha k vínu či polievke.
Na 2 menšie placky / príprava: 1 hodina / kysnutie: 1 hodina
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 325 ml vlažnej vody
- 3 g sušeného droždia
- 1 lyžica olivového oleja + trochu navyše na potretie
- 1 čajová lyžička soli
Na ozdobu:
- čierne olivy
- rozmarín
Postup:
- V mise zmiešajte múku s droždím, pridajte olej a postupne prilievajte vodu. Keď sa cesto začne spájať, prisypte soľ a vypracujte hladké, elastické cesto.
- Nechajte ho kysnúť asi 30 minút.
- Potom ho premiesite, rozdeľte na dve časti a vytvarujte ploché bochníky. Preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pokvapkajte olivovým olejom a prstami urobte typické jamky. Opäť nechajte 30 minút kysnúť.
- Medzitým si pripravte olivy – polovice budú telíčka pavúkov, tenké prúžky ich nožičky. Rozložte ich po ceste, medzi nimi zapichnite rozmarínové lístky.
- Pečte pri 220 °C približne 10–15 minút, kým povrch nezozlatne.
Tip: Ak chcete ešte zábavnejší efekt, skúste na niektoré pavúky pridať malé bodky z mozzarelly alebo sušených paradajok.
Krvavé kúpele– mrazivý punč pre deti aj dospelých
Na prvý pohľad vyzerá tento nápoj ako priamo z hororu, no chutí fantasticky! Osviežujúca kombinácia brusníc, zázvoru a citróna vás preberie lepšie než káva.
A ak sa večierok nesie v dospelom duchu, môžete ho jednoducho premeniť na alkoholický koktail.
Objem: cca 2,5 litra / príprava: 30 minút
Ingrediencie:
- 2 l brusnicového džúsu
- 500 ml zázvorového piva
- 50–100 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 3 cm čerstvého zázvoru
Postup:
- Deň vopred si pripravte „ľadové ruky“. Jednorazové rukavice naplňte vodou, zaviažte a nechajte zmraziť. (Pozor, niektoré rukavice bývajú vysypané púdrom, preto ich najprv opláchnite.)
- Do menšieho hrnca nalejte 250 ml džúsu, pridajte nakrájaný zázvor, priveďte k varu a varte asi 5 minút. Potom zázvor sceďte a nechajte tekutinu vychladnúť.
- Tesne pred párty zmiešajte oba druhy džúsu, pridajte citrónovú šťavu podľa chuti a dolejte zázvorovým pivom. Nápoj dobre vychlaďte.
- Nakoniec vložte „ľadové ruky“ – efekt bude pôsobiť, akoby sa z pohára vynárali zmrznuté ruky mŕtvol.
Tip: Dospelá verzia chutí skvele s tmavým rumom alebo whiskey.
Madlenky múmie – sladké strašidielka s bielkovou polevou
Francúzske madlenky patria medzi najjemnejšie pečivo – a na Halloween môžu dostať úplne nový šat.
Stačí ich ozdobiť bielkovou polevou a vytvoriť efekt „obväzov“ ako u pravej múmie. Ideálne ako dezert na koniec večera.
1 plech / príprava: 1 hodina / chladenie: 1 hodina
Ingrediencie:
- 175 g hladkej múky + trocha na vysypanie formičiek
- 130 g kryštálového cukru
- 120 g rozpusteného masla + na vymastenie formičiek
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 citrón (kôra aj šťava)
- štipka soli
Na polevu:
- 250–300 g práškového cukru
- 1 bielok
- čierna alebo modrá gélová potravinárska farba
Postup:
- Formičky vymažte maslom, vysypte múkou a vložte do chladničky.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom a soľou do nadýchanej peny.
- Primiešajte múku s práškom do pečiva, potom citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec pridajte rozpustené (nie horúce) maslo.
- Cesto nechajte chladiť aspoň hodinu.
- Pečte pri 200 °C približne 8–9 minút, kým madlenky nenadobudnú zlatistý odtieň.
- Na polevu zmiešajte bielok s cukrom, až kým nebude mať hustotu zubnej pasty. Pomocou zdobiaceho vrecka vytvorte „obväzy“ a pridajte očká s potravinárskou farbou.
- Nechajte zaschnúť a servírujte – najlepšie chutia v deň prípravy.
Či už sa rozhodnete pre desivé sušienky, krvavý punč alebo pavúčí chlieb, jedno je isté – s týmito receptami budete mať na Halloweenskej párty úspech.
Zábava, smiech a trocha strachu – to všetko predsa k tomuto večeru patrí.