Niektorí predajcovia medu zavádzajú. Stačí jeden rýchly test a hneď zistíte, či máte naozaj kvalitný produkt

med
med Foto: František Stacho

V zimných mesiacoch sa u mnohých z nás výrazne zvyšuje spotreba medu. Radi si ním osladíme čaj, pridáme ho k nakrájanej cibuli pri liečbe miernych nachladnutí alebo si ho preventívne doprajeme každé ráno na lyžičku, aby sme podporili imunitný systém. Dôležité je však uvedomiť si, že ozajstné zdravotné výhody medu plynú predovšetkým z jeho prirodzenej podstaty – teda z toho, že ide o čistý produkt bez umelých prísad a chemických úprav.

Najlepšia voľba: med priamo od včelára

Na Slovensku je ideálne zadovážiť si med priamo od včelára, ktorého poznáte osobne, prípadne na neho máte dobré referencie. Tak máte istotu, že dostanete skutočne kvalitný produkt. Med v takomto stave neváhajte konzumovať – ak je bez akýchkoľvek prídavkov, obsahuje prospešné látky a dokáže vám pomôcť pri sezónnych chorobách či podpore imunity.

Ak si však kúpite med v supermarkete, môže sa vám stať, že natrafíte na neseriózneho výrobcu. Niektorí dodávatelia totiž med chemicky upravujú, riedia ho lacnými sirupmi alebo pridávajú umelé sladidlá. Z takého výrobku sa potom vytráca väčšina zdraviu prospešných látok a v podstate si len kupujete koncentrovaný cukor s rôznymi prísadami.

Pozor na vzhľad, najmä na farbu

Jedným z najčastejších kritérií, podľa ktorého ľudia med vyberajú, je jeho farba. Tmavý lesný med sa zvyčajne považuje za akúsi „záruku“ kvality, no paradoxne, práve on býva často upravovaný. Nečestní výrobcovia doň môžu pridávať farbivá, aby pôsobil „atraktívnejšie“, alebo ho riedia vodou a inými sladidlami.

Na druhej strane, bledý – jarný med, ktorý pochádza napríklad z repky, je úplne v poriadku. Mnohí ľudia majú voči svetlým druhom predsudky, ale nie je na ne žiadny dôvod. Z hľadiska kvality sú totiž rovnako hodnotné ako tmavšie druhy. Stretnúť sa môžete aj s pastovaným medom, ktorý má hustejšiu konzistenciu a častejšie svetlejšiu farbu. Pastovanie je riadený proces kryštalizácie, a jeho výsledná kvalita závisí hlavne od spôsobu spracovania.

Kryštalizácia ako známka prirodzenosti

Med je prirodzene sladká surovina a postupne kryštalizuje. Pokiaľ ste si zaobstarali med, ktorý po niekoľkých týždňoch stuhol či skryštalizoval, berte to skôr ako dobré znamenie. Svedčí to o tom, že nebol napumpovaný zbytočnou chémiou či umelými prísadami. Ak však med zostáva tekutý po dlhé mesiace a vôbec netuhne, môže to naznačovať, že prešiel chemickou úpravou – napríklad, že doň boli pridané konzervačné látky.

Zároveň je dobré spozornieť aj v prípade, ak med kryštalizuje len na určitých miestach. Môže to naznačovať prítomnosť iných, ľahšie kryštalizujúcich sladidiel alebo sirupov, ktoré sú do produktu primiešané a začínajú tuhnúť skôr ako samotný med.

Jednoduchý domáci test

Ak si chcete kvalitu medu overiť doma, existuje niekoľko jednoduchých trikov. Jeden z nich je veľmi priamočiary: naberte lyžicu medu a nechajte ho pomaly klesnúť do pohára so studenou vodou. Pravý, čistý med klesne ku dnu a spočiatku sa nerozpustí.

Ďalšou možnosťou je kvapnúť trocha medu na savý papier – kvalitný med sa nevpije, zatiaľ čo falšovaný (riedený vodou alebo sirupom) môže rýchlo preniknúť do papiera.

Zaujímavý je aj test s jódom. Stačí dať lyžicu medu do pohára s vodou a pridať pár kvapiek jódu. Ak tekutina zmodrá, znamená to, že v mede sú škroby alebo iné neželané zložky, čo poukazuje na jeho falšovanie.

Zhrnutie na záver

Pri výbere medu sa oplatí byť obozretný a zaujímať sa o to, odkiaľ produkt pochádza. Najlepším riešením je kúpiť si ho priamo od dôveryhodného včelára, ktorý nepoužíva žiadne pofidérne metódy úpravy. Ak nakupujete v supermarketoch, dôkladne čítajte etikety, hľadajte rôzne označenia kvality a sledujte, ako med vyzerá a správa sa po istom čase skladovania.

Správne uskladnený a prirodzene spracovaný med môže byť skvelou potravinou, ktorá vám nielen osladí horúci nápoj, ale takisto môže podporiť vaše zdravie vďaka obsahu cenných enzýmov, vitamínov a minerálov. Ak si však zaobstaráte falšovaný výrobok plný umelých prísad, jeho pozitívny prínos pre zdravie je mizivý. Vždy sa preto oplatí venovať výberu medu trochu času – odmenou vám bude spoľahlivo kvalitná surovina, ktorá vám poslúži ako prírodné sladidlo a podpora pri rôznych neduhoch.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať