Netradičný trojobal od mojej svokry: Jediný trik, vďaka ktorému sú rezne fantasticky jemné a šťavnaté

obaľovanie rezňov
obaľovanie rezňov Foto: www.shutterstock.com

Moja svokra prišla s jedným jednoduchým vylepšením, ktoré dokáže klasické rezne posunúť na úplne novú úroveň. Musím priznať, že keď som prvýkrát ochutnal takto pripravené mäso, bol som nadšený. Je neuveriteľné, ako môže jedna malá zmena v trojobale ovplyvniť chuť a štruktúru. A ak ste doteraz ani netušili, že rezne sa dajú ešte výraznejšie zjemniť, rozhodne by ste mali vyskúšať tento fígeľ.

Rezeň na Slovensku? Jedno z najobľúbenejších jedál

Keby sme na Slovensku robili anketu o najobľúbenejšie jedlá, rezeň by sa veľmi pravdepodobne umiestnil na niektorej z popredných priečok. Či už ide o bravčový, teľací alebo kurací variant, rezne sú v našej kuchyni natoľko zakorenené, že si bez nich veľa ľudí ani nevie predstaviť poriadny víkendový obed. Navyše ich príprava nepatrí medzi najzložitejšie a vždy máte istotu výbornej chuti, ktorá sa osvedčila už po generácie.

Náhrada klasickej strúhanky? Možnosti sú takmer neobmedzené

Hoci sme všetci zvyknutí na tradičný trojobal – múka, vajíčka a strúhanka z rožkov – aj táto klasika sa dá vylepšiť. Existujú rôzne kombinácie, vďaka ktorým budú rezne chutiť netradične a pritom výborne. Napríklad jemné potretie mäsa roztlačeným cesnakom mu dodá štipku pikantnosti a príjemne zvýrazní jeho prirodzenú vôňu.

Ak sa nebojíte experimentov, môžete do strúhanky vmiešať sušené bylinky (tymian či rozmarín), údenú papriku alebo dokonca trochu parmezánu. Okrem toho sa dá použiť namiesto klasickej strúhanky aj niečo úplne iné – drvené kukuričné lupienky, rozdrvené tortillové chipsy či ovsené vločky. Ak potrebujete bezlepkovú alternatívu, nahraďte pšeničnú múku kukuričným alebo zemiakovým škrobom.

Jedlá sóda: Tajná prísada pre neuveriteľne jemné a šťavnaté mäso

Moja svokra mi nedávno prezradila, že pridať do strúhanky trošku jedlej sódy je prekvapivo účinný spôsob, ako dosiahnuť, aby boli rezne ešte mäkšie. Jedlá sóda totiž funguje ako zjemňovač, vďaka čomu mäsko ostane nielen šťavnaté, ale aj jemné na zahryznutie. Tento trik pritom nie je široko známy, no výsledok je skutočne famózny.

A nielen pri rezňoch! Jedlá sóda dokáže výrazne zlepšiť kvalitu rôznych druhov mäsa pri ich príprave – či už ide o pečenie, vysmážanie alebo grilovanie. Pri takto ošetrenom mäse si môžete byť istí, že sa vám bude doslova rozplývať na jazyku.

Vylepšené mleté mäso? Jedlá sóda zvládne aj to

Jedlá sóda nájde skvelé uplatnenie aj pri receptoch, kde je hlavným základom mleté mäso. Plánujete robiť fašírky, sekanú alebo dokonca hamburgery? Nezabudnite pridať menšie množstvo jedlej sódy priamo do mletého mäsa. Ak sa držíte rady skúsených kuchárov, stačí jedna kávová lyžička sódy na každý kilogram mäsa. Dôkladne ju vpracujte do hmoty a nechajte mäso odležať 15 až 20 minút. Vďaka tejto malej zmene sa pokrm nevysuší, zachová si svoju šťavnatosť a textúra bude oveľa príjemnejšia.

Sóda: Praktický spojenec nielen v kuchyni, ale aj pri zdraví

Jedlá sóda je natoľko univerzálna, že jej výhody siahajú ďaleko za hranice varenia. Ide o cenovo dostupný a mimoriadne užitočný prostriedok, ktorý pravdepodobne väčšina z nás už roky využíva pri čistení či odstraňovaní pachov. No málokto si uvedomuje, že sóda ponúka podporu aj v oblasti zdravia – výborne pomáha napríklad pri upchatom nose či kašli.

Pri bežných nádchach a ďalších dýchacích ťažkostiach môže pomôcť inhalácia horúcej pary so sódou. Do litra horúcej vody pridajte lyžičku jedlej sódy, zohýbte sa nad miskou, prehoďte si cez hlavu uterák a pomaly vdychujte nosom paru päť až sedem minút. Takto dokáže sóda dezinfikovať horné dýchacie cesty, zmierniť opuch a zvlhčiť sliznicu. Pokiaľ sa necítite najlepšie, môžete tento proces bez obáv zopakovať niekoľko dní po sebe.

Nenahraditeľný pomocník pre každý deň

Jedlá sóda sa za tie roky stala skutočne neoceniteľným spoločníkom v každej bežnej domácnosti. Vďaka nej dokážeme oživiť jedlá, zlepšiť kvalitu mäsa, udržať domácnosť v čistote a ešte sa aj postarať o naše dýchacie cesty. A čo je na tom najlepšie? Je lacná, ľahko dostupná a mimoriadne všestranná.

Nabudúce, keď sa rozhodnete pripraviť rezne, spomeňte si na tento nenápadný, no vynikajúci tip od mojej svokry. Jedlá sóda v strúhanke či mletom mäse môže byť detailom, ktorý spraví veľký rozdiel. Výsledok vás presvedčí, že aj tradičné jedlo, na ktoré sme všetci navyknutí, sa dá pripraviť tak, aby bolo v každom súste ešte lahodnejšie a jemnejšie. A presne to mám na rodinnom varení najradšej – neustále objavovať malé kuchynské tajomstvá, ktoré spravia z obyčajného jedla gastronomický zážitok.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať