Nepodceňujte kávovú usadeninu! Skvelý trik, ktorý poteší vaše izbové rastliny aj záhradku

kávová usadenina
kávová usadenina Foto: František Stacho

Ak patríte medzi milovníkov dobrej kávy, pravdepodobne každodenne riešite ten istý problém: čo robiť s použitou kávovou usadeninou? Väčšina z nás ju bez váhania vyhodí do koša. Tým však nevedomky plytváme veľmi užitočným zdrojom, ktorý môže výrazne prospieť našim rastlinám.

Káva je nápoj milovaný po celom svete. Aj keď stále viac ľudí siaha po instantnej káve, ešte stále je množstvo tých, ktorí si radšej pripravia čerstvo zomleté zrnká. A práve kávová usadenina z tejto prípravy môže byť doslova pokladom pre vašu domácu zeleň či záhradku.

Možno ste to zažili aj vy – kedysi ste s priateľkami debatovali pri víne o nových kluboch v meste, dnes sa zaujímate o kompostovanie a organické hnojenie. Časy sa zmenili, ale nadšenie je stále rovnaké. V tomto článku vám vysvetlíme, prečo je veľká škoda zbavovať sa kávovej usadeniny, a ako ju správne využiť na maximum.

Pozrite si krátke video, ako môžete efektívne ochrániť ruže pred voškami pomocou kávovej usadeniny:

https://www.youtube.com/watch?v=rMxVBfNC8Uc&t=

Zázračné účinky kávovej usadeniny

Kávová usadenina, ľudovo nazývaná lógr, nie je zaujímavá len tým, že je odpadovým materiálom, ktorý môžeme efektívne recyklovať. Obsahuje totiž množstvo prospešných látok, ktoré rastliny potrebujú na zdravý rast. Ide najmä o dusík, fosfor a draslík – základnú trojicu živín potrebných pre výživu rastlín. Okrem nich v usadenine nájdeme aj cenný horčík a meď.

Pri rozklade lógru v pôde dochádza k postupnému uvoľňovaniu týchto živín, ktoré obohacujú substrát a dodávajú rastlinám potrebnú silu a vitalitu.

Ktoré rastliny sa vám za lógr poďakujú?

Skôr ako kávovú usadeninu rozhádžete všade po záhrade, mali by ste vedieť, že nie všetky rastliny ju ocenia. Hnojiť kávovou usadeninou by ste mali len tie, ktorým prospieva kyslejšie prostredie.

Do tejto skupiny patrí napríklad:

  • Ruže – kávový odpad podporí nádherné kvitnutie a zvýši ich odolnosť proti chorobám.
  • Hortenzie – káva zvýrazní sýto modrú farbu ich kvetov.
  • Muškáty
  • Pivonky
  • Rododendrony
  • Paradajky
  • Bobuľovité ovocie (jahody, maliny, čučoriedky)
  • Cukety, uhorky či šaláty a mnohé ďalšie druhy zeleniny

Z izbových rastlín sú na kyslú pôdu obzvlášť citlivé napríklad paprade, niektoré druhy dracén a lopatkovec.

Účinný prírodný repelent proti škodcom

Každý záhradkár vie, že škodcovia sú nočnou morou. A je jedno, či napadnú váš zeleninový záhon, krásne rozkvitnuté kvety, alebo starostlivo pestovanú monsteru vo vašom byte. Škodcovia dokážu spôsobiť doslova pohromu.

Tu však opäť prichádza na pomoc kávová usadenina, ktorá funguje ako prirodzený odpudzovač mnohých škodcov. Dôvodov je hneď niekoľko – škodcom vadí jej výrazná aróma, kyslé prostredie alebo zrnitá konzistencia. Záhradkári ju úspešne využívajú hlavne proti slimákom, mravcom, voškám, ale aj rôznym druhom húseníc. Ak usadeninu zalejete vodou a vytvoríte z nej postrek, môžete sa zbaviť mnohých ďalších nepríjemných hmyzích návštevníkov.

Zaujímavý príklad – ruže milujú kávovú usadeninu, no vošky ju nenávidia. Stačí preto trochu lógru pridať k ružiam a účinne tak spojíte príjemné s užitočným.

Pozor na domácich miláčikov

Ak máte psa, buďte s kávovou usadeninou obzvlášť opatrní. Kofeín je pre psov toxický a môže im spôsobiť vážne zdravotné problémy. Preto, ak váš štvornohý kamarát rád ochutnáva všetko, čo mu príde pod ňufák, alebo rád rozrýva záhradu, aplikujte usadeninu radšej len do hlbších vrstiev pôdy, prípadne zvoľte inú alternatívu prírodného hnojiva.

S kávovou usadeninou opatrne a s mierou

Aj keď má lógr naozaj výnimočné vlastnosti, neplatí, že čím viac, tým lepšie. Ako všade, aj tu platí zlaté pravidlo: všetko s mierou.

  • Najideálnejšie je pridávať usadeninu do kompostu, kde sa prirodzene rozloží a obohatí substrát.
  • Ak však kompost nemáte, najprv nechajte kávovú usadeninu dobre vyschnúť. Nikdy ju neaplikujte na substrát vlhkú, mohla by začať plesnivieť.
  • Na jednu rastlinu stačí jedna až dve polievkové lyžice usadeniny. Radšej začnite s menším množstvom a sledujte, ako vaša rastlina reaguje. Najmä izbové rastliny v malých kvetináčoch sú náchylnejšie na predávkovanie.
  • Používajte ju maximálne štyrikrát ročne.
  • Ideálne je usadeninu jemne zapracovať do hornej vrstvy pôdy, ktorá sa zároveň prevzdušní a prevlhčí.

Kávová usadenina je teda omnoho viac než len odpad, ktorý končí v smetnom koši. Naučte sa ju správne používať a vaše rastliny vám odvďačia krásnym, bujným rastom a nádhernými kvetmi.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať