Arónia, u nás známa aj ako jarabina čierna či temnoplodec, patrí medzi nenápadné kríky, ktoré si v posledných rokoch získavajú čoraz väčšiu popularitu aj na slovenských záhradách. Hoci na prvý pohľad vyzerá ako celkom obyčajná rastlina, v skutočnosti ide o jeden z najväčších prírodných pokladov, aké môžeme pestovať v našich klimatických podmienkach. Jej tmavé plody totiž právom patria medzi najzdravšie ovocie vôbec, čím si zaslúžili prezývku „prírodný štít proti chorobám dnešnej doby“
Možno ste si všimli, že arónia sa objavuje čoraz častejšie aj vo vašom okolí. A nie je to náhoda! O tento zázračný krík majú záujem nielen nadšení záhradkári, ale aj odborníci na výživu a lekári. Zdravotná psychologička vysvetľuje: „Bobule arónie obsahujú vysoké množstvo prospešných látok, ktoré pomáhajú ľudskému telu bojovať proti civilizačným chorobám. Ide predovšetkým o silné antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred poškodením.“
Nenáročná kráska, ktorá ozdobí záhradu
Jednou z hlavných výhod pestovania arónie je jej nenáročnosť. Táto rastlina bez problémov zvláda naše zimy, odoláva škodcom aj chorobám a prospieva jej rovnako plné slnko ako mierny polotieň. Navyše, v čase kvitnutia krík poteší krásnymi bielymi až jemne ružovkastými kvetmi a na jeseň premení záhradu na pestrofarebný raj vďaka výrazne červenému sfarbeniu listov.
Jediná starosť, ktorú s aróniou môžete mať, je jej pomerne rýchly rast, kvôli ktorému je potrebné občasné prestrihávanie konárov. To však zvládne každý záhradkár, či už skúsený, alebo začiatočník.
Superpotravina zo slovenskej záhrady
Plody arónie, malé čierne bobule s mierne trpkou a výraznou chuťou, sú priam preplnené látkami ako polyfenoly, flavonoidy a najmä antokyány. Tieto silné antioxidanty majú podľa vedeckých štúdií mnoho pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Pravidelná konzumácia plodov pomáha posilniť imunitný systém, chrániť srdce a cievy, a dokonca účinne znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Dôležitou vlastnosťou, ktorú ocenia najmä diabetici, je schopnosť arónie spomaliť vstrebávanie sacharidov, čo vedie k stabilizácii hladiny cukru v krvi. Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že pravidelná konzumácia týchto bobúľ dokáže výrazne pomôcť aj pri prevencii diabetu 2. typu.
V kuchyni univerzálna a chutná
Arónia síce nie je ovocie, ktoré by ste si pochutnávali priamo z kríka, jej výrazná chuť však výborne vynikne v rôznych receptoch. Skvelo sa hodí na prípravu domácich sirupov, zdravých džemov, pečených čajov alebo smoothies. Plody môžete tiež vysušiť a pridať do raňajkového müsli alebo ovsených kaší.
Výraznú trpkosť arónie výborne doplnia sladšie druhy ovocia, ako sú jablká, hrušky alebo slivky, a dokonale sa snúbi s aromatickým korením – najmä so škoricou, klinčekmi alebo medom. Veľmi obľúbené sú tiež domáce likéry a tinktúry, ktoré podporia zdravie a ešte potešia chuťové poháriky.
Plná špajza zdravia
Ak teda ešte nemáte aróniu vo svojej záhrade, mali by ste zvážiť jej vysadenie. Nenáročný krík sa vám odvďačí bohatou úrodou zdravého ovocia, ktoré môže pomôcť posilniť vaše zdravie a imunitu. Zároveň budete mať vždy poruke prírodnú zásobu antioxidantov, vitamínov a ďalších cenných látok.
Nepotrebujete hľadať exotické superpotraviny v drahých obchodoch. Zázrak totiž môže rásť priamo na vašej záhrade. Arónia je krásnym príkladom toho, ako sa tie najcennejšie poklady často ukrývajú priamo pred našimi očami – v záhradách, ktoré dôverne poznáme.