Najlepšia paradajková omáčka na svete. 3 fígle, ktoré menia obyčajné cestoviny na luxusný zážitok

paradajková omáčka
paradajková omáčka Foto: www.shutterstock.com

Paradajková omáčka, ktorú Taliani poznajú pod názvom „sugo“, patrí medzi tie jedlá, ktoré nikdy neomrzia. Je jednoduchá, rýchla, zdravá a čo je najdôležitejšie – chutí takmer každému. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o obyčajnú omáčku, správny postup a výber surovín z nej spravia delikatesu, akú poznáte z pravej talianskej kuchyne.

Prečo sa talianska omáčka líši od našej rajskej?

Na Slovensku či v Česku je zaužívaná „rajská omáčka“, ktorá sa často podáva so sladkastou chuťou, zahustená múkou a dochutená cukrom. Talianske sugo je úplne iná liga – je ľahké, svieže a zdravé. Do receptu rozhodne nepatrí cukor, ktorý by potlačil prirodzenú chuť paradajok. Celá omáčka stojí na kvalitných ingredienciách a na trpezlivosti pri varení.

Paradajky sú bohaté na antioxidanty, vitamíny aj vlákninu, takže okrem skvelej chuti dodajú telu aj množstvo prospešných látok. Preto sa oplatí pripraviť si domácu verziu namiesto kupovanej.

Základ tvoria štyri ingrediencie

Klasická talianska paradajková omáčka sa pripravuje len zo štyroch základných surovín: olivového oleja, cesnaku, paradajok a bazalky. Znie to síce jednoducho, no tajomstvo úspechu sa skrýva v kvalite týchto surovín.

  • Paradajky by mali byť sladké a úplne dozreté. Ak nemáte čerstvé zo záhrady, radšej siahnite po kvalitných konzervovaných paradajkách. V Taliansku sa tradične používajú odrody San Marzano, ktoré majú podlhovastý tvar a intenzívnu chuť.
  • Ak chcete ušetriť čas, môžete použiť aj passatu – teda rozmixované paradajky v skle. Dôležité je, aby nepochádzali zo skleníka a neboli vodnaté.

Pred samotným varením sa z paradajok odstraňujú semienka, aby bola omáčka jemnejšia. V Taliansku ich následne dusia samostatne približne 30 minút, aby sa rozvinula ich plná chuť.

Pomalé dusenie – kľúč k intenzívnej chuti

Hoci paradajky zmäknú pomerne rýchlo, práve dlhšie dusenie na miernom plameni robí z omáčky to pravé sugo. Postupné odparovanie vody spôsobí, že chuť sa zintenzívni a výsledok bude omnoho bohatší.

Ako základ sa používa extra panenský olivový olej, na ktorom sa krátko opraží cesnak. Pre ešte lepší výsledok sa pridáva aj cibuľa a mrkva nakrájaná na drobné kúsky. Tento mix sa v talianskej kuchyni nazýva sofritto – základ mnohých jedál. Dajte si však pozor, aby sa cesnak nepripálil, pretože by získal horkú príchuť.

Dochutenie a bazalka – posledná bodka

Keď máte pripravený rajčinový základ, ostáva ho len jemne dochutiť. Soľ je samozrejmosť, no ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj štipku chilli.

Absolútne nevyhnutná je čerstvá bazalka. Sušenú rozhodne nepoužívajte, pretože stratí svoju arómu a omáčke nedodá tú správnu taliansku iskru. Listy bazalky sa pridávajú až úplne na konci, keď už omáčku odstavíte z ohňa. Ak by ste ich varili, stratili by farbu aj chuť a omáčka by prišla o svoju sviežosť.

Postup prípravy krok za krokom

  1. Paradajky zbavené semien poduste na strednom plameni asi 30 minút.
  2. Na olivovom oleji opražte nadrobno nasekaný cesnak, cibuľu a mrkvu.
  3. K sofrittu pridajte podusené paradajky a varte na nízkej teplote ešte ďalšiu polhodinu.
  4. Omáčku dochuťte soľou a podľa chuti aj chilli.
  5. Až po uvarení primiešajte čerstvé lístky bazalky.
  6. Podávajte s cestovinami uvarenými al dente, aby mali príjemnú konzistenciu „na skus“. Na tanieri môžete ešte dozdobiť ďalšími lístkami bazalky.

Tip na záver: omáčku si môžete odložiť do zásoby

Ak si pripravíte väčšie množstvo, nemusíte sa báť, že sa pokazí. Omáčku stačí naliať do zaváraninových pohárov, sterilizovať a budete ju mať po ruke vždy, keď sa vám zachce rýchlej a zdravej večere.

Takto pripravená paradajková omáčka je nielen chutná, ale aj univerzálna. Hodí sa k cestovinám, na pizzu, do lasagní či ako základ pre ďalšie jedlá. A ak ju pripravíte podľa týchto rád, priblížite sa talianskej tradícii o krok bližšie.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať