Najlepší jesenný recept. Jablkový džem, ktorý zmizne zo stola rýchlejšie, než ho stihnete uvariť

jablkový džem
jablkový džem Foto: www.shutterstock.com

Jeseň je obdobím, keď domovy rozvoniavajú škoricou, pečenými koláčmi a horúcim čajom. Je to čas, keď si vychutnávame sezónne dobroty, ktoré nielen zahrejú, ale aj potešia chuťové poháriky. A čo môže byť väčšou klasikou ako domáci jablkový džem? Voňavý, sladko-kyslý, plný vitamínov a pripravený bez zbytočných prísad – presne taký, aký si môžete jednoducho urobiť aj doma.

Prečo práve jablkový džem?

Jeseň je pre spracovanie jabĺk ako stvorená. Stromy sú obsypané plodmi a väčšina záhradkárov rieši otázku, čo s nimi. Samozrejme, dá sa z nich upiecť štrúdľa či pripraviť kompót, no džem má svoje čaro. Stačí otvoriť pohárik a celý byt sa okamžite naplní jesennou vôňou. Jablká sa výborne hodia nielen na raňajky na čerstvom pečive, ale aj ako sladký doplnok k syrom alebo do jogurtu.

Výhodou domáceho džemu je aj to, že presne viete, čo doň dávate. Nemusíte sa obávať konzervantov či zbytočných umelých farbív. Množstvo cukru si nastavíte podľa seba a vďaka tomu získate nátierku, ktorá je nielen chutná, ale aj zdravšia. Jablká sú bohaté na vlákninu, vitamín C a antioxidanty. Pravidelná konzumácia prospieva tráveniu, imunite aj srdcu.

Výživový odborník k tomu hovorí: „Jablká patria medzi najzdravšie druhy ovocia vôbec. Obsahujú veľké množstvo vody, vitamíny a vlákninu – rozpustnú aj nerozpustnú. Niektoré odrody majú dokonca až 91 % vody. Aj preto sú neoceniteľnou súčasťou zdravého jedálnička.“

Recept na voňavý jablkový džem

Suroviny:

  • 6 zelených jabĺk (ideálne odroda Granny Smith alebo iné pevné, ktoré sa nerozvaria)
  • 2,5 šálky cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • 5 strukov kardamómu nastrúhaných (alebo 1 lyžička mletej škorice)
  • 2 polievkové lyžice pektínu (voliteľné, pre tuhšiu konzistenciu)

Postup:

  1. Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte ich do misy s citrónovou šťavou, aby si zachovali peknú farbu a nezhnedli.
  2. Následne ich dajte do väčšieho hrnca, pridajte cukor, kardamóm a zvyšok citrónovej šťavy. Na miernom ohni zahrievajte a občas premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Zmes varte asi 30–40 minút. Počas varenia začne postupne hustnúť. Ak preferujete hladkú konzistenciu, môžete použiť tyčový mixér.
  4. Hotový horúci džem nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov, pevne uzavrite a otočte viečkom nadol. Po vychladnutí ich uložte do chladničky.

Užitočné tipy a triky

  • Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte štipku muškátového orieška alebo viac škorice – džem bude pôsobiť sviatočnejšie.
  • Pre zaujímavý vzhľad môžete pridať do džemu malé kocky jabĺk, ktoré sa úplne nerozvaria. Poháriky potom vyzerajú atraktívne a obsah majú jemne chrumkavý nádych.
  • Džem vydrží v chladničke niekoľko týždňov, no pravdepodobne sa zje oveľa skôr – jeho chuť je totiž taká výrazná, že po ňom siaha celá rodina.

Používajte iba kvalitné, čisté jablká – bez plesní, hniloby či poškodenia. Kvalita ovocia sa vždy odrazí na výslednej chuti džemu. A keď si ho natriete na čerstvý chlieb alebo ešte teplý croissant, zažijete pravý jesenný zážitok, ktorý vám obchodné džemy jednoducho nenahradia.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať