Jeseň je obdobím, keď domovy rozvoniavajú škoricou, pečenými koláčmi a horúcim čajom. Je to čas, keď si vychutnávame sezónne dobroty, ktoré nielen zahrejú, ale aj potešia chuťové poháriky. A čo môže byť väčšou klasikou ako domáci jablkový džem? Voňavý, sladko-kyslý, plný vitamínov a pripravený bez zbytočných prísad – presne taký, aký si môžete jednoducho urobiť aj doma.
Prečo práve jablkový džem?
Jeseň je pre spracovanie jabĺk ako stvorená. Stromy sú obsypané plodmi a väčšina záhradkárov rieši otázku, čo s nimi. Samozrejme, dá sa z nich upiecť štrúdľa či pripraviť kompót, no džem má svoje čaro. Stačí otvoriť pohárik a celý byt sa okamžite naplní jesennou vôňou. Jablká sa výborne hodia nielen na raňajky na čerstvom pečive, ale aj ako sladký doplnok k syrom alebo do jogurtu.
Výhodou domáceho džemu je aj to, že presne viete, čo doň dávate. Nemusíte sa obávať konzervantov či zbytočných umelých farbív. Množstvo cukru si nastavíte podľa seba a vďaka tomu získate nátierku, ktorá je nielen chutná, ale aj zdravšia. Jablká sú bohaté na vlákninu, vitamín C a antioxidanty. Pravidelná konzumácia prospieva tráveniu, imunite aj srdcu.
Výživový odborník k tomu hovorí: „Jablká patria medzi najzdravšie druhy ovocia vôbec. Obsahujú veľké množstvo vody, vitamíny a vlákninu – rozpustnú aj nerozpustnú. Niektoré odrody majú dokonca až 91 % vody. Aj preto sú neoceniteľnou súčasťou zdravého jedálnička.“
Recept na voňavý jablkový džem
Suroviny:
- 6 zelených jabĺk (ideálne odroda Granny Smith alebo iné pevné, ktoré sa nerozvaria)
- 2,5 šálky cukru
- šťava z 2 citrónov
- 5 strukov kardamómu nastrúhaných (alebo 1 lyžička mletej škorice)
- 2 polievkové lyžice pektínu (voliteľné, pre tuhšiu konzistenciu)
Postup:
- Jablká ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky. Vložte ich do misy s citrónovou šťavou, aby si zachovali peknú farbu a nezhnedli.
- Následne ich dajte do väčšieho hrnca, pridajte cukor, kardamóm a zvyšok citrónovej šťavy. Na miernom ohni zahrievajte a občas premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Zmes varte asi 30–40 minút. Počas varenia začne postupne hustnúť. Ak preferujete hladkú konzistenciu, môžete použiť tyčový mixér.
- Hotový horúci džem nalejte do sterilizovaných sklenených pohárov, pevne uzavrite a otočte viečkom nadol. Po vychladnutí ich uložte do chladničky.
Užitočné tipy a triky
- Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte štipku muškátového orieška alebo viac škorice – džem bude pôsobiť sviatočnejšie.
- Pre zaujímavý vzhľad môžete pridať do džemu malé kocky jabĺk, ktoré sa úplne nerozvaria. Poháriky potom vyzerajú atraktívne a obsah majú jemne chrumkavý nádych.
- Džem vydrží v chladničke niekoľko týždňov, no pravdepodobne sa zje oveľa skôr – jeho chuť je totiž taká výrazná, že po ňom siaha celá rodina.
Používajte iba kvalitné, čisté jablká – bez plesní, hniloby či poškodenia. Kvalita ovocia sa vždy odrazí na výslednej chuti džemu. A keď si ho natriete na čerstvý chlieb alebo ešte teplý croissant, zažijete pravý jesenný zážitok, ktorý vám obchodné džemy jednoducho nenahradia.