Najlepší domáci slivkový džem. Starý recept, ktorý prežije aj dnešné trendy

slivkový džem
slivkový džem Foto: depositphotos.com

Voňavý, sladký a plný spomienok – presne taký bol džem, ktorý každú jeseň pripravovala moja babička. Stačilo zopár základných ingrediencií a veľa trpezlivosti, aby vznikla pochúťka, ktorá aj dnes dokáže prevoňať celú kuchyňu a preniesť človeka späť do detstva.

Slivkový džem v sebe nesie kus tradície, domácej pohody a nostalgie. Recept, ktorý vám teraz predstavím, pochádza priamo z babičkinho zošita – písaný atramentovým perom, s drobnými poznámkami na okrajoch strán. Na prvý pohľad pôsobí jednoducho, ale výsledok má silu pripomenúť si pokojné rána pri stole, vôňu čerstvo upečeného chleba a šálku horúceho čaju.

Recept na babičkin slivkový džem

Potrebujete:

  • 1,5 kg zrelých sliviek
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 250 ml vody

Postup:

  1. Slivky dôkladne umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky.
  2. Vložte ich do veľkého hrnca, prilejte vodu a na miernom ohni varte približne 30 minút – záleží od toho, ako veľmi sú plody dozreté. Ovocie by sa malo rozvariť na hustejšiu kašu.
  3. Prisypte cukor, premiešajte a nechajte na slabom ohni rozpustiť. Keď sa cukor spojí s ovocím, priveďte zmes do varu a varte ešte asi 10 minút.
  4. Horúci džem ihneď nalejte do vysterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a na hodinu ich obráťte hore dnom.

Čaro jednoduchosti

Slivkový džem možno nie je na prvý pohľad ničím výnimočný, no práve v jeho jednoduchosti sa skrýva skutočné kúzlo. Neobsahuje žiadne zbytočné prísady, pektíny ani chemické zahusťovadlá. Je to iba ovocie, voda a cukor. Ak použijete dostatočne zrelé slivky, džem bude prirodzene hustý, získa sýtu tmavú farbu a typickú mierne kyslastú chuť, ktorá k slivkám neodmysliteľne patrí.

Prečo sa oplatí vrátiť k starým receptom?

Dnes sa mnohé postupy v kuchyni zjednodušujú alebo nahrádzajú modernými polotovarmi. Niekedy je to praktické, no práve tradičné recepty majú svoje nenahraditeľné čaro. Keď si pripravíte džem doma, nielenže budete presne vedieť, čo ste doň dali, ale získate aj zásobu na celú zimu.

Nie je to len o radoch pohárov uložených v špajzi. Je to o spomienkach, vôni, ktorá sa nesie celým domom, a o chuti, ktorá vás dokáže vrátiť späť v čase. Každá lyžička je kúsok jesene uzavretý v skle – a to je hodnota, ktorú žiadny kupovaný džem nedokáže nahradiť.

 Ak máte radi domáce zaváraniny, tento recept určite skúste. Je jednoduchý, poctivý a overený generáciami. A možno sa raz aj vaše deti či vnúčatá budú s úsmevom vracať k poháru slivkového džemu presne tak, ako sa dnes ja vraciam k babičkiným receptom.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať