Známy gastronomický magazín TasteAtlas pravidelne vydáva rebríček tých najchutnejších, ale aj najhorších jedál na svete. Tento zoznam sa neustále mení podľa hodnotení turistov, ktorí svoje gastronomické skúsenosti zdieľajú na tejto obľúbenej platforme. Nedávno zverejnený zoznam najnechutnejších jedál sveta ponúka poriadne zvláštne „pochúťky“. Prekvapením je, že sa v stovke najhorších ocitli hneď tri české pokrmy. Čo teda ľuďom zo zahraničia tak veľmi prekáža? Poďme sa na to pozrieť!
TOP 5 najhorších jedál na svete podľa turistov
Prvenstvo a teda „titul“ absolútne najnechutnejšieho jedla sveta aktuálne drží svið, čo je tradičné islandské jedlo. Ide o uvarenú ovčiu hlavu, servírovanú typicky s rozpučenou kvakou, rebarborovým želé a zemiakovou kašou. Na Islande ide pritom o veľmi cenenú lahôdku, najmä počas tradičného zimného sviatku Þorrablót.
Na druhom mieste skončil pokrm z Fínska s názvom blodpald. Tento pokrm tvoria tmavé knedlíky, ktoré sa vyrábajú zo žitnej či jačmennej múky a krvi zvierat. Kedysi bola obľúbená sobia krv, dnes sa však často používa bravčová. Podáva sa samostatne alebo so zemiakovou kašou. Pre turistov je však táto severská špecialita až priveľmi výrazná.
Bronzová priečka „hnusu“ smeruje opäť na Island. Thorramatur je súbor islandských jedál typických pre sviatok Þorri, ktorý sa oslavuje od polovice januára do polovice februára. Základom sú kúsky fermentovaných rýb a mäsa, nakrájané na malé porcie, ktoré sa podávajú ako jednohubky. Chuť a zápach sú však také intenzívne, že mnohí cudzinci radšej volia hladovku.
Štvrté miesto obsadil čilský chapalele, čo je extrémne suchý, hutný chlieb vyrobený zo zemiakov a múky. Pre mnohých turistov predstavuje chuťové aj textúrové sklamanie.
Prvú päťku uzatvárajú anglické úhory v rôsole (jellied eels), ktoré patria medzi jedlá s veľmi špecifickou želatínovou konzistenciou, čo rozhodne nie je každého šálka čaju.
Zobraziť tento príspevok na InstagramePríspevok, ktorý zdieľa Your Friend In Reykjavik | Tour Guide Iceland (@yourfriendinreykjavik)
Česko „boduje“ v negatívnom rebríčku s tromi jedlami!
Medzi stovkou gastronomických katastrof sa objavili hneď tri pokrmy z Česka, čo mnohých Čechov nepríjemne prekvapilo, keďže nejde o žiadne extrémne jedlá.
Na 32. mieste sa nachádza chlebová polievka. Zahraničným turistom údajne vadí predstava, že je vyrobená zo starého, sušeného chleba. To, že táto polievka môže byť chutná a pripravená aj z čerstvého chleba, prípadne dochutená vývarom, zeleninou či vajíčkom, im zrejme nikto nevysvetlil. V tomto prípade je kritika naozaj trochu prehnaná.
priečka patrí maslovej nátierke, čo vyznieva až bizarne. TasteAtlas ju popisuje ako hustú nátierku zo zakysanej smotany, sušeného mlieka a cmaru, pričom často býva ochutená bylinkami, šunkou, cesnakom alebo paprikou. Pre domácich obľúbená klasika, pre cudzincov záhadné jedlo.
Na 67. pozícii je karlovarský suchár. Ide o plátky toastového chleba upečeného z karlovarskej minerálky a následne vysušené do podoby suchárov. Prečo je takýto jednoduchý produkt tak nelákavý pre turistov, zostáva záhadou.
Zaujímavosťou pritom je, že vlani boli v zozname iné české jedlá, ktoré cudzincom vadili omnoho viac. Vtedy išlo o rybaciu polievku z kapra či hubového kubu, čo sú jedlá s oveľa výraznejším pachom a chuťou, takže ich zaradenie bolo pochopiteľnejšie.
Naši susedia Slováci zatiaľ zostávajú mimo tohto negatívneho rebríčka – nemajú ani jediný „nechutný“ pokrm v prvej stovke.
Chuťové pohladenie na záver – najlepšie jedlá sveta
Aby sme si napravili chuť, pozrime sa aj na tie najlepšie hodnotené jedlá, ktoré vedú súčasný rebríček TasteAtlas.
Prvé miesto aktuálne drží kolumbijská lahôdka lechona. Je to pečené prasa plnené cibuľou, hrachom, čerstvými bylinkami a množstvom aromatického korenia. Mäso sa pečie veľmi dlho, až kým nie je dokonale mäkké. Ide o tradičný pokrm, ktorý sa pripravuje najmä pri veľkých oslavách, pretože jedno takéto pečené prasiatko môže pokojne nasýtiť až stovku hostí.
Strieborná priečka patrí celosvetovo obľúbenej talianskej pizzi Napoletana, ktorá je charakteristická jemným nadýchaným cestom a chrumkavým okrajom. Najtradičnejšia je pizza s paradajkovým základom, mozzarellou, olivovým olejom a bazalkou, ale populárne sú aj verzie so šunkou či smotanovým základom.
Tretie miesto si vyslúžilo brazílske mäso picanha, známe aj ako sirloin cap. Toto šťavnaté hovädzie sa najčastejšie pripravuje na grile ako churrasco, servíruje sa na tenké plátky a je populárne v rôznych kútoch sveta.
Česko ani Slovensko zatiaľ svoje miesto v prvej stovke najlepších pokrmov sveta nenašlo, ale určite majú svoje gastronomické klenoty, ktoré by si miesto v rebríčku zaslúžili.