Máte stále problém s tvorbou ľadu v mrazničke? Tu sú tipy, ako sa ho zbaviť a zabrániť jeho vzniku

námraza
námraza Foto: www.shutterstock.com

Ak chcete znížiť spotrebu energie vo vašej domácnosti, je dôležité vedieť, ako zabrániť nadmernému hromadeniu ľadu v mrazničke. Prebytočný ľad totiž nielen komplikuje jej používanie, ale aj zvyšuje náklady na elektrinu. Pravidelné odmrazovanie je kľúčom k tomu, aby váš spotrebič fungoval správne a slúžil čo najdlhšie. Ako sa teda vyhnúť tvorbe ľadu a čo robiť, ak už vznikne?

Prečo sa námraza objavuje?

Tvorba ľadu v mrazničke je spôsobená kolísaním teplôt. Vždy, keď otvoríte dvere mrazničky, dovnútra sa dostane teplejší vzduch. Ten sa na studených stenách kondenzuje a postupne sa mení na ľad. Častejšie otváranie dverí vedie k rýchlejšej tvorbe hrubšej vrstvy námrazy.

Ako predchádzať tvorbe námrazy?

Uistite sa, že dvierka mrazničky sú vždy pevne zatvorené a pravidelne kontrolujte ich tesnenie. Skúste mrazničku otvárať čo najmenej a naraz vyberte všetko, čo potrebujete. Taktiež nezabudnite na pravidelné odmrazovanie, čo pomôže predchádzať hromadeniu ľadu.

odstraňovanie námrazy
odstraňovanie námrazy Foto: www.freepik.com

Postup pri odmrazovaní

Najprv mrazničku vypnite z elektrickej siete. Potraviny dočasne uložte do chladničky alebo prenosného chladiaceho boxu. Nechajte ľad prirodzene roztopiť alebo proces urýchlite tým, že dovnútra umiestnite misky s teplou vodou. Po roztopení ľadu spotrebič dôkladne umyte teplou vodou a nechajte úplne vyschnúť. Až potom môžete mrazničku znovu zapojiť.

Tipy na zníženie tvorby ľadu

Jedným z osvedčených trikov na minimalizáciu tvorby námrazy je použiť jedlú sódu. Po odmrazení mrazničky ju vyčistite roztokom jedlej sódy a teplej vody. Podobne funguje aj roztok z octu, ktorý okrem toho, že ničí baktérie, neutralizuje aj nepríjemné pachy.

Správne umiestnenie spotrebiča

Veľmi dôležité je aj to, kam mrazničku umiestnite. Dbajte na to, aby nebola v blízkosti zdrojov tepla, napríklad radiátorov alebo rúr. Zabezpečte tiež dostatočný priestor na odvetrávanie okolo spotrebiča.

odmrazovanie
odmrazovanie Foto: www.shutterstock.com

Optimálna teplota v mrazničke

Pre zamedzenie vzniku nadmerného ľadu udržiavajte teplotu v mrazničke medzi -18 °C a -20 °C. Nižšie teploty môžu spôsobovať rýchlejšiu tvorbu ľadu, takže ich nastavenie je veľmi dôležité.

Vlhké potraviny – veľký problém

Nikdy nedávajte do mrazničky vlhké potraviny. Pred uskladnením ich dôkladne osušte, pretože práve vlhkosť je jednou z hlavných príčin nadmerného hromadenia ľadu.

Ak budete tieto tipy dodržiavať, vaša mraznička bude fungovať efektívnejšie a bez zbytočnej tvorby ľadu, čo vám ušetrí energiu aj čas.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať