Máte plnú pivnicu jabĺk? Tento trik z nich spraví domáci alkohol, ktorý prekoná aj víno

jablkový alkohol
jablkový alkohol Foto: www.shutterstock.com

Tento rok sa mnohým záhradkárom urodilo naozaj požehnane jabĺk. Ak patríte medzi nich a už neviete, čo s nimi, je ideálny čas vyskúšať niečo nové – výrobu domáceho cideru, teda kvaseného jablčného nápoja. Na jeho prípravu v podstate nepotrebujete nič viac než kvalitné jablká a trocha trpezlivosti.

Trocha histórie a tradície

Cider má svoje korene v západnej Európe – obľubujú ho najmä vo Francúzsku, Veľkej Británii či Belgicku, pričom každá krajina si vytvorila vlastnú verziu tohto nápoja. Ide o jemne perlivý alkoholický mok, ktorého obsah alkoholu sa pohybuje od 1,2 až po 8,5 percenta.

Na Slovensku či v Česku sa jablká kedysi nechávali kvasiť predovšetkým kvôli výrobe pálenky. Občas sa vyrábal aj tzv. jablkový burčiak, no ten bol skôr náhradou, keď nebolo dosť hrozna. Po roku 1989 sa k nám začali dovážať prvé zahraničné cideri a dnes ich už vyrába viacero domácich firiem.

Prečo si dopriať pohár cideru

Hoci ide o alkoholický nápoj, pri rozumnej konzumácii má aj svoje benefity. Cider je bohatý na antioxidanty – dokonca ich obsahuje viac ako známy zelený čaj. Okrem toho je zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, pomáha pri únave a môže uľaviť pri podráždenom žalúdku.

Čo budete potrebovať

Na prípravu domáceho cideru postačia jablká, nádoba na kvasenie (ideálne demižón), kvasná zátka alebo aspoň pevne prichytený látkový kryt, a hadička na stočenie. Celý proces prebieha prirodzeným kvasením, ktoré však treba sledovať a usmerňovať. Dôležité je aj prostredie – cider sa pripravuje najlepšie v pivnici, kde je chlad a stabilná teplota.

Správne jablká sú základ

Použiť môžete prakticky akýkoľvek druh, najlepšie sú však tie kyslejšie. Musia byť v bezchybnom stave – nesmú byť nahnité, otlačené ani inak poškodené. Ak chcete zvýšiť obsah alkoholu vo výslednom nápoji, nechajte jablká pár týždňov odležať v pivnici. Vďaka tomu sa časť škrobov zmení na cukry, ktoré sa potom lepšie premenia na alkohol.

Príprava muštu

Základom je jablčný mušt. Môžete si ho dať pripraviť v muštárni či pálenici, alebo si ho vyrobiť doma, ak máte muštovač. Dá sa to zvládnuť aj pomocou odšťavňovača, no tento spôsob je pracnejší a časovo náročnejší.

Sterilita je kľúčová

Pri výrobe cideru sa dá postupovať rôznymi spôsobmi – od jednoduchších až po zložitejšie. Nech si vyberiete ktorýkoľvek, pamätajte, že čistota je absolútne nevyhnutná. Všetky nádoby a pomôcky musia byť dokonale umyté a zbavené nečistôt. Počas prípravy si vždy umývajte ruky a počas kvasenia cider neochutnávajte, aby ste nenarušili proces.

Ak nechcete príliš experimentovať, nalejte mušt do demižónu, uzavrite ho kvasnou zátkou a nechajte prírodu pracovať. Zátka zabezpečí, že plyny vznikajúce pri kvasení budú odchádzať von, no vzduch sa dnu nedostane. Ak zátku nemáte, môžete použiť pevne prichytený látkový kryt s gumičkou.

Ako dlho nechať kvasiť

Demižón uložte do pivnice s teplotou okolo 10–15 °C a nechajte kvasenie prebiehať približne dva mesiace. Potom cider stočte do čistých fliaš – pokojne aj do PET fliaš – a nechajte ho ešte pár dní dozrieť. Potom je pripravený na ochutnávanie.

Otvorený cider by sa mal čo najskôr spotrebovať, preto je praktickejšie rozlievať ho do menších fliaš. Správne uskladnený vydrží niekoľko mesiacov.

Cider so zákvasom pre skúsených

Ak patríte medzi tých, ktorí radi experimentujú, môžete si pomôcť tzv. zákvasom. Ten pripravíte jednoducho – do plastovej fľaše nalejete trochu moštu, fľašu stlačíte a necháte pár dní pri izbovej teplote. Postupne sa nafúkne, pretože vo vnútri vznikajú plyny. Vtedy treba byť opatrný – ak fľašu otvoríte príliš neskoro, môže prasknúť.

Obsah potom nalejte do demižónu, kde sa už rozbehne intenzívne kvasenie. Po jeho ukončení stačí cider stočiť a máte hotový domáci nápoj, ktorý chutí lepšie ako väčšina kupovaných verzií.

 Takto pripravený domáci cider je nielen chutným osviežením jesenných dní, ale aj dôkazom, že tradičné spôsoby spracovania ovocia majú stále svoje čaro.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať