Polievky patria medzi obľúbené jedlá mnohých rodín, či už ako predkrm alebo plnohodnotné jedlo. Ich význam pre naše zdravie však málo kedy vynikne tak, ako by si zaslúžil. Tento recept na zázračnú polievku však dokazuje, že polievka môže byť nielen lahodná, ale aj skutočným pomocníkom pre zdravie. Obsahuje ingrediencie, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, eliminovať zápaly a podporovať regeneráciu organizmu.
Prečo zaradiť polievky do jedálnička?
Ak cítite oslabenie, nachladnutie alebo vyčerpanie, teplá polievka dokáže telu poskytnúť potrebnú energiu a živiny. Navyše kombinácia Ďrstvých surovín a tepla má pozitívny vplyv na zlepšenie imunity. Táto konkrétna polievka z batatov a karfiolu nie je len tradičným receptom, ale výnimočným spojením chute a zdravotných benefitov.
Recept: Krémová polievka z batatov, karfiolu a kokosového mlieka
Na prípravu tohto jedla budete potrebovať nasledujúce suroviny a niekoľko krokov:
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké červené papriky
- 3 šalotky
- 1 veľký sladký zemiak (batat)
- 1 celá hlávka cesnaku v šupke
- 1 stredne veľký karfiol rozdelený na ružičky
- 1 čl mletej papriky
- 1 čl kari korenia
- ½ Čl mletej rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- olivový olej
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Predhriatie rúry: Rúru si nastavte na 200 °C a nechajte ju zohriať.
- Príprava zeleniny: Na plech poukladajte papriky, šalotky, batat a celú hlávku cesnaku v šupke. Karfiol obalíte v zmesi pripravenej z mletej papriky, kari, rasce, soli a čierneho korenia. Všetko pokvapkajte olivovým olejom.
- Pečenie: Zeleninu vložte do predhriatej rúry a pečte približne 35 minút, kým nezačne zľahka hnednúť a nebude mäkká na dotyk.
- Chladenie a čistenie: Po upečení nechajte zeleninu mierne vychladnúť. Z paprík odstráňte semienka a zo strúžikov cesnaku vytlačte dužinu.
- Mixovanie: Do mixéra vložte upečenú zeleninu, pridajte zeleninový vývar a kokosové mlieko. Mixujte dohladka. Ak je polievka príliš hustá, pridajte ešte trochu vývaru.
- Dochutenie: Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ alebo korenie.
Servírovanie: Pri podávaní ozdobte polievku odloženými ružičkami karfiolu, pokvapkajte kokosovým mliekom a posypte petržlenovou vňaťou.
Prečo je táto polievka taká účinná?
Bataty (sladké zemiaky)
Bataty sú známe svojimi bohatými zásobami antioxidantov, vitamínov A a C. Tieto látky sústavne chránia organizmus pred zápalmi a podporujú zdravie očí a pokožky. Ich nízky glykemický index je navyše ideálny pre stabilizáciu hladiny cukru v krvi.
Karfiol
Karfiol je pokladnicou vlákniny, vitamínu K a antioxidantov. Táto zelenina zasýti na dlhšiu dobu a je skvelou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravú hmotnosť.
Kari korenie
Kurkumín, ktorý je hlavnou zložkou kari korenia, je známy svojimi silnými protizápalovými účinkami. Navyše podporuje činnosť tráviaceho traktu, zlepšuje produkciu enzýmov a zmierňuje nepríjemnosti spojené s trávením.
Pridané benefity
Okrem užitočných vlastností hlavných ingrediencií má táto polievka ešte jednu veľkú výhodu – je mimoriadne jednoduchá na prípravu a vhodná aj pre vegetariánov. Navyše sa dá podávať ako hlavé jedlo alebo ako doplnok kýmkoľvek menu.
Ak chcete spojiť lahodný zážitok súčasne s pozitívnym vplyvom na svoje zdravie, táto polievka je dokonalou voľbou. Vyskúšajte tento recept, ktorý prinesie teplo, energiu a zdravotné benefity do každého dňa.