Legendárne oplátky, ktoré zmizli, no zostali v spomienkach. Ako si ich môžete pripomenúť doma

grilážky
grilážky Foto: depositphotos.com

Krehké, sladké a s jemnou orechovo-karamelovou plnkou – také boli oplátky, ktoré sa mnohým ľuďom navždy zapísali do pamäti. Ich zvlnený tvar, lahodná vôňa a nezameniteľná chuť z nich urobili symbol detstva i sviatočných chvíľ. Hoci sa dnes už nevyrábajú, spomienka na ne zostáva živá.

Ako vznikli a čím boli výnimočné

Tieto oplátky sa začali vyrábať v druhej polovici minulého storočia v jednej z tradičných československých tovární na sladkosti. Ich charakteristický tvar vznikal pomocou špeciálnych foriem, ktoré im dodávali typické zvlnenie – práve podľa neho dostali aj svoj názov.

Vyrábali sa v dvoch základných príchutiach – čokoládovej a grilážkovej.
Druhá z nich, s orechovo-karamelovou náplňou, sa stala jednoznačne obľúbenejšou. Sladká aróma sa šírila po celom byte vždy, keď sa otvoril obal, a mnohí si dodnes spomínajú na ten pocit, keď sa o posledný kúsok musela deliť celá rodina.

Prečo sa prestali vyrábať

Po dlhých rokoch úspechu sa výroba týchto oplátok postupne skončila. Hlavným dôvodom bola technologická náročnosť – špeciálne pečacie formy, ktoré vytvárali vlnitý tvar, sa nedali použiť pri výrobe iných druhov sladkostí.
Výrobný proces bol teda drahý a časom prestal byť pre podnik ekonomicky výhodný.

Zmenili sa aj nároky trhu – pribúdali nové druhy sladkostí a spotrebitelia hľadali iné chute. Napriek tomu sa tieto oplátky stali trvalou súčasťou spomienok a nostalgie.

Sladkosti, ktoré zostali len v pamäti

Obdobie bývalého Československa bolo bohaté na domáce sladkosti, ktoré sa vyrábali z jednoduchých surovín, no s veľkým dôrazom na chuť. Niektoré sa vyrábajú dodnes, iné – rovnako ako tieto legendárne oplátky – zostali len v spomienkach.

Pre mnohých symbolizujú časy, keď sa veci robili poctivo a jednoducho. Kúsok takejto sladkosti nebol len maškrtou, ale aj malou radosťou, ktorá spríjemnila bežný deň.

Ako si ich môžete pripomenúť doma

Aj keď pôvodné oplátky z obchodov zmizli, ich chuť si možno pripomenúť domácou verziou. Recept je nenáročný a zvládne ho aj ten, kto s pečením iba začína. Stačí trocha trpezlivosti a chuť experimentovať.

Na prípravu budete potrebovať:

  • kryštálový cukor
  • orechy (napríklad lieskovce alebo mandle)
  • maslo
  • tortové oplátky
  • práškový cukor
  • trochu mlieka alebo smotany

Postup:

  1. Na panvici s hrubým dnom nechajte pomaly roztopiť cukor, kým nezíska zlatistú farbu.
  2. Pridajte nasekané a opražené orechy, premiešajte a nechajte krátko povariť.
  3. Zmes vylejte na papier na pečenie, nechajte vychladnúť a potom ju rozmixujte na jemný prášok – to je vaša grilážka.
  4. Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do peny, pridajte rozdrvenú grilážku a nakoniec trochu mlieka alebo smotany, aby mal krém správnu konzistenciu.
  5. Krém natrite medzi dve oplátky, zaťažte ich a nechajte stuhnúť v chladničke aspoň pol hodiny.

Tipy pre dokonalý výsledok

  • Grilážku si môžete pripraviť vopred, v uzavretej nádobe vydrží aj niekoľko týždňov.
  • Krém by mal byť hustý, aby z oplátok nevytekal.
  • Hotové oplátky uchovávajte v chladničke – vydržia niekoľko dní a ich chuť sa ešte zjemní.

Chuť, ktorá sa nedá zabudnúť

Tieto legendárne oplátky patria k tým, ktoré si ľudia spájajú s detstvom a rodinnou pohodou. Aj keď sa už nevyrábajú, ich meno a chuť prežili v spomienkach mnohých generácií.

Domáca verzia síce nie je úplne rovnaká ako pôvodná, no prináša niečo, čo sa nedá kúpiť – návrat do čias, keď bol každý kúsok sladkosti malým sviatkom.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať