Ktoré potraviny nikdy nepatria do mrazničky? Tieto chyby robí väčšina ľudí

Mraznička
Mraznička Foto: www.shutterstock.com

Mraznička patrí medzi najväčších pomocníkov v domácnosti. Umožňuje nám udržať jedlo čerstvé celé mesiace, predĺžiť jeho trvanlivosť a mať zásoby pripravené kedykoľvek po ruke. Mnohí si preto myslia, že zamraziť možno prakticky všetko. Pravda je však iná – niektoré potraviny mrazenie znesú bez problémov, iné sa po vybratí z mrazničky premenia na nejedlú kašu alebo stratia všetky svoje vlastnosti. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému plytvaniu a zdravotným rizikám, oplatí sa vedieť, čo do mrazničky v žiadnom prípade nedávať.

1. Opätovné zmrazovanie je vážna chyba

Ak ste už raz jedlo rozmrazili, nikdy ho nedávajte späť do mrazničky. Platí to pri mäse, rybách, zelenine, ale aj pri hotových jedlách. Počas rozmrazovania sa v potravinách aktivujú baktérie, ktoré sa začnú množiť. A hoci nízka teplota mrazničky ich rast spomalí, nezabije ich úplne. Pri opätovnom použití potom riskujete zdravotné problémy – od miernych tráviacich ťažkostí až po vážnu otravu jedlom. Zvyšky pokrmov preto radšej odložte do chladničky a zjedzte ich do dvoch dní.

2. Ovocie a zelenina plné vody

Nie všetky druhy zeleniny a ovocia sa dajú zmrazovať. Tie, ktoré obsahujú veľa vody, sa po rozmrazení zmenia na kašovitú, nevyužiteľnú hmotu. Typickými príkladmi sú:

  • jablká,
  • zeler,
  • zemiaky,
  • melón,
  • hlávkový šalát.

Ak takýto produkt zamrazíte, po rozmrazení stratí nielen štruktúru, ale aj chuť. Napríklad listový šalát sa už nedá použiť do čerstvých jedál, zostane z neho len rozmočená zmes, vhodná možno pre hydinu.

3. Čerstvé bylinky – stratíte arómu aj chuť

Mnohí skúšajú uložiť prebytočné bylinky do mrazničky s tým, že si ich uchovajú na neskôr. Realita však býva sklamaním – po rozmrazení sa premenia na nevzhľadnú, mazľavú hmotu bez chuti a vône. Ak chcete bylinky skladovať, zvoľte radšej sušenie, naloženie do soli alebo do kvalitného oleja. Takto si zachovajú svoje arómy a vydržia vám celé mesiace.

4. Sklenené fľaše a plechovky – recept na pohromu

Nápoje sa do mrazničky vkladajú často, keď ich chceme rýchlo schladiť. Ak na ne však zabudnete, hrozí problém. Tekutina pri mrazení zväčšuje svoj objem, a tak môže sklenená fľaša prasknúť alebo plechovka vybuchnúť. Následkom je nielen zničený obal, ale aj veľký neporiadok v celej mrazničke. Oveľa bezpečnejšie je dať nápoj do vedra s ľadom – ochladí sa rýchlo a bez rizika.

5. Vajíčka v škrupinke môžu explodovať

Deti to často skúšajú ako experiment – celé vajce do mrazničky. Výsledok je však predvídateľný: vnútro sa rozpína, škrupinka praskne a v mrazničke ostane ťažko umývateľný neporiadok. Ak si chcete vajíčka predsa len uskladniť v mrazničke, najprv ich rozbite a žĺtky s bielkami dajte do uzatvárateľnej nádoby. Takto vydržia a môžete ich neskôr použiť pri pečení alebo varení.

6. Mlieko, jogurty a iné mliečne výrobky

Mrazenie a mliečne produkty nejdú dokopy. Po rozmrazení sa mlieko a jogurt zrazia – oddelí sa vodnatá tekutina od hrudiek. Krémová konzistencia je preč a namiesto chutného výrobku získate nepeknú masu. To isté platí aj pre niektoré syry a smotanu. Ak vám zostane viac mlieka alebo jogurtu, radšej ich spracujte do cesta, omáčok alebo polievok, než aby ste ich vkladali do mrazničky.

Mraznička – výborný pomocník, ale s rozumom

Zmrazovanie je skvelý spôsob, ako predĺžiť životnosť potravín, no treba vedieť, čo do mrazničky patrí a čo nie. Vyhnite sa opakovanému mrazeniu, neukladajte do nej plodiny s vysokým obsahom vody, čerstvé bylinky, vajcia v škrupinke, mliečne výrobky a určite nie sklenené fľaše či plechovky. Takto si ušetríte nielen nervy a čas pri upratovaní, ale predovšetkým zdravie a peniaze.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať