Zabudnite na klasický rožok s maslom a šunkou. A najlepšie rovno aj na každodenné rána plné starostí, čo zase zabaliť deťom do školy. Máme pre vás niekoľko tipov na desiaty, ktoré si deti môžu pripraviť samé – rýchlo, jednoducho a s radosťou. A čo je najlepšie – ak si niečo pripravia vlastnoručne, s veľkou pravdepodobnosťou to aj zjedia.
Ráno už nebude o unavených rodičoch, ktorí v polospánku hľadajú po kuchyni, čo by dali potomkovi na desiatu. Deti totiž dokážu aj obyčajné jedlo premeniť na kreatívne dobrodružstvo – a bola by škoda to nevyužiť. Zapojte ich do prípravy! Vďaka týmto jednoduchým receptom to zvládnu hravo – najlepšie večer vopred, aby ste si ráno mohli v pokoji vychutnať kávu.
Kakaové minibábovičky s kefírom
(cca 8 kusov, čas prípravy: 40 minút)
Malé, voňavé a čokoládové – tri dôvody, prečo ich deti zbožňujú. Vy zase oceníte, že sú z kefíru a špaldovej múky, takže nielen chutia, ale sú aj o niečo zdravšie. Ideálne riešenie na sladkú desiatu, ktorá zmizne z krabičky skôr, než zazvoní na prestávku.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej špaldovej múky (najlepšie celozrnnej) + trochu na vysypanie formy
- 400 ml kefíru
- 2 lyžice kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva (cca 6 g)
- 3 vajcia
- 80 g cukru
- 70 g masla + na vymastenie formy
- kvapka vanilkového extraktu
Postup:
- Maslo roztopte a nechajte trochu vychladnúť. Múku premiešajte s kakaom a práškom do pečiva. Formu na minibábovky vymažte maslom a vysypte múkou.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny, potom pridajte kefír a vanilkový extrakt. Do tekutej zmesi postupne prisypávajte sypké suroviny a miešajte, kým nevznikne polotekuté cesto.
- Nalejte do formičiek a pečte pri 160 °C približne 25 minút. Po dopečení nechajte bábovky vo forme aspoň 10 minút, potom ich opatrne vyklopte.
Tip: Ak do cesta pridáte nasekanú čokoládu alebo oriešky, získate ešte bohatšiu chuť.
Domáce bagetky à la pizza
(4 porcie, čas prípravy: 20 minút)
Chrumkavé, voňavé a plné obľúbených prísad – kombinácia pizze a bagety je jednoducho neodolateľná. Deti si ich môžu samy ozdobiť a poskladať podľa svojej chuti. A verte, že domov sa z tejto desiaty nič nevráti.
Ingrediencie:
- 4 minibagety
- ½ lyžičky granulovaného cesnaku
- 150 g paradajkového pretlaku
- 3 lyžice olivového oleja
Na obloženie:
- 200 g mozzarelly
- pár plátkov šunky
- pár plátkov salámu (napr. milánskeho typu)
- 2 lyžice olív
- hrsť cherry paradajok
- 1 paprika
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Bagety rozpoľte pozdĺžne, paradajky prekrojte a papriku nakrájajte na tenké plátky.
- V miske premiešajte cesnak, pretlak a olivový olej. Touto zmesou potrite bagety, potom ich obložte surovinami podľa chuti a navrch nasypte natrhanú mozzarellu.
- Dajte piecť na 8–10 minút, kým syr nezozlatne a bagety nebudú chrumkavé.
💡 Tip: Ak sa bojíte, že sa náplň počas cesty do školy rozpadne, posypte ju strúhaným syrom. Po rozpečení sa všetko pekne spojí.
Tapiokový puding s medovou granolou a ovocím
(4 porcie, čas prípravy: 30 minút)
Ľahký, bezlepkový a výživný dezert, ktorý chutí malým aj veľkým. Tapiokové perly vytvárajú zaujímavú štruktúru a s granolou, jogurtom a ovocím vznikne dokonalá desiata do školy aj do práce.
Ingrediencie:
Puding:
- 150 g tapiokových guličiek
- 250 ml kokosového mlieka
- 500 ml vody
- 80 ml javorového sirupu
Granola:
- 150 g ovsených (alebo bezlepkových) vločiek
- 100 g zmesi orechov
- 1 lyžica semienok (ľanových, chia či konopných)
- 50 g masla
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica cukru
- ½ lyžičky škorice
- 2–3 lyžice hrozienok alebo brusníc
- jogurt a ovocie na ozdobenie
Postup:
- Tapiokové perly namočte aspoň na 2 hodiny. Medzitým si pripravte granolu – vločky, orechy a semienka dajte do misy. Maslo s medom rozpustite a keď začne jemne bublať, nalejte ho na vločky. Pridajte cukor a škoricu, premiešajte a pečte na plechu pri 170 °C asi 15 minút. Po vychladnutí pridajte hrozienka.
- Na puding zlejte vodu z tapioky, do hrnca nalejte kokosové mlieko a vodu, pridajte javorový sirup a priveďte k varu. Prisypte guličky a za občasného miešania varte 10–15 minút, kým zmes nezhustne.
- Rozdeľte do pohárikov, nechajte vychladnúť a navrch pridajte jogurt, ovocie a granolu.
Tip: Na prenášanie sú ideálne uzatvárateľné plastové kelímky alebo malé zaváracie poháriky.
Slané palacinkové wrapy
(4 porcie, čas prípravy: 40 minút)
Kto by nemal rád palacinky? Táto slaná verzia je ideálna na spestrenie školských desiat. Deti si ich môžu samy plniť, natierať aj rolovať – a pritom sa skvelo zabavia.
Ingrediencie:
- 250 g pohánkovej múky
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2 lyžice nasekaných byliniek (petržlen, bazalka, tymian)
- 1 lyžička soli
- olej na pečenie
Náplň:
- pár plátkov šunky
- pár plátkov syra
- nakrájaná zelenina (paprika, uhorka, mrkva, paradajky)
- 150 g žervé (klasické alebo ochutené)
Postup:
- V miske rozšľahajte vajcia s mliekom, pridajte soľ, bylinky a postupne prisypávajte múku.
- Na panvici potrite troškou oleja a upečte tenké palacinky. Po vychladnutí ich potrite žervé, pridajte šunku, syr a zeleninu, potom zrolujte a nakrájajte na menšie kúsky.
Tip: Ak máte chuť na sladkú verziu, vynechajte soľ a pripravte si ju s džemom alebo ovocím. Deti si rady vymyslia vlastné kombinácie.
Tieto štyri recepty sú dôkazom, že školská desiata nemusí byť nudná ani pre rodičov, ani pre deti. Stačí trochu fantázie – a z obyčajného rána sa stane chutný začiatok dňa.