Koniec nudným desiatam! 4 geniálne recepty, ktoré si vaše deti pripravia samy a zamilujú si ich

minibábovky
minibábovky Foto: www.shutterstock.com

Zabudnite na klasický rožok s maslom a šunkou. A najlepšie rovno aj na každodenné rána plné starostí, čo zase zabaliť deťom do školy. Máme pre vás niekoľko tipov na desiaty, ktoré si deti môžu pripraviť samé – rýchlo, jednoducho a s radosťou. A čo je najlepšie – ak si niečo pripravia vlastnoručne, s veľkou pravdepodobnosťou to aj zjedia.

Ráno už nebude o unavených rodičoch, ktorí v polospánku hľadajú po kuchyni, čo by dali potomkovi na desiatu. Deti totiž dokážu aj obyčajné jedlo premeniť na kreatívne dobrodružstvo – a bola by škoda to nevyužiť. Zapojte ich do prípravy! Vďaka týmto jednoduchým receptom to zvládnu hravo – najlepšie večer vopred, aby ste si ráno mohli v pokoji vychutnať kávu.

Kakaové minibábovičky s kefírom

(cca 8 kusov, čas prípravy: 40 minút)

Malé, voňavé a čokoládové – tri dôvody, prečo ich deti zbožňujú. Vy zase oceníte, že sú z kefíru a špaldovej múky, takže nielen chutia, ale sú aj o niečo zdravšie. Ideálne riešenie na sladkú desiatu, ktorá zmizne z krabičky skôr, než zazvoní na prestávku.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej špaldovej múky (najlepšie celozrnnej) + trochu na vysypanie formy
  • 400 ml kefíru
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva (cca 6 g)
  • 3 vajcia
  • 80 g cukru
  • 70 g masla + na vymastenie formy
  • kvapka vanilkového extraktu

Postup:

  1. Maslo roztopte a nechajte trochu vychladnúť. Múku premiešajte s kakaom a práškom do pečiva. Formu na minibábovky vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny, potom pridajte kefír a vanilkový extrakt. Do tekutej zmesi postupne prisypávajte sypké suroviny a miešajte, kým nevznikne polotekuté cesto.
  3. Nalejte do formičiek a pečte pri 160 °C približne 25 minút. Po dopečení nechajte bábovky vo forme aspoň 10 minút, potom ich opatrne vyklopte.

Tip: Ak do cesta pridáte nasekanú čokoládu alebo oriešky, získate ešte bohatšiu chuť.

Domáce bagetky à la pizza

(4 porcie, čas prípravy: 20 minút)

Chrumkavé, voňavé a plné obľúbených prísad – kombinácia pizze a bagety je jednoducho neodolateľná. Deti si ich môžu samy ozdobiť a poskladať podľa svojej chuti. A verte, že domov sa z tejto desiaty nič nevráti.

Ingrediencie:

  • 4 minibagety
  • ½ lyžičky granulovaného cesnaku
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice olivového oleja

Na obloženie:

  • 200 g mozzarelly
  • pár plátkov šunky
  • pár plátkov salámu (napr. milánskeho typu)
  • 2 lyžice olív
  • hrsť cherry paradajok
  • 1 paprika

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Bagety rozpoľte pozdĺžne, paradajky prekrojte a papriku nakrájajte na tenké plátky.
  2. V miske premiešajte cesnak, pretlak a olivový olej. Touto zmesou potrite bagety, potom ich obložte surovinami podľa chuti a navrch nasypte natrhanú mozzarellu.
  3. Dajte piecť na 8–10 minút, kým syr nezozlatne a bagety nebudú chrumkavé.

💡 Tip: Ak sa bojíte, že sa náplň počas cesty do školy rozpadne, posypte ju strúhaným syrom. Po rozpečení sa všetko pekne spojí.

Tapiokový puding s medovou granolou a ovocím

(4 porcie, čas prípravy: 30 minút)

Ľahký, bezlepkový a výživný dezert, ktorý chutí malým aj veľkým. Tapiokové perly vytvárajú zaujímavú štruktúru a s granolou, jogurtom a ovocím vznikne dokonalá desiata do školy aj do práce.

Ingrediencie:

Puding:

  • 150 g tapiokových guličiek
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 500 ml vody
  • 80 ml javorového sirupu

Granola:

  • 150 g ovsených (alebo bezlepkových) vločiek
  • 100 g zmesi orechov
  • 1 lyžica semienok (ľanových, chia či konopných)
  • 50 g masla
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • 2–3 lyžice hrozienok alebo brusníc
  • jogurt a ovocie na ozdobenie

Postup:

  1. Tapiokové perly namočte aspoň na 2 hodiny. Medzitým si pripravte granolu – vločky, orechy a semienka dajte do misy. Maslo s medom rozpustite a keď začne jemne bublať, nalejte ho na vločky. Pridajte cukor a škoricu, premiešajte a pečte na plechu pri 170 °C asi 15 minút. Po vychladnutí pridajte hrozienka.
  2. Na puding zlejte vodu z tapioky, do hrnca nalejte kokosové mlieko a vodu, pridajte javorový sirup a priveďte k varu. Prisypte guličky a za občasného miešania varte 10–15 minút, kým zmes nezhustne.
  3. Rozdeľte do pohárikov, nechajte vychladnúť a navrch pridajte jogurt, ovocie a granolu.

Tip: Na prenášanie sú ideálne uzatvárateľné plastové kelímky alebo malé zaváracie poháriky.

Slané palacinkové wrapy

(4 porcie, čas prípravy: 40 minút)

Kto by nemal rád palacinky? Táto slaná verzia je ideálna na spestrenie školských desiat. Deti si ich môžu samy plniť, natierať aj rolovať – a pritom sa skvelo zabavia.

Ingrediencie:

  • 250 g pohánkovej múky
  • 500 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice nasekaných byliniek (petržlen, bazalka, tymian)
  • 1 lyžička soli
  • olej na pečenie

Náplň:

  • pár plátkov šunky
  • pár plátkov syra
  • nakrájaná zelenina (paprika, uhorka, mrkva, paradajky)
  • 150 g žervé (klasické alebo ochutené)

Postup:

  1. V miske rozšľahajte vajcia s mliekom, pridajte soľ, bylinky a postupne prisypávajte múku.
  2. Na panvici potrite troškou oleja a upečte tenké palacinky. Po vychladnutí ich potrite žervé, pridajte šunku, syr a zeleninu, potom zrolujte a nakrájajte na menšie kúsky.

Tip: Ak máte chuť na sladkú verziu, vynechajte soľ a pripravte si ju s džemom alebo ovocím. Deti si rady vymyslia vlastné kombinácie.

Tieto štyri recepty sú dôkazom, že školská desiata nemusí byť nudná ani pre rodičov, ani pre deti. Stačí trochu fantázie – a z obyčajného rána sa stane chutný začiatok dňa.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať