Kedysi som mrazničku rozmrazovala pol dňa. S novým trikom mám hotovo za pár minút

odstraňovanie námrazy a odmrazovanie mrazničky
odstraňovanie námrazy a odmrazovanie mrazničky Foto: www.shutterstock.com

Mraznička je v domácnosti nenahraditeľným pomocníkom, vďaka ktorému máme možnosť dlhodobo skladovať nielen čerstvé, ale aj pripravené jedlá. Aby však tento priestor zostal skutočne užitočný, je potrebné pravidelne odstraňovať neželaný ľad. Zatiaľ čo moderné mrazničky sa dokážu odmraziť samy, v prípade starších modelov to ostáva na nás – ideálne aspoň raz či dvakrát do roka.

Odmrazením mrazničky nielen predídete plytvaniu miestom, ale znížite aj náklady na elektrinu. Vrstva námrazy totiž zaberá miesto, kde by mohli byť potraviny a niekedy dokonca môže spôsobiť, že dvierka nedosadnú správne, čo zvyšuje teplotu v mrazničke. Teplotné výkyvy ovplyvňujú kvalitu uložených potravín a urýchľujú tvorbu ďalšieho ľadu, čo zvyšuje spotrebu energie. Aby ste tomu predišli, mali by ste námrazu udržiavať na úrovni maximálne 2 cm.

Pomôcky na rýchle rozmrazovanie. Horúca voda a plastová špachtľa

Pred samotným rozmrazovaním mrazničku vypnite z elektriny a všetky uložené potraviny vyberte. Zabaľte ich do vrstvy novín a položte vedľa seba, aby si vzájomne pomáhali udržať chlad. Na zachytenie vody, ktorá bude odtekať, rozložte okolo mrazničky staré uteráky.

Potom si nachystajte plastovú špachtľu – tá je bezpečná a nespôsobí poškodenie povrchu mrazničky. Na steny s ľadom položíte misku s horúcou vodou a každú štvrťhodinu ju vymeňte, aby sa teplota udržiavala. Špachtľu si môžete nahriať v tejto vode, čo zefektívni odstraňovanie námrazy. Pri odmrazovaní sa vyhnite ostrým predmetom, ako sú nože, ktoré by mohli mrazničku poškodiť.

Na záver mrazničku vytrite a organizujte potraviny s rozumom

Po odstránení ľadu vyčistite vnútro mrazničky roztokom sódy bikarbóny, ktorá odstráni pachy a pomôže obmedziť hromadenie vlhkosti. Na ťažšie dostupné kúty môžete použiť starú zubnú kefku.

Pri ukladaní potravín naspäť venujte čas ich organizácii. Vyhnite sa preplneniu mrazničky, aby mal studený vzduch dostatočný priestor na cirkuláciu. To pomôže udržať potraviny kvalitne zmrazené a zníži riziko tvorby námrazy, čo zabezpečí efektívnejšiu prevádzku spotrebiča a znižuje jeho energetické nároky.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať