Jedzte každý deň hŕstku týchto tmavých plodov a vaše srdce sa vám poďakuje

arónia
arónia Foto: www.shutterstock.com

Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa) je ker pochádzajúci zo Severnej Ameriky. Už pôvodní obyvatelia – indiánske kmene – využívali jeho plody ako súčasť stravy a na posilnenie organizmu. Dnes sa pestuje aj v Európe, často v záhradách, ale aj vo veľkom pre spracovateľský priemysel.

Na prvý pohľad pripomína plody jarabiny, no bobule sú väčšie a majú sýtu čierno-fialovú farbu. Ich chuť je výrazne trpká a sťahujúca, čo spôsobuje vysoký obsah trieslovín. V angličtine preto nesú názov chokeberry – „dusivá bobuľa“.

Čo arónia obsahuje?

Arónia je mimoriadne bohatá na antioxidanty, predovšetkým polyfenoly, flavonoidy a antokyaníny. Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály a tým chránia bunky pred poškodením. Práve vysoký obsah týchto ochranných látok robí z arónie jednu z najbohatších prírodných potravín na antioxidanty vôbec.

Okrem toho obsahuje vitamíny C a K, železo, zinok, mangán a vlákninu, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.

Preukázané účinky arónie

Výskumy, ktoré prebehli na ľuďoch, ukázali viacero pozitívnych účinkov:

  • Podpora srdca a ciev – pravidelná konzumácia štiav alebo extraktov z arónie môže znižovať krvný tlak a zlepšovať pružnosť ciev.
  • Zníženie cholesterolu – niektoré štúdie potvrdili pokles celkového aj LDL cholesterolu u ľudí s vyššími hodnotami.
  • Protizápalové účinky – arónia dokáže znižovať hladiny zápalových markerov v tele a tým podporuje obranyschopnosť.
  • Podpora imunity – vďaka kombinácii antioxidantov a vitamínov posilňuje prirodzenú odolnosť organizmu.
  • Vplyv na hladinu cukru – arónia môže pomôcť zlepšiť reguláciu glykémie u ľudí s metabolickými problémami.

Tieto účinky sú už podložené klinickými štúdiami, hoci výskum stále pokračuje a presné mechanizmy účinku sa skúmajú.

Čo zatiaľ nie je isté?

Hoci sa často spomína prevencia rakoviny alebo podpora regenerácie pečene, dôkazy u ľudí sú stále obmedzené. Sľubné výsledky pochádzajú najmä zo zvieracích štúdií alebo laboratórnych testov. Preto zatiaľ nemožno tvrdiť, že arónia dokáže tieto účinky preukázateľne zabezpečiť u človeka.

Na istotu teda platí – arónia je zdravá, ale nie je liekom. Mala by byť súčasťou vyváženej stravy, nie jej jediným základom.

Ako ju konzumovať?

Najlepšie je zaradiť ju do jedálnička v prirodzenej forme:

  • Čerstvé plody – hoci sú trpké, obsahujú najviac účinných látok.
  • Šťava z arónie – používa sa v štúdiách a má preukázané účinky na krvný tlak a cholesterol.
  • Sušené bobule alebo prášok – vhodné ako prísada do jogurtu, kaší či smoothies.
  • Džemy, sirupy, čaje či likéry – obsahujú síce menej vitamínov, no stále si zachovávajú časť antioxidantov.

Vedľajšie účinky

Arónia je vo všeobecnosti bezpečná. Jediný známy efekt pri väčšej konzumácii je pocit sucha a trpkosti v ústach, ktorý spôsobujú triesloviny. Iné negatívne účinky zatiaľ popísané neboli.

Zhrnutie

Arónia je cenným darom prírody – chutí síce trpko, no jej zdravotné prínosy sú nesporné. Podporuje srdce, cievy, imunitu a môže pomôcť aj pri regulácii cholesterolu či krvného cukru. Výskum pokračuje a možno časom potvrdí aj ďalšie účinky.

Ak natrafíte na tieto tmavé bobule, určite im dajte šancu – či už vo forme čerstvej šťavy, sušených plodov alebo domáceho sirupu.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať