Po dlhom čase používania sa môže stať, že vaša rúra potrebuje oveľa dôkladnejšie čistenie, než len rýchle pretrenie vlhkou handričkou. Stačí, že vám pri pečení niečo vykypí, a na dne rúry sa začnú tvoriť nepríjemné pripáleniny. Tie sa postupne premieňajú na malé zuhoľnatené kúsky, ktoré môžu neskôr spôsobovať nepríjemný zápach či dokonca tmavý štipľavý dym. Navyše mastnota a lepkavé škvrny na jej vnútorných stenách sa po čase taktiež dokážu postarať o poriadnu dávku nečistôt. V takejto situácii už nezostáva iné, ako pustiť sa do dôkladnej očisty.
Overená dvojica na domáce čistenie: jedlá sóda a ocot
Ak práve nemáte po ruke drahé čistiace prostriedky z drogérie alebo sa vám nechce míňať peniaze na agresívne chemikálie, spoľahnite sa na overenú klasiku: jedlú sódu a ocot. Tieto dve suroviny v sebe skrývajú dostatočnú silu na to, aby si poradili s mastnotou, zaschnutými škvrnami i odolnými zvyškami pripáleného jedla. Navyše sú šetrné k životnému prostrediu aj vášmu zdraviu.
Príprava rúry na čistenie
Pred samotnou očistou nezabudnite z rúry vybrať všetky rošty, prípadne aj plechy či iné príslušenstvo, ktoré by vám pri čistení zavadzalo. Vychladnutú rúru následne skontrolujte a ručne povyberajte najväčšie kusy pripálenín či zvyškov jedla. Čím menej hrubých nánosov zostane, tým jednoduchšie bude samotné čistenie.
Ako si poradiť s roštami
Rúra síce býva problematická, avšak rošty, na ktorých sa zachytávajú mastné škvrny, môžu byť rovnako tvrdým orieškom. Ak sú rošty veľmi znečistené a máte k dispozícii vaňu (prípadne naozaj veľkú nádobu), napustite ju horúcou vodou. Rozmiešajte v nej obyčajný prací prášok a rošty do tejto kúpeľa ponorte aspoň na dve hodiny. Počas tohto času sa stihnú uvoľniť zaschnuté zvyšky a mastnota, ktoré potom bez väčšej námahy odstránite buď kefkou, alebo hubkou.
Výroba čistiacej pasty
Kým sa rošty namáčajú, môžete sa pustiť do prípravy domácej pasty. Budete potrebovať pol šálky jedlej sódy, ku ktorej pridáte toľko vody, aby ste získali hustú hmotu. Táto pasta by mala dobre priľnúť k stenám rúry a na dno, takže ju pokojne pridajte aj vo väčšom množstve, ak potrebujete pokryť väčšiu plochu. Pokúste sa vyhnúť vyhrievacím telesám, aby ste ich zbytočne nezašpinili alebo nepoškodili.
Ideálne je nechať sódovú pastu pôsobiť cez noc (zhruba 12 hodín). Počas tohto času prenikne do zaschnutej mastnoty a pomôže ju efektívne narušiť, takže sa následne bude ľahšie odstraňovať.
Čo so sklenenými dvierkami
Ďalším kritickým miestom býva vnútorná strana dvierok, kde sa špina často hromadí, no zároveň je dobre viditeľná. Na sklo môžete použiť ten istý sódový prípravok, ktorý ste si už namiešali, alebo vyskúšať trik s tabletou do umývačky riadu. Stačí tabletu namočiť do vody, potom ňou pomaly prechádzať po skle a sledovať, ako sa z nej uvoľňujú čistiace zložky, ktoré si s mastnotou a špinou poradia naozaj účinne. Pri sódovej paste zvyčajne stačí nechať pôsobiť asi polhodinu, kým sa pustíte do konečného čistenia.
Finálne dočistenie
Keď uplynie dostatočný čas (ideálne tých 12 hodín), vezmite vlhkú handru alebo hubku a zotrite zvyšky pasty z vnútorných stien rúry. Ak sa vám bude zdať, že ešte niekde ostali stopy sódy, prichádza na rad ocot – ten nalejte do fľaše s rozprašovačom a jemne ho nastriekajte na kritické miesta. Pri kontakte octu s jedlou sódou vznikne jemná pena (chemická reakcia kyseliny a zásady), ktorá pomôže neutralizovať a odstrániť aj tie najposlednejšie zvyšky. Znovu pretrite čistou handrou či papierovou utierkou a uvidíte, že rúra bude žiariť úplnou čistotou. Okrem toho ušetríte na bežne drahých a často agresívnych čističoch.
Expresná metóda so soľou, keď nemáte čas
Niekedy sa ponáhľate a nemôžete čakať celú noc, kým sóda dokončí svoju prácu. V takejto situácii je vhodné využiť kuchynskú soľ, ktorú máte takmer určite vždy doma. Postupujte nasledovne:
Nasypte soľ na dno ešte teplej (či mierne nahriatej) rúry – prípadne ju môžete najprv zapnúť na približne 100 °C, ak je studená.
Počkajte, kým soľ mierne zhnedne. To býva signál, že soľ začína „vysávať“ mastnotu a narúšať pripálené zvyšky.
Vypnite rúru a nechajte ju vychladnúť.
Keď je rúra dostatočne chladná, zotrite alebo povysávajte zvyšky soli a celé vnútro potom vyčistite bežnou mydlovou vodou či univerzálnym čistiacim prostriedkom.
Táto rýchla metóda síce nemusí odstrániť naozaj staré a hrubo napečené škvrny, ale pri bežne znečistenej rúre vám ušetrí čas a námahu.
Prevencia sa vždy vypláca
Aj keď obe opísané metódy (sóda + ocot alebo soľ) fungujú spoľahlivo, najlepšou cestou je pravidelná prevencia. Po každom pečení alebo grilovaní si vyhraďte pár minút na to, aby ste teplú – prípadne len mierne vychladnutú – rúru vytreli vlhkou handričkou či papierovou utierkou. Týmto jednoduchým krokom odstránite čerstvé zvyšky a mastnotu, ktorá by sa inak mohla zmeniť na tvrdú, ťažko odstrániteľnú vrstvu pripálenín.
Ak si túto drobnú rutinu osvojíte, nebudete musieť neskôr bojovať s hrubými nánosmi nečistôt a šetriť tak budete nielen čas, ale aj svoju energiu. Okrem toho vaše pokrmy zostanú uchránené pred nepríjemným zápachom, ktorý stará špina v rúre dokáže niekedy spôsobiť.
Výsledkom bude nielen žiarivo čistá, ale aj dlhšie funkčná rúra, v ktorej sa vám bude piecť ešte s väčšou radosťou. Navyše ušetríte nemalé financie za predražené chemické prípravky a uchováte si kuchyňu bez zbytočných agresívnych výparov. Stačí len pár krokov, trocha trpezlivosti, a vaša rúra bude vždy pripravená na ďalšie kulinárske dobrodružstvá.