Jedlo, na ktorom sedela mucha. Neškodná banalita alebo vážna zdravotná hrozba?

mucha

Stačí pár sekúnd nepozornosti a na tanieri s jedlom pristane nevítaný hosť – mucha. Väčšina ľudí si v tej chvíli povie, že sa nič nedeje, muchu len ledabolo odoženie rukou a pokračuje v jedení. Veď predsa jedna mucha nikomu neublíži, nie? Realita je však úplne iná. Hoci si to málokto uvedomuje, tento zdanlivo bezvýznamný moment môže viesť k závažným zdravotným problémom. Dôvodom sú baktérie, ktoré mouchy prenášajú, a spôsob, akým sa k potrave správajú.

Muchy: Neviditeľní prenášači chorôb

Letné mesiace majú popri peknom počasí jednu veľkú nevýhodu – všadeprítomný otravný hmyz. Zatiaľ čo komáre sa aktivujú najmä v podvečerných hodinách, cez deň nám život znepríjemňujú najmä muchy. Tie sú často na prvý pohľad neškodné, a tak si väčšina z nás zvykla ich prítomnosť tolerovať. V prípade, že nemáme doma v oknách nainštalované ochranné siete, muchy si neraz nájdu cestu až k nášmu jedlu. Obzvlášť lákavé sú pre ne rôzne sladké múčniky, ovocie či dokonca obedy, ktoré nechávame odkryté na kuchynskej linke alebo na záhradnom stole.

Mucha sama osebe nie je jedovatá ani agresívna, nebezpečenstvo však spočíva v niečom inom – v miestach, ktoré navštevuje a v baktériách, ktoré so sebou prenáša.

Kam mucha sadá a prečo je to nebezpečné?

Každý dobre vie, že muchy rady sadajú na miesta, ktorým by sme sa my ľudia najradšej vyhli širokým oblúkom. Sú to napríklad odpadkové koše, zvieracie a ľudské exkrementy, rozkladajúce sa mäso alebo plesnivé a hnijúce potraviny. Práve tu muchy získavajú svoju potravu, ale zároveň naberajú aj baktérie, ktoré následne prenášajú ďalej.

Vedci tvrdia, že jedna mucha môže na svojich chlpkatých nožičkách prenášať viac než 200 rôznych druhov baktérií a iných patogénov. Môže ísť napríklad o nebezpečnú baktériu E. coli, spôsobujúcu ťažké črevné problémy, alebo o salmonelu, ktorá je príčinou salmonelózy – ochorenia, ktoré ročne postihne tisíce ľudí.

Šokujúci fakt, ktorý vás odradí od jedla

Ak ste stále na vážkach, či je naozaj nutné jedlo, na ktoré sadla mucha, vyhodiť, možno vás definitívne presvedčí nasledujúca informácia. Mucha, ktorá pristane na vašom jedle, naň pred samotným konzumovaním vyvrhne obsah svojho žalúdka. Áno, presne tak. Keďže mucha nemá zuby, ktorými by potravu rozžula, musí ju najskôr zmäkčiť pomocou tráviacich enzýmov, ktoré vypustí priamo na jedlo.

„Tieto enzýmy zároveň obsahujú aj zvyšky poslednej potravy, ktorú mucha konzumovala. Ak predtým sadla na niečo kontaminované, práve tieto patogény môžu skončiť na vašom tanieri,“ varuje epidemiológ Brian Labus z Nevadskej univerzity v USA.

Aké choroby hrozia pri kontaminácii jedla muchou?

Najčastejšie sa človek môže nakaziť baktériami ako sú E. coli a Salmonella. Obe spôsobujú veľmi nepríjemné tráviace problémy, medzi ktoré patrí silná hnačka (niekedy až krvavá), ostré žalúdočné kŕče, zvracanie, vysoká teplota a celková slabosť. Takéto ťažkosti môžu rýchlo viesť až k vážnej dehydratácii, ktorá si v extrémnych prípadoch vyžaduje okamžitú hospitalizáciu a lekársku starostlivosť.

Obzvlášť ohrozené skupiny sú malé deti, tehotné ženy, ľudia s oslabenou imunitou či seniori, pre ktorých môže byť infekcia vážnym zdravotným rizikom, v niektorých prípadoch dokonca až smrteľným.

Jesť či nejesť? Odborníci majú jasnú odpoveď

Odborníci jednoznačne odporúčajú, aby sme potraviny, na ktorých mucha viditeľne strávila nejaký čas, radšej nejedli. Riziko kontaminácie totiž prudko narastá s každou sekundou, ktorú mucha na jedle strávi. Pokiaľ však muchu okamžite odoženiete v momente, keď na jedlo sadne, je pravdepodobnosť nákazy naozaj veľmi nízka – aj keď nie nulová.

Vždy je ale lepšie byť opatrný a zbytočne neriskovať svoje zdravie či zdravie svojich blízkych.

Ako jedlo účinne chrániť?

Ak nechcete neustále riešiť dilemu, či vaše jedlo kontaminovala mucha alebo nie, jednoducho ho pred týmto nepríjemným hmyzom dôkladne ochráňte. Ideálne je uchovávať potraviny v uzatvorených nádobách, chladničke alebo používať špeciálne ochranné sieťky, ktoré sú dnes dostupné v každom obchode s domácimi potrebami.

Takéto sieťky sú mimoriadne praktické, najmä ak radi organizujete posedenia či grilovačky na záhrade. Vaše jedlo zostane čerstvé, hygienické a, čo je najdôležitejšie, bezpečné pre vás aj vašich hostí.

Vďaka týmto preventívnym opatreniam nemusíte riskovať nepríjemné zdravotné problémy a zároveň si môžete bez obáv užívať letné dni bez otravných múch a s pokojom v duši, že robíte všetko pre bezpečnosť svojho jedla a svojho zdravia.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať