Jarná zelenina je tu! 3 svieže recepty, ktoré prečistia telo, podporia trávenie a posilnia imunitu

zeleninový šalát
zeleninový šalát Foto: www.shutterstock.com

Prvé plody jari prinášajú do našich záhrad nielen sviežosť, ale aj množstvo vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok. Mladé reďkovky, baby špenát či prvé jemné kaleráby sú plné života, chuti a živín, ktoré dokážu prebudiť naše telo po zime. Tieto potraviny majú okrem lahodnej chuti aj významné zdravotné benefity – posilňujú imunitu, podporujú krvotvorbu a stimulujú správne fungovanie tráviaceho traktu. Pripravili sme pre vás tri skvelé recepty, ktoré vám tieto benefity sprostredkujú v tej najlahodnejšej podobe.

Už s príchodom jari môžeme v záhradách nájsť reďkovky, mladú mrkvu, čerstvý baby špenát či chrumkavé kaleráby, ktoré v tomto období chutia obzvlášť jemne a šťavnato. Tieto prvé plodiny neobsahujú drevnaté časti, a preto sú výborné do šalátov, ktoré telo zásobia množstvom prospešných látok. Neváhajte a vyskúšajte tieto jednoduché, no zároveň chuťovo výrazné recepty plné zdravia.

Špenátový šalát s černicami, mozzarellou a sviežim ovocným dresingom

Baby špenát je mimoriadne bohatý na vitamín K, ktorý prispieva k správnej zrážanlivosti krvi a podporuje zdravie kostí. Černice doplnia porciu vitamínu C a zároveň príjemne osviežia svojou kyslastou chuťou. Mozzarella zase poskytne kvalitné bielkoviny a vápnik, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí, svalov a zubov.

Ingrediencie:

  • 500 g baby špenátu
  • 50 g listového šalátu
  • polovica šalátovej uhorky
  • 100 g čerstvých černíc
  • 1 guľôčka mozzarelly
  • 30 g lúpaných pistácií
  • 5 lístkov čerstvej bazalky
  • 75 g mrazených alebo čerstvých lesných plodov (maliny, jahody, čučoriedky)
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica kvalitného olivového oleja
  • štipka soli a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

Do veľkej misy vložte umyté lístky baby špenátu a šalátu. Šalátovú uhorku ošúpte, nakrájajte na tenké kolieska a pridajte k špenátu. Posypte černicami. Mozzarellu nakrájajte na tenké plátky a rovnomerne rozložte navrch šalátu. Pridajte nasekané pistácie a lístky bazalky.

Na prípravu dresingu rozmixujte lesné ovocie spolu s medom a olivovým olejom do hladkej omáčky. Dochutíme soľou a čiernym korením a hotovým dresingom zalejte pripravený šalát.

Svieži šalát z reďkoviek s mladým hráškom a výživnými klíčkami

Mladý hrášok a reďkovky patria k plodinám, ktoré sú typické krátkou dobou rastu a skvele spolu ladia. Vďaka ich kombinácii doplníte do jedálnička vitamíny A a C z hrášku a cennú vlákninu z reďkoviek. Navyše hrášok poskytne aj vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a silnú imunitu.

Ingrediencie:

  • 2 zväzky čerstvých reďkoviek
  • 2 lyžice vylúpaného mladého hrášku
  • 1 lyžica tekutého medu
  • 1 lyžica panenského olivového oleja
  • hrsť čerstvých klíčkov (microgreens) z reďkovky
  • štipka soli, čerstvo mleté korenie
  • hrsť slnečnicových semienok (voliteľné)

Postup:

Reďkovky dôkladne umyte a odrežte od listov (ktoré môžete využiť napríklad na pesto). Nakrájajte ich na tenké kolieska a vložte do misy. Pridajte hrášok a premiešajte. Med a olivový olej spojte do hladkej zmesi, osoľte a okoreňte podľa chuti a týmto ľahkým dresingom polejte šalát. Na záver posypte klíčkami reďkovky a pre extra dávku vitamínu E môžete šalát posypať slnečnicovými semienkami, ktoré podporujú zdravie pokožky a vlasov a prospievajú srdcu.

Šalát z jemných kalerábov s modrým syrom a orechmi

Kaleráb patrí medzi typicky jarnú zeleninu, ktorá je známa vysokým obsahom vitamínov B a C, dôležitých pri boji s jarnou únavou. Vláknina v kaleráboch zas prirodzene reguluje trávenie. Pridaním modrého syra a vlašských orechov doplníte tento šalát o zdravé tuky a bielkoviny. Orechy navyše obsahujú melatonín a polyfenoly, ktoré pôsobia proti starnutiu buniek a chránia zdravie srdca.

Ingrediencie:

  • 2 mladé kaleráby
  • 100 g modrého syra (napr. Niva)
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 lyžica panenského olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

Postup:

Kaleráby ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a poukladajte na tanier. Jemne osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Modrý syr rozdrobte vidličkou a rozložte na plátky kalerábov. Nakoniec posypte nasekanými vlašskými orechmi, ktoré môžete pre intenzívnejšiu chuť aj krátko opražiť nasucho na panvici.

Tieto recepty sú nielen chutné a jednoduché, ale dokážu telu dodať presne to, čo potrebuje na úspešné zvládnutie jarného prechodu – vitalitu, energiu a silnú obranyschopnosť. Doprajte si ich pravidelne a pocítite pozitívny efekt už po prvých dňoch.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať