Prvé plody jari prinášajú do našich záhrad nielen sviežosť, ale aj množstvo vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok. Mladé reďkovky, baby špenát či prvé jemné kaleráby sú plné života, chuti a živín, ktoré dokážu prebudiť naše telo po zime. Tieto potraviny majú okrem lahodnej chuti aj významné zdravotné benefity – posilňujú imunitu, podporujú krvotvorbu a stimulujú správne fungovanie tráviaceho traktu. Pripravili sme pre vás tri skvelé recepty, ktoré vám tieto benefity sprostredkujú v tej najlahodnejšej podobe.
Už s príchodom jari môžeme v záhradách nájsť reďkovky, mladú mrkvu, čerstvý baby špenát či chrumkavé kaleráby, ktoré v tomto období chutia obzvlášť jemne a šťavnato. Tieto prvé plodiny neobsahujú drevnaté časti, a preto sú výborné do šalátov, ktoré telo zásobia množstvom prospešných látok. Neváhajte a vyskúšajte tieto jednoduché, no zároveň chuťovo výrazné recepty plné zdravia.
Špenátový šalát s černicami, mozzarellou a sviežim ovocným dresingom
Baby špenát je mimoriadne bohatý na vitamín K, ktorý prispieva k správnej zrážanlivosti krvi a podporuje zdravie kostí. Černice doplnia porciu vitamínu C a zároveň príjemne osviežia svojou kyslastou chuťou. Mozzarella zase poskytne kvalitné bielkoviny a vápnik, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí, svalov a zubov.
Ingrediencie:
- 500 g baby špenátu
- 50 g listového šalátu
- polovica šalátovej uhorky
- 100 g čerstvých černíc
- 1 guľôčka mozzarelly
- 30 g lúpaných pistácií
- 5 lístkov čerstvej bazalky
- 75 g mrazených alebo čerstvých lesných plodov (maliny, jahody, čučoriedky)
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica kvalitného olivového oleja
- štipka soli a čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
Do veľkej misy vložte umyté lístky baby špenátu a šalátu. Šalátovú uhorku ošúpte, nakrájajte na tenké kolieska a pridajte k špenátu. Posypte černicami. Mozzarellu nakrájajte na tenké plátky a rovnomerne rozložte navrch šalátu. Pridajte nasekané pistácie a lístky bazalky.
Na prípravu dresingu rozmixujte lesné ovocie spolu s medom a olivovým olejom do hladkej omáčky. Dochutíme soľou a čiernym korením a hotovým dresingom zalejte pripravený šalát.
Svieži šalát z reďkoviek s mladým hráškom a výživnými klíčkami
Mladý hrášok a reďkovky patria k plodinám, ktoré sú typické krátkou dobou rastu a skvele spolu ladia. Vďaka ich kombinácii doplníte do jedálnička vitamíny A a C z hrášku a cennú vlákninu z reďkoviek. Navyše hrášok poskytne aj vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a silnú imunitu.
Ingrediencie:
- 2 zväzky čerstvých reďkoviek
- 2 lyžice vylúpaného mladého hrášku
- 1 lyžica tekutého medu
- 1 lyžica panenského olivového oleja
- hrsť čerstvých klíčkov (microgreens) z reďkovky
- štipka soli, čerstvo mleté korenie
- hrsť slnečnicových semienok (voliteľné)
Postup:
Reďkovky dôkladne umyte a odrežte od listov (ktoré môžete využiť napríklad na pesto). Nakrájajte ich na tenké kolieska a vložte do misy. Pridajte hrášok a premiešajte. Med a olivový olej spojte do hladkej zmesi, osoľte a okoreňte podľa chuti a týmto ľahkým dresingom polejte šalát. Na záver posypte klíčkami reďkovky a pre extra dávku vitamínu E môžete šalát posypať slnečnicovými semienkami, ktoré podporujú zdravie pokožky a vlasov a prospievajú srdcu.
Šalát z jemných kalerábov s modrým syrom a orechmi
Kaleráb patrí medzi typicky jarnú zeleninu, ktorá je známa vysokým obsahom vitamínov B a C, dôležitých pri boji s jarnou únavou. Vláknina v kaleráboch zas prirodzene reguluje trávenie. Pridaním modrého syra a vlašských orechov doplníte tento šalát o zdravé tuky a bielkoviny. Orechy navyše obsahujú melatonín a polyfenoly, ktoré pôsobia proti starnutiu buniek a chránia zdravie srdca.
Ingrediencie:
- 2 mladé kaleráby
- 100 g modrého syra (napr. Niva)
- hrsť vlašských orechov
- 1 lyžica panenského olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup:
Kaleráby ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a poukladajte na tanier. Jemne osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Modrý syr rozdrobte vidličkou a rozložte na plátky kalerábov. Nakoniec posypte nasekanými vlašskými orechmi, ktoré môžete pre intenzívnejšiu chuť aj krátko opražiť nasucho na panvici.
Tieto recepty sú nielen chutné a jednoduché, ale dokážu telu dodať presne to, čo potrebuje na úspešné zvládnutie jarného prechodu – vitalitu, energiu a silnú obranyschopnosť. Doprajte si ich pravidelne a pocítite pozitívny efekt už po prvých dňoch.