Jahody. Kráľovské ovocie s bohatou históriou, bez ktorého si leto nevieme predstaviť

jahody

Máte radi jahody? Kto by nemal! Práve v týchto dňoch je ich sezóna v plnom prúde a červené, voňavé a sladké plody lákajú malých aj veľkých. Sú nepochybne najpopulárnejším ovocím v našich záhradách, a dôvodom nie je len ich lahodná chuť, ale aj nezameniteľná aróma.

Keď si spomeniete na jahody, čo sa vám ako prvé vybaví? Možno spomienky na prázdniny u starej mamy, kde ste jahody trhali rovno zo záhona a mali ruky ulepené od domáceho džemu. Pre mňa je jahoda synonymom tradičných domácich jahodových knedlíkov, ktoré mama či babička pripravovala s tvarohom a rozpusteným maslom. Jednoducho pochúťka, ktorá patrí k nezabudnuteľným chutiam detstva.

Než však vyrazíte na jahodové polia na samozber, ktorý je medzi Slovákmi stále populárnejší, poďme nahliadnuť trochu do histórie tohto fascinujúceho ovocia.

Rimania videli v jahodách symbol lásky

Jahody boli už od staroveku považované za plody kráľov. Rimania ich dokonca spájali so samotnou bohyňou Venušou a jej tragickou láskou Adonisom. Legenda hovorí, že keď Adonis umieral, zmiešali sa slzy Venuše s jeho krvou a v mieste, kam dopadli, vyrástli prvé jahody. Toto ovocie preto symbolizovalo nielen kráľovský pôžitok, ale aj vášeň a romantiku.

Jahody sa v Ríme konzumovali počas slávností venovaných Adonisovi a Rimania ich využívali aj ako liek. Verili totiž, že pomáhajú zahnať melanchóliu, rozpúšťajú obličkové kamene a liečia rôzne choroby duše aj tela.

Jahody a mníšske záhrady – poklad stredoveku

Skutočný rozmach pestovania jahôd nastal v stredoveku, kedy ich vo veľkom pestovali najmä mnísi v kláštoroch. Pre vtedajších ľudí jahody symbolizovali čistotu, dokonalosť a duchovnú čistotu. Objavovali sa dokonca v nádherných stredovekých iluminovaných rukopisoch – ich trojdielne lístky pripomínali Svätú Trojicu, biele kvety vyjadrovali nevinnosť a červené plody sa často prirovnávali ku Kristovej krvi.

Jahody ako obľúbená pochúťka na kráľovských dvoroch

Nebolo to len jednoduché ovocie pre vidiečanov – jahody si rýchlo získali obľubu aj u šľachty a na kráľovských dvoroch. Napríklad francúzsky panovník Karol V. nechal v záhradách Louvru vysadiť až 1200 jahodových rastlín. Anglický kráľ Henrich VII. ich dokonca prijímal ako exkluzívne a vzácne dary.

Dvorný záhradník francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. experimentoval so šľachtením rôznych odrôd a práve jemu môžeme vďačiť za podobu jahôd, akú poznáme dnes. Vďaka nemu boli jahody stálicou slávnostných stolov a využívali sa aj v liečiteľstve – Henrich VIII. napríklad používal jahodovú vodu na liečenie vredov.

Stredoveká kuchyňa milovala sladkú jahodovú kašu

V minulosti sa jahody najčastejšie podávali ako sladký pokrm, napríklad v podobe hustej kaše s mandľovým mliekom, ryžovou múkou, korením a medom či cukrom. Túto kombináciu si obľúbili nielen obyčajní ľudia, ale aj aristokrati a panovníci.

Staršie generácie si určite spomenú na obľúbený pohár jahôd so šľahačkou a zmrzlinou, ktorý nesmel chýbať v žiadnej cukrárni za čias socializmu. Ako si ale na jahodách pochutnávame dnes?

Jahodové knedlíky: pokrm panovníkov aj prezidentov

História ovocných knedlíkov na česko-slovenskom území siaha až do 17. storočia, hoci pôvodne sa pripravovali prevažne s lekvárom alebo slivkami a vyprážali sa. Jahody ako náplň začali byť populárne v 19. storočí, keď ich pestovanie bolo dostupnejšie. Dokonca aj následník trónu František Ferdinand d’Este či prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk boli známymi milovníkmi ovocných knedlíkov.

Jahody – vitamínová bomba s nízkym počtom kalórií

Výživoví odborníci jahody veľmi odporúčajú. Sú totiž nabité vitamínmi, hlavne vitamínom C, ktorý posilňuje imunitu, vitamínmi A, B a E, ako aj draslíkom, mangánom a kyselinou listovou. Obsahujú aj antioxidanty a vlákninu, ktoré podporujú trávenie. A navyše sú nízkokalorické – jedna šálka má iba 55 kalórií!

Samozber – obľúbený slovenský trend

Podobne ako huby, aj jahody sú populárnym cieľom samozberu, ktorý sa stal tradíciou Slovákov. Cena jahôd priamo na poliach býva priaznivá a ovocie je čerstvé a lokálne vypestované. Cena jahôd sa pohybuje v priemere okolo 4 eur za kilogram, na niektorých miestach ešte menej.

Toto leto teda nezabudnite ochutnať jahody nielen v klasických dezertoch, ale aj v nových kombináciách. A možno si pritom nostalgicky pripomeniete sladké chvíle svojho detstva.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať