Zabudnite na kupované sladkosti plné cukru a konzervantov. Skúste si pripraviť domáce muffiny z ovsených vločiek – sú zdravé, jednoduché a chutia úplne každému. Muffin je presne tak akurát „do ruky“, ideálny ako rýchle raňajky, desiata do školy či malý koláčik ku káve. Navyše si do neho môžete pridať oriešky, semienka alebo kúsky obľúbeného ovocia – podľa toho, čo máte doma.
Pečenie z vločiek – nielen pre celiatikov
Mnoho ľudí si myslí, že bez pšeničnej múky sa piecť jednoducho nedá. Omyl! Sladké pečivo môže byť chutné, mäkké a vláčne aj bez klasickej múky. Stačí siahnuť po ovsených vločkách, ktoré stačí rozmixovať, a o zvyšok sa postará mixér. Ak mixér nemáte, pokojne ingrediencie len premiešajte v miske – zaberie to len pár minút.
Na osladenie vám namiesto cukru postačí med, ovocie alebo iné prírodné alternatívy, vďaka čomu sa z muffinov stane zdravšia verzia obľúbeného koláčika.
Výsledok? Jemné, prirodzene sladké muffiny, ktoré nezaťažia žalúdok, ale dodajú energiu. Sú síce sladké, ale bez výčitiek – presne také, ktoré môžete ponúknuť aj deťom.
Prečo práve ovos?
Ovos neobsahuje typický lepok ako pšenica, preto je vhodnejší pre ľudí s citlivým trávením. Ak však pečiete pre celiatika, vyberajte vločky s označením „bez lepku“, pretože bežný ovos býva počas zberu alebo spracovania kontaminovaný pšenicou.
Ovos je výživovo hodnotnejší – obsahuje viac bielkovín, vlákniny, zdraviu prospešné tuky a minerály ako železo, horčík a zinok. Okrem toho má nižší glykemický index a je zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré podporujú nervový systém a vitalitu.
Muffiny z vločiek – hutné, ale nadýchané
Pečenie malých muffinov má jednu veľkú výhodu – lepšie sa prepečú a ostanú vláčne, na rozdiel od veľkých koláčov, ktoré môžu byť v strede ťažké a vlhké. Muffiny z vločiek sú jemné, ale zároveň sýte, takže vás zasýtia na celé dopoludnie.
Ovsené muffiny s banánom alebo jablkom – bez múky a bez výčitiek
Tento recept zvládnu dokonca aj deti. Stačí pár surovín a o chvíľu máte voňavé, zdravé muffiny na stole. Banán dodá prirodzenú sladkosť, ovsené vločky nahradia múku a ovocie prinesie sviežosť. Ak máte po ruke borievky, neváhajte – hodia sa skvele. Ale rovnako môžete použiť aj kúsky jabĺk, maliny či hrušky.
Ingrediencie (na 12 muffinov)
- 2 zrelé banány
- 2 vajcia
- ½ šálky medu alebo melasy
- ½ šálky mlieka (môžete použiť aj rastlinné – mandľové, ovsené, kokosové)
- ½ šálky arašidového alebo mandľového masla (alebo ⅓ šálky olivového oleja)
- 2 a ¼ šálky ovsených vločiek
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky škorice
- štipka soli
- ½ šálky borievok (čerstvých alebo mrazených)
Postup
- Rúru predhrejte na 175 °C a pripravte formu na 12 muffinov – buď s papierovými košíčkami, alebo jemne vymastenú olejom.
- V mixéri alebo miske rozmixujte banány, med, mlieko, vajcia a orechové maslo do hladkej hmoty.
- V druhej miske zmiešajte vločky, prášok do pečiva, sódu, škoricu a soľ.
- Obe zmesi spojte, pridajte ovocie a jemne premiešajte.
- Cesto rozdeľte do formičiek približne do ¾ výšky.
- Pečte 20 až 25 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Muffiny nechajte vychladnúť a vychutnajte si ich s čajom, kávou alebo pohárom mlieka.
Citrónové ovsené muffiny s chia semienkami
Ak máte radi svieže chute, tieto muffiny si zamilujete. Vôňa citrónovej kôry a jemná kyslosťdodajú dezertu ľahkosť a energiu – ideálne pre dni, keď sa vám nechce raňajkovať nič ťažké. Namiesto citróna môžete použiť limetku, pomaranč alebo mandarínku – podľa chuti.
Ingrediencie (na 12 muffinov)
- 1 ¾ šálky ovsenej múky (môžete rozmixovať bežné vločky)
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky cukru alebo medu
- ½ šálky jablkového pyré (detská výživa funguje výborne)
- ½ šálky olivového oleja (môžete použiť aj kokosový či repkový)
- šťava a kôra z 2 citrónov
- 2 lyžice mlieka (alebo rastlinné alternatívy)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 vajcia
- 1 lyžica chia semienok
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a pripravte si formu na muffiny.
- V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie – ovsenú múku, sódu a soľ.
- V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom alebo medom, pridajte jablkové pyré, olej, šťavu, kôru, mlieko a vanilku.
- Obe zmesi spojte do hladkého cesta a na záver vmiešajte chia semienka.
- Cesto nalejte do formičiek a pečte približne 18 minút, kým nie sú muffiny zlatisté a pružné.
- Nechajte vychladnúť a podávajte – napríklad s ovocím alebo gréckym jogurtom.
Domáce muffiny bez múky sú dôkazom, že zdravé pečenie nemusí byť nudné. Navyše ich môžete prispôsobiť na desiatky spôsobov – podľa sezóny, nálady či obsahu vašej chladničky. Ak ich raz vyskúšate, na kupované sladkosti si už ani nespomeniete.